Prva liga: »petarda« Mariborčanov, Olimpija razočarala Dragonse

V 14. kolu 1. SNL je Maribor s 5:0 premagali Krko, Rudar je z 2:1 ugnal Gorico, Olimpija pa je z 0:2 klonila proti Celju.

Objavljeno
19. oktober 2013 18.11
NOGOMET
Š.. Ro., Delo.si, STA
Š.. Ro., Delo.si, STA

Novo mesto - Po reprezentančnem premoru so se na slovenske zelenice vrnili prvoligaši. V dvoboju 14. kola slovenskega nogometnega prvenstva je Maribor upravičil vlogo nespornega favorita in premagal Krko s 5:0. Junak tekme je bil Martin Milec z dvema goloma in podajama.

Mariborčani so po številnih zapravljenih priložnostih v prvem polčasu svojo premoč kronali z zadetkom v 40. minuti. Milec je zadel po podaji z leve strani in ob pomoči Klemna Medveda, ki je žogo preusmeril v lastna vrata. Milec je tik pred iztekom prvega polčasa še podvojil mariborsko prednost, potem ko je izvedel prosti strel, žoga pa se je odbila od živega zidu in spet presenetila Krkinega vratarja.

Milec je bil vpleten tudi v akcijo tretjega mariborskega gola, prav slovenski reprezentant je namreč žogo podal v kazenski prostor do Tavaresa, slednji pa je iz bližine zatresel mrežo. Po tem golu je bila tekma odločena, pravega naboja ni bilo več, kljub temu pa so gosti po prodoru Mendyja - spet je bil podajalec Milec - v 73. minuti povišali že na 4:0.

Dve minuti pozneje so imeli tudi domači priložnost, toda Jaka Ihbeisheh je žogo podal malce za hrbet Žige Kastrevca, ki bi sicer lahko žogo potisnil v prazno mrežo. Končni izid je v 90. minuti postavil Dejan Mezga, ki je po podaji Matica Črnica dvignil žogo in matiral Obradovića.

Eterović junak Rudarja

Na tekmi v Velenju je domača zasedba z golom v sodniškem dodatku premagala mednarodno zasedbo iz Nove Gorice. Oba gola za zmago Rudarja z 2:1 je zabil Mate Eterović. Ekipi sta bili pred tem krogom točkovno izenačeni v zgornji polovici lestvice, zdaj pa je Rudar Gorici pobegnil za tri točke.

Novogoričani so v šesti minuti že povedli, potem ko je po podaji Ronalda Vanina iz bližine zadel Gianvito Misuraca. Sledil je kup bolj ali manj nenevarnih strelov Rudarja, ki je v 36. minuti le izenačil. Dalibor Radujko je lepo odigral na desni strani in podal v kazenski prostor, kjer je Mate Eterović iz bližine zadel za 1:1.

Uvod drugega polčasa je bil precej manj razburljiv kot prvi, šele v 65. minuti so gledalci videli prvo zrelejšo priložnost v tem delu igre. Šele v sodniškem dodatku je znova postala tekma bolj pestra. Najprej je Ivan Firer z dobrim strelom zadel vratnico, do odbite žoge se je dokopal Eterović in odločil tekmo v velenjsko korist.

Koprčani brez težav

Koprski nogometaši so po zaslugi dveh zadetkov Gorana Galešića prišli do zmage nad Triglavom. Po osmi zmagi so najbližji zasledovalci vodilnega Maribora, Gorenjci pa vpisali zgolj 11. poraz v prvenstveno lestvico in so še vedno trdno na zadnjem mestu.

Primorci so že v šesti minuti povedli, potem ko je s prostega strela zadel Goran Galešić, ki je piko na i domači zmagi postavil v sodniškem dodatku, potem ko je unovčil najstrožjo kazen, ki jo je zakrivil Tilen Klemenčič s prekrškom nad Matejem Palčičem.

Olimpija razočarala navijače

Olimpija je razočrala navijaško skupine Green Dragons, ki praznuje 25-letnico obstoja, in doživela tretji zaporedni poraz. Z 2:0 so Ljubljančane ugnali tudi Celjani. »To je sramota,« so ob koncu dvoboja vzklikali Green Dragons, tudi trenerski stolček Andreja Razdrha se vse bolj maje. Trener je po tekmi tudi ponudil odstop.

