Prva liga: Olimpija spodbudno, Mariboru tesna uvodna zmaga

V uvodnem kolu prve slovenske nogometne lige je Olimpija s 3:1 premagala Krko, Maribor z 1:0 ugnal Rudar.

Objavljeno
19. julij 2014 18.39
Posodobljeno
19. julij 2014 18.39
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Novo sezono slovenskega nogometnega prvenstva je Olimpija začela s prepričljivo zmago nad Krko s 3:1 (2:1). Ljubljančani so se tako za začetek oddolžili Dolenjcem, ki so jih v prejšnji sezoni kar trikrat spravili na kolena.

Zeleno-beli, ki bodo čez teden dni odigrala prijateljsko tekmo s Chelseajem, so prevladovali celo tekmo in na koncu zasluženo slavili. Krka, pri kateri je na trenerski klopi debitiral Miloš Rus, si z izjemo lepega zadetka Martina Šabana ni priigrala lepših priložnosti. Olimpija je bila boljša v vseh segmentih igre in na koncu zabila tri zadetke.

Temelje  zmage je že v 10. minuti postavil povratnik po poškodbi Andraž Šporar. Po hudi napaki obrambe Krke je Šporar s prvim dotikom žoge spretno preigral enega od gostujočih branilcev, z drugim pa žogo neubranljivo poslal po tleh v daljši kot vratarja Matka Obradoviča. Šaban je v 39. minuti izenačil na 1:1, vseeno pa se je Olimpija na odmor odpravila z vodstvom 2:1 - Nik Omladič je v prvi minuti sodnikovega dodatka natančno izvedel prosti strel s približno 20 metrov, vratar Matko Obradovič je bil nemočen.

Tudi v drugem polčasu je Olimpija imela tekmo pod nadzorom, vprašanje zmagovalca pa je rešil Aleksandar Rodić, ki je v 69. minuti z glavo zaključil hitro akcije in natančno podajo Darijana Matića.

Mariboru za uvod tesna zmaga

Po pričakovanjih so novo sezono v državnem prvenstvu z zmago odprli tudi prvaki iz Maribora. Toda uvodna naloga nikakor ni bila lahka, Rudar je v Ljudskem vrtu kazal zobe in vijoličnim pripravil dobro generalko za sredino povratno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov proti Zrinjskemu. Edini gol je na privlačni tekmi, polni priložnosti, padel v 71. minuti, po protinapadu, ki ga je začel Dare Vršič je zadel Mitja Viler.

Že uvodne minute tekme so postregle s pestrim dogajanjem in streli na gol na obeh straneh, oba vratarja Jasmin Handanović in Matjaž Rozman sta imela veliko dela. Pri Velenjčanih, ki so bili celo nevarnejši na začetku, je nevarno poskusil Mate Eterović, na drugi strani je imel dve priložnosti Jean Philippe Mendy, nato pa še Marcos Tavares. V 24. minuti je spet poskusil Eterović, njegov strel z zobra kazenskega prostora po tleh je Handanović odbil v kot, Ivan Knezović je z glavo streljal iz bližine.

V 56. minuti bi Firer lahko poskrbel za vodstvo: z roba kazenskega prostora se je takoj odločil za strel, žoga pa je zletela tik mimo desne vratnice. V 68. minuti je bil Agim Ibraimi streljal z enajstih metrov, a je Rozman strel ubranil.

Mariborčani so v teh minutah pritisnili proti gostujočim vratom, gol pa dosegli iz protinapada. Gostje so izvajali kot, žoga se je odbila do domačih, ki so hitro stekli proti gostujočim vratom, Dare Vršič je podal Mitji Vilerju, ki je stekel v kazenski prostor in ugnal Rozmana. Zmaga vijoličnih je bila trdo prigarana, toda zaslužena.

 

Prva liga Telekom Slovenije, 1. kolo:

Olimpija - Krka 3:1 (2:1)

* Stadion ŠRC Stožice, gledalcev 400, sodniki: Drečnik (Hrastnik), Skok (Kidričevo), Bezjak (Gorišnica).
* Strelci: 1: Šporar (10.), 1:1 Šaban (39.), 2:1 Omladič (45.), 3:1 Rodić (69.).
* Olimpija: Šeliga, Jović, Rodić (od 77. Burgić), Matić, Šporar (od 83. Đurković), Valenčič (od 63. Vukčević), Delamea, Omladič, Kapun, Bajrić, Mitrović.
* Krka: Obradovič, Žugelj, Fuček (od 77. Kramarič), Jurić, Šaban, Mojstrovič, Diallo, Novosel (od 62. Kastrevec), Dežmar, Perić (od 68. Ihbeisheh), Carević.
* Rumeni kartoni: Delamea, Kapun, Rodić; Kastrevec.

Maribor - Rudar Velenje 1:0 (0:0)

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 1000, sodniki: Jug (Tolmin), Žunič (Kranj), Bensa (Kojsko).
* Strelec: 1:0 Viler (71.).
* Maribor: Handanović, Stojanović (od 63. Viler), Rajčević, Arghus, Mejač, Vršič, Dervišević (od 69. Bohar), Filipović, Ibraimi, Tavares, Mendy (od 88. Fajić).
* Rudar: Rozman, Krefl (od 47. Jahić), Dedić, Knezović (od 90. Bolha), Klinar, Tolimir, Radujko, Stjepanović (od 75. Rošer), Črnčič, Firer, Eterović.
* Rumeni kartoni: Dervišević, Filipović; Stjepanović, Knezović.
* Rdeč karton: /.