Prva liga: prvaki po zmagi v Velenju mirneje na počitek

V zadnjem kolu jesenskega dela 1. SNL je Maribor z 1:0 premagal Rudar, Gorica boljša od Krke, Domžale pa od Triglava.

Objavljeno
07. december 2013 16.28
Nogomet Gorica Maribor
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Novo mesto - V tekmi 20. kola prve slovenske nogometne lige je Gorica z 1:0 premagala Krko in jesenski del prvenstva končala na četrtem mestu, tik za najboljšimi. Primorci so v Novem mestu dosegli tretjo zmago zaporedoma, skupno pa deseto v prvenstvu. Tokrat jim jo je prinesel zadetek Massima Code.

Na drugi strani je Krka jesen sklenila z zaporednima porazoma, s Triglavom sestavlja dno prvenstvene lestvice.

Po ne ravno razburljivem uvodu tekme so Novogoričani povedli v 14. minuti. Krkini nogometaši so izgubili žogo na sredini igrišča, Massimo Coda jo je povedel v kazenski prostor in jo poslal v zgornji desni kot domačih vrat. Gostitelji so prvič resneje zagrozili v 27. minuti, potem ko je poskusil Saša Ranič, v 36. minuti je s prostega strela malce premalo natančno meril Leo Ejup, tik pred koncem polčasa pa je moral znova posredovati goriški vratar. Na drugi strani je tri minute pred tem s 30 metrov nevarno streljal Coda.

Novomeščani so imeli pobudo tudi ob začetku drugega polčasa, a je niso nadgradili s kakšnim nevarnejšim strelom. V 67. minuti so bili spet nevarni gosti, natančneje Alen Jogan. Štiri minute pozneje je moral Cordaz posredovati po strelu Josipa Maroševića, ki je tik pred tem vstopil v igro, kljub želji in trudu pa Krki niti v končnici ni uspelo priti do izenačujočega zadetka.

Domžalčani z novimi točkami

Domžalčani so na zadnjem jesenskem obračunu nove tri točke osvojili proti Kranjčanom, ki so doživeli že 13. poraz. Tekmo so odločili že v prvem polčasu, ko so zabili tri gole.

Ekipi sta tekmo začeli odločno, gostitelji pa so povedli v osmi minuti, ko je Slobodan Vuk zadel s strelom iz prve po podaji po tleh Nejca Skubica v kazenski prostor. Isti igralec je poskrbel tudi za podvojitev prednosti, ko je v 19. minuti unovčil podajo Nemanje Maksimovića za hrbet gostujoče obrambe in dosegel gol med nogama Žana Pelka. Za Vuka je bil to osmi prvenstveni zadetek.

Sledilo je nekaj nenatančnih strelov na obeh straneh, Brkić pa je prvo menjavo opravil že v 28. minuti zaradi lažje poškodbe Vlada Šmita. V 40. minuti so gostitelji praktično odločili tekmo. Žan Majer je izvedel kot z leve strani, dobil odbito žogo, podal do Zenija Husmanija, ta je žogo poslal na drugo vratnico, kjer je Sasha Aneff z glavo podal pred vrata, Gaber Dobrovoljc pa je nato iz bližine žogo prav tako z glavo potisnil v mrežo.

V uvodu drugega polčasa je nase opozoril Bernard Stjepanović, ki je silovito sprožil s prostega strela, v 58. minuti je imel Slobodan Vuk priložnost za trojček, a je iz neposredne bližine zgrešil cilj po podaji Skubica, zato pa je bil natančnejši Aneff v 70. minuti, ko je zadel z glavo po podaji Skubica z desne strani.

Kranjčani so zabili v 78. minuti, ko je bil Luka Majcen sam pred vratarjem Nejcem Vidmarjem in ga z natančnim strelom premagal. Gosti so bili nevarni še v sodniškem dodatku, ko je Igor Bukara zatresel vratnico.