Prvi polčas ni prinesel nobene resnejše priložnosti, šele v 30. minuti je streljal Andraž Šporar. Ta je bil eden aktivnejših pri gostiteljih, poskušal streljati z več položajev, a je bil praktično vsakokrat na pravem mestu Matic Kotnik.

V 70. minuti so Celjani povedli, potem ko je Blaž Vrhovec zadel z 20 metrov. Domači strateg Andrej Razdrh je skušal z menjavami rešiti, kar se je rešiti dalo. Za dokončen hladen tuš pa je v tretji minuti dodatka poskrbel Benjamin Verbič. V protinapadu je bil celjski nogometaš hitrejši od ljubljanskih branilcev, prišel sam pred Džafića in rutinirano zadel za končnih 2:0.

Prva liga Telekom Slovenije, 14. kolo:

Krka - Maribor 0:5 (0:2)

* Stadion Portoval, gledalcev 700, sodniki: Skomina (Koper), Praprotnik (Ljubljana) in Vidali (Gračišče).
* Strelci: 0:1 Milec (40.), 0:2 Milec (45.), 0:3 Tavares (59.), 0:4 Mendy (73.), 0:5 Mezga (90.).
* Krka: Obradović, Mojstrović, Ivanković, M. Cvijanović, Medved, Dežmar (od 66. Krcić), Mbognou, Ihbeisheh, Ranič (od 51. Novosel), Košnik (od 72. Kastrevec), Bešić.
* Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Mezga, Filipović, Cvijanović, Moravac (od 67. Črnic), Tavares (od 83. Ceppelini), Mendy (od 79. Fajić).
* Rumeni kartoni: Mbognou, Kastrevec; Arghus, Milec, Filipović.
* Rdeč karton: /.

Rudar - Gorica 2:1 (1:1)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 550, sodniki: Žganec, Stančin (oba Ljubljana) in Arhar (Vrhnika).
* Strelca: 0:1 Misuraca (6.), 1:1 Eterović (36.), 2:1 Eterović (90.).
* Rudar: Rozman, Firer, Krefl (od 52. Jeseničnik), Črnčič, Rotman, Kašnik, Bratanović, Klinar (od 87. Podlogar), Radujko (od 77. Stjepanović), Knezović, Eterović.
* Gorica: Cordaz, Vetrih (od 73. Addae), Coda (od 86. Danilievičius), Lapadula (od 87. Bazzoffia), Živec, Vanin, Favalli, Vicente, Misuraca, Modolo, Gigli.
* Rumeni kartoni: Črnčič; Vicente, Misuraca.
* Rdeč karton: /

Luka Koper - Triglav 2:0 (1:0)

* Stadion Bonifika, gledalcev 300, sodniki: Vinčić, Ul (oba Maribor) in Friš (Sladki Vrh).
* Strelca: 1:0 Galešić (6.), 2:0 Galešić (90./11 m).
* Luka Koper: Nenezić, Gregorič, Šme, Blažič, Guberac, Žibert (od 60. Črnigoj), Lotrič (od 72. Pilčić), Ivetić, Galešić, Čovilo, Pučko (od 87. Palčič).
* Triglav: Pelko, Šturm, Zolić, Klemenčič, Peternel (od 56. Redžić), Nukić, Šmit, Pokorn, Palibrk (od 82. Križaj), Stojnić (od 86. Sever), Majcen.
* Rumeni kartoni: Pučko, Ivetić, Guberac; Stojnić, Klemenčič.
* Rdeč karton: /.

Olimpija - Celje 0:2 (0:0)

* Stadion Stožice, gledalcev 3000, sodniki: Jug (Tolmin), Vukan (Apače) in Patarić (Izola).
* Strelca: 0:1 Vrhovec (70.), 0:2 Verbič (90.).
* Olimpija: Džafić, Fink (od 78. Kapun), Apatič, Andjelković, Mitrović, Radosavljević, Eteme (od 64. Vukčević), Baskera (od 73. Valenčič), Trifković, Šporar, Nikezić.
* Celje: Kotnik, Korošec, Žitko, Krajcer, Gobec, Jugović, Vrhovec, Zajc (od 90. Kolman), Verbič, Bajde, Jovanović.
* Rumeni kartoni: Radosavljević, Valenčič, Nikezić; Verbič, Bajde, Žitko, Jovanović.
* Rdeč karton: /.