Prva liga: prvaki z rezervisti do točke v Domžalah, Mura zapravila obstanek

V 33. kolu prve slovenske nogometne lige sta se Celje in Olimpija razšla s točko, Triglav premagal Rudar z 2:0.

Objavljeno
14. maj 2013 21.23
Nogomet
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - V 33. kolu Prve lige Telekoma Slovenije so novi-stari prvaki iztržili točko na gostovanju v Domžalah. V prevetreni zasedbi Mariborčanov je Darko Milanič prvič od prve minute ponudil priložnost mladima Dinu Hotiću in Ranku Moravcu.

Štajerci so bili nato več pri žogi, a brez posebnih priložnosti. Naslednji obetavnejši strel so gledalci videli v 37. minuti, ko je bil Dragan Čadikovski nenatančen z roba kazenskega prostora. Štiri minute pozneje so gosti zatresli domačo mrežo, a so sodniki zadetek Marcosa Tavaresa razveljavili zaradi igranja z roko.

Domžačlani so povedli v 63. minuti. Žan Majer je odvzel žogo Dejanu Mezgi, podal v globino do Gorana Vuka, ki je bil spretnejši od svojega čuvaja Mihe Mevlje in s strelom z 11 metrov zatresel mrežo v svoji prvi akciji po prihodu na igrišče. Po zadetku so tudi Mariborčani zaigrali odločneje, a do pravega strela niso prišli. Vse do 82. minute. Takrat so izvedli kot, po Milčevi podaji z desne strani pa je pred golom do žoge prišel Aleš Mertelj, žogo poslal v mrežo ter postavil končni izid.

Izbranci Stevana Mojsilovića do konca potrebujejo čim več zmag, saj v boju za tretje mesto za Koprom zaostajajo dve točki.

Gobec za neodločen izid

Tudi Olimpija je v Celju prišla le do točke. Gledalci so videli po dva gola v vsaki mreži, vse štiri pa že v prvem polčasu. Sodnik Nejc Kajtazović je pokazal dva rdeča kartona, vsaki ekipi po enega.

Olimpija je bila v uvodu tekme boljši tekmec, po slabe pol ure igre pa so se zeleno-beli veselili vodstva. Protinapad je z izbijanjem začel Boban Jović, na sredini igrišča je Nikola Nikezić žogo umiril in z globinsko podajo našel Andraža Šporarja. Ta je z desne strani prodrl proti sredini in z levico učinkovito dokončal akcijo.

Celjani so odgovorili v 41. minuti, ko je Damjan Trifković v kazenskem prostoru prodrl Benjamina Verbiča in zakrivil enajstmetrovko. To je zanesljivo izvedel Sebastjan Gobec. Konec prvega polčasa je bil še kako razburljiv, saj so gledalci videli še dva zadetka. V 43. minuti se je po globinski podaji pred Maticem Kotnikom znašel Šporar in zadel za 2:1. A Celjani so znova izenačili, spet je bil strelec Gobec, ko je dobro izvedel prosti strel z leve strani.

V uvodu drugega polčasa je Verbič preizkusil Šeligo, ki je moral v 61. minuti z igrišča, saj je z roko posredoval zunaj kazenskega prostora in dobil drugi rumen karton. Ljubljančani so bili številčno oslabljeni le 15 minut, saj je v 76. moral zaradi drugega rumenega kartona iz igre Miha Zajc po prekršku nad Šporarjem.

Mura zapravila vodstvo

Nogometaši Triglava so si doma priborili nove tri točke, predvsem z učinkovito igro v prvem delu, ki so jo kronali z dvema zadetkoma. Ob koncu tekme so zdržali nalet gostov, ki so napadali z igralcem več od 76. minute, toda ostalo je pri izidu iz prvega dela in Velenjčani so ostali praznih rok. Kranjčani imajo zdaj 37 točk in so po točkah tri kroge pred koncem ujeli današnje tekmece. Imajo osem točk prednosti pred predzadnjim Aluminijem in deset pred zadnjo Muro, kar že pomeni, da sta se obe ekipi že rešili morebitnega zadnjega mesta.

Zadnjeuvrščeni moštvi sta se v Kidričevem pomerili v eni od odločilnih tekem v boju za obstanek. Mura je pred tem kolom za Aluminijem zaostajala za dve točki in dolgo kazalo, da se bo otresla zadnjega mesta, saj je do 88. minute vodila z 2:0. Nato pa so domači hitro zabili dva gola in izvlekli pomembno točko.

Neodločeno tudi v Kopru

Koprčani so imeli po neodločenem izidu Domžal z Mariborom priložnost, da se na tretjem mestu dvakratnim prvakom iz Domžal oddaljijo za pet točk, a jim je na domačem igrišču spodrsnilo. Tudi kanarčki so vpisali zgolj točko proti Gorici, tako da imajo še naprej ulovljive tri točke naskoka pred četrtouvrščenimi Domžalami.