Prvaki spet na vrhu

Državni prvaki so v Velenju prišli do 12. zmage v prvenstvu, ki jih je vsaj začasno spet pripeljala povsem na vrh prvenstvene lestvice. Mariborčani so bili večino tekme boljši tekmec od domače ekipe, ki pa je dolgo preprečevala vodilni zadetek. V 73. minuti je le klonila po strelu Dejana Mezge in bo zimo preživela na petem mestu.

V uvodu tekme so bili Mariborčani več pri žogi, a prave priložnosti gledalci dolgo niso videli. Slika ni bila posebej drugačna ali lepša niti v drugi polovici polčasa. Domači branilci so pridno blokirali poskuse gostov, tako da sta se moštvi na glavni odmor odpravili z začetnim izidom.

V 51. minuti je po podaji iz kota do strela z glavo prišel Arghus, vendar je žoga zgolj oplazila okvir vrat. V 73. minuti pa so Mariborčani le kronali svojo premoč na igrišču. Marcos Tavares je podal v kazenski prostor, Mezga si je s spretnim sprejemom pripravil položaj za dvoboj ena na ena z vratarjem Matjažem Rozmanom in natančno usmeril žogo v levi kot domačih vrat.

Prva liga Telekom Slovenije, 20. kolo:

Rudar Velenje - Maribor 0:1 (0:0)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 500, sodniki: Balažič, Praprotnik (oba Ljubljana) in Kovačič (Preserje).
* Strelec: 0:1 Mezga (73.).
* Rudar: Rozman, Bubalović, Jeseničnik (od 85. Krefl), Firer, Črnčič, Rotman (od 71. Jahić), Kašnik, Bratanović (od 70. Podlogar), Klinar, Radujko, Eterović.
* Maribor: Handanović, Filipović, Milec, Mezga (od 90. Črnic), Tavares, Fajić (od 74. Mendy), Rajčević, Viler, Bohar (od 85. Cvijanović), Arghus, Mertelj.
* Rumeni kartoni: Rotman, Podlogar; Fajić, Viler.
* Rdeč karton: /.

Krka - Gorica 0:1 (0:1)

* Stadion Portoval, gledalcev 400, sodniki: Habjanič (Murska Sobota), Smej (Fokovci) in Šinkovec (Maribor).
* Strelec: 0:1 Coda (14.).
* Krka: Obradović, Radulović, Košnik (od 70. Marošević), Ihbeisheh, Ejup (od 76. Vučkić), Dežmar, Kramar (od 60. Volarič), Zeljković, Kastrevec, Ivanković, Ranič.
* Gorica: Cordaz, Širok, Coda, Lapadula (od 87. Živec), Ndiaye (od 81. Vetrih), Jogan, Vanin, Bazzoffia (od 74. Modolo), Vicente, Berardocco, Gigli.
* Rumeni kartoni: Radulović; Lapadula, Vicente, Vanin.
* Rdeč karton: /.

Domžale - Triglav 4:1 (3:0)

* Športni park, gledalcev 330, sodniki: Jug (Tolmin), Kopač (Idrija) in Bensa (Kojsko).
* Strelci: 1:0 S. Vuk (8.), 2:0 S. Vuk (19.), 3:0 Dobrovoljc (40.), 4:0 Aneff (70.), 4:1 Majcen (78.).
* Domžale: Vidmar, Skubic, Korun, Dobrovoljc, Janža, Maksimović, Husmani, Jelar, Majer (od 77. Gorenc Stanković), S. Vuk (od 70. G. Vuk), Aneff (od 75. Ožbolt).
* Triglav: Pelko, Poljanec (od 66. Bojić), Šmit (od 28. Bukara), Diallo, Klemenčič, Zolić, Stjepanović, Šturm, Peternel (od 86. Grvala), Majcen, Krcić.
* Rumeni kartoni: Husmani; Peternel, Bojić.
* Rdeč karton: /.