Prijović srbski junak, Kramarić pa hrvaški

Kvalifikacije za SP: jutri konec rednega dela kvalifikacij v Evropi in v Južni Ameriki. Ronaldo in Messi še trepetata. 

Objavljeno
10. oktober 2017 01.06
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Kijev – Veselo je v Srbiji in na Hrvaškem, a vendarle precej bolj pri Srbih, saj so se na svetovno prvenstvo uvrstili neposredno, Hrvate pa še čakajo dodatne kvalifikacije. Vroče bo tudi na Portugalskem, tam gostujejo Švicarji, Messi z Argentino pa gostuje v Ekvadorju.

Po vseh notranjih zdrahah, da je hrvaški reprezentanci obrnil hrbet tudi precejšen del domače javnosti, so morali naši južni sosedje na zahtevno gostovanje v Ukrajino. V Kijevu jih ni pričakala zgolj zelo kakovostna reprezentanca, ampak tudi zasedba, ki je jeseni spet prišla med žive in bi si z morebitno zmago tudi sama zagotovila dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Ob morebitnem spodrsljaju Islandije doma proti Kosovu bi Hrvati ali Ukrajinci z zmago celo osvojili 1. mesto, vendar Islandci niso imeli nobenih večjih težav s Kosovom, zato nadaljujejo nogometno pravljico, ki so jo začeli pisati z uvrstitvijo in nastopom na zadnjem euru. 

Ukrajina in Hrvaška sta dolgo tipali, preden sta šli z vso močjo v napad. Na koncu je odločila kakovost hrvaških nogometašev. V zvezni vrsti je Luka Modrić dokazal, zakaj je že nekaj sezon zvezdnik madridskega Reala in trikratni evropski klubski prvak, a glavni hrvaški junak je bil na koncu Andrej Kramarić z dvema goloma v drugem polčasu. Hrvaška se bo tako za pot v Rusijo potegovala prihodnji mesec v dodatnih kvalifikacijah.

Neposredno vstopnico za pot k svojim pravoslavnim bratom pa so že danes v Beogradu dvignili srbski nogometaši. Resda so se precej dolgo mučili s skromno Gruzijo, toda v zaključku tekme je Srbijo na svetovno prvenstvo popeljal Aleksandar Prijović. Za Srbe bo to četrta uvrstitev na svetovno prvenstvo po razpadu skupne Jugoslavije, potem ko so že sodelovali na mundialih v letih 1998, 2006 in 2010 (pod različnimi imeni ZR Jugoslavija, Srbija in Črna gora ter Srbija).

A kvalifikacijska vročica nikakor ne pojenja. Eden od jutrišnjih vrhuncev bo obračun med Portugalsko in Švico. Trenutno so vodilni Švicarji, toda Portugalci bi se neposredno na SP uvrstili z vsako zmago. Cristiano Ronaldo bo tako napet kot struna, a enako velja za Lionela Messija v južnoameriških kvalifikacijah. Nekaj ur kasneje bo z Argentino gostoval pri Ekvadorju in skušal poskrbeti, da se gavči na koncu vendarle prebijejo na mundial.

Kvalifikacije za SP, Evropa, skupina D – Moldavija : Avstrija 0:1 (Schaub), Srbija : Gruzija 1:0 (Prijović), Wales : Irska 1:0 (McClean); skupina G – Albanija : Italija 0:1 (Candreva), Makedonija : Lichtenstein 4:0 (Musliu, Trajkovski, Bardhi, Ademi), Izrael : Španija 0:1 (Illarramendi); skupina I – Finska : Turčija 2:2 (Arajuuri, Pohjanpalo; Tosun 2), Islandija : Kosovo 2:0 (Sigurdsson, Gudmundsson), Ukrajina : Hrvaška 0:2 (Kramarić 2).