Domači so povedli iz prvega resnega napada. Z desne strani je Daniel Bradaschia pritekel v kazenski prostor, potem pa z levo nogo poslal žogo v prvi vratarjev kot za vodstvo z 1:0. Zasluženo izenačenje je sledilo v 18. minuti. Ekipa gostov je duhovito izigrala obrambo Kopra, Žigon se je znašel sam pred Nenezićem in z natančnim diagonalnim strelom izid izenačil. Po kotu je sledila podaja proti vratom Gorice, kjer je Damir Hadžić v gneči padel, glavni sodnik pa je ob burnih protestih gostov dosodil najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel Davor Bagarić za vodstvo z 2:1. Borbeni gosti pa se niso dali. Dve minuti pred koncem polčasa je Celcer streljal z več kot 20 metrov z leve strani, slabše posredovanje Nenezića pa je po odbiti žogi kaznoval najboljši strelec gostov Žigon.

Prva liga Telekom Slovenije, 33. kolo:

Luka Koper - Gorica 2:2 (2:2)

* Stadion Bonifika, gledalcev 500, sodniki: Goričan (Loče pri Poljčanah), Lunežnik (Zgornja Ložnica) in Podobnik (Veliki Gaber).
* Strelci: 1:0 Bradaschia (12.), 1:1 Žigon (18.), 2:1 Bagarić (34./11 m), 2:2 Žigon (43.).
* Luka Koper: Nenezić, Đukić, Hadžić, Blažič, Bagarić, Bradaschia, Guberac, Črnigoj (od 65. Mendy), Štulac, Galešić (od 77. Pučko), Brečević (od 90. Lotrič).
* Gorica: Simčič, Širok, Gregorič, Jogan, Celcer, Vetrih (od 83. Praprotnik), Mevlja, Ndiaye, Žigon (od 90. Frelih), Šturm, Živec.
* Rumeni kartoni: Đukić, Galešić; Simčič, Širok, Celcer, Ndiaye, Vetrih.
* Rdeč karton: /.

Domžale - Maribor 1:1 (0:0)

* Športni park, gledalcev 800, sodniki: Mertik (Odranci), Tompa in Koren (oba Turnišče).
* Strelca: 1:0 G. Vuk (63.), 1:1 Mertelj (82.).
* Domžale: Vidmar, Skubic, Čadikovski, S. Vuk (od 63. G. Vuk), Knezović, Gorenc Stanković, Halilović, Dobrovoljc, Majer, Janža (od 76. Šimunović), Kous (od 86. Papež).
* Maribor: Handanović, Milec, Mezga, Tavares, Smrekar (od 74. Berić), Potokar, Hotić (od 66. Dodlek), Trajkovski, Moravac (od 61. Stojanović), Mevlja, Mertelj.
* Rumeni kartoni: Knezović.
* Rdeč karton: /.

Aluminij - Mura 05 2:2 (0:0)

* Stadion Aluminija, gledalcev 300, sodniki: Čeferin, Žunić (oba Kranj) in Arhar (Vrhnika).
* Strelci: 0:1 Rep (58.), 0:2 Vinko (65.), 1:2 Zajc (88.), 2:2 Kurež (90.).
* Aluminij: Murko, M. Rešek, Topolovec, Kurež, Žagar-Knez, Lonzarić (od 46. Zajc), Spahić (od 79. Medved), Jovanović, Črnic (od 57. Petek), Bloudek, Bingo.
* Mura 05: Draković, Majer, Bohar, Rep, Vaš, Travner, Barbič, Ploj (od 87. Poredoš), Atanasov, Sačer (od 63. Vinko), Maruško.
* Rumen karton: Spahić.
* Rdeč karton: /.

Triglav - Rudar Velenje 2:0 (2:0)

* Stadion v športnem centru, gledalcev 250, sodniki: Glažar (Hajdina), Bezjak (Gorišnica) in Skok (Ptuj).
* Strelca: 1:0 Jelar (25.), 2:0 Đurković (39.).
* Triglav: Pelko, Zolić, Klemenčič, Sever, Jelar, Đurković, Krcić (od 90. Bukara), M. Poplatnik (od 57. A Poplatnik), Pokorn, Stojnić, Bubanja (od 89. Šujica).
* Rudar: Rozman, Stakić, Stjepanović (od 62. Podlogar), Firer, Krefl, Črnčič, Kašnik, Bratanović, Klinar (od 74. Rošer), Dedić (od 79. Jahić), Eterović.
* Rumeni kartoni: Jelar, Đurković; Bratanović, Stakić.
* Rdeč karton: Đurković (76.).

Celje - Olimpija 2:2 (2:2)

* Arena Petrol, gledalcev 750, sodniki: Kajtazović (Kranj), Kopač (Idrija) in Bensa (Kojsko).
* Strelca: 0:1 Šporar (29.), 1:1 Gobec (41./11 m), 1:2 Šporar (43.), 2:2 Gobec (45.).
* Celje: Kotnik, Krajcer, Verbič, Bajde (od 86. Cebara), Korošec, Gobec, Medved, Žitko, Zajc, Žurej, Vidmajer.
* Olimpija: Šeliga, Jović, Zarifović, Trifković, Šporar, Nikezić (od 62. Džafić), Omladič, Kapun (od 83. Valenčič), Baskera (od 67. Vicente), Mitrović, Salkić.
* Rumeni kartoni: Korošec, Zajc, Vidmajer, Žitko; Zarifović, Šeliga, Šporar, Trifković.
* Rdeča kartona: Šeliga (61.), Zajc (76.).