Prva tekma je vselej ključna – doma ali v gosteh

Reprezentančni kapetan Boštjan Cesar poziva k mobilizaciji nogometne Slovenije. »Berić naš največji navijač.«

Objavljeno
10. november 2015 00.11
Zbor slovenske nogometne reprezentance pred kvalifikacijsko tekmo za EP z Ukrajino,Ljubljana Slovenija 09.11..2015 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Brdo pri Kranju – Besede Boštjana Cesarja po zmagi Slovenije v San Marinu so oktobra močno odmevale. Reprezentančni kapetan je tedaj pozval Slovence k enotnosti in podpori Katančeve čete, podobno je izpostavil tudi ob včerajšnjem snidenju v reprezentančni bazi. Branilec Chieva se zaveda velikosti izziva, ki ga za Slovenijo pomeni dvoboj dodatnih kvalifikacij za euro 2016 z Ukrajino.

V zadnjem času je bilo veliko slišati o domnevni prednosti ekipe, ki povratno tekmo igra pred svojimi navijači. Najprej boste gostovali v Lvovu, tri dni pozneje v Mariboru, ste torej v izhodiščni prednosti pred Ukrajinci?

Menim, da pri tem ni enoznačnega odgovora. Nekakšno psihološko prednost si gotovo priigraš s pozitivnim izplenom na prvi tekmi v gosteh, če torej takrat iztržiš dober rezultat. Velja pa tudi obratno: najbrž ni dobro prve tekme v gosteh visoko izgubiti. Torej prednost, ki ste jo izpostavili, zavaja. Dobro bi bilo, če bi v Lvovu zabili kakšen gol, ki v takšnih dvobojih zares veliko šteje.

Kaj bo odločalo?

Enaki dejavniki kot vselej, po moji oceni bo ključna dobra priprava na obe tekmi. Da bomo torej tudi na povratni tekmi znali izkoristiti informacije in izkušnje, ki jih bomo dobili med gostovanjem v Ukrajini.

Kako bi ocenili moč Ukrajine, ki je v očeh večine favorit dvoboja?

Ukrajinci pred žrebom parov dodatnih kvalifikacij niso bili zaman v skupini favoritov. Premorejo močno reprezentanco z nekaterimi posamezniki, ki so jih v zadnjih dneh že izpostavili tako rekoč vsi. Gre za najvišjo raven reprezentance, četudi morda kdo meni drugače. Večina reprezentantov igra v klubih, ki so standardni člani lige prvakov in evropske lige, tako je tudi v tej sezoni.

Sodite med nogometaše, ki vselej izpostavijo formo svoje ekipe in osredotočenost nase.

Nobena analiza tekmeca ti ne pomaga, če nisi optimalno pripravljen sam. Osredotočiti se moramo na svojo igro, raven pripravljenosti moramo dvigniti na 100 odstotkov, enajsterica, za katero se bo odločil selektor, pa bo morala dati od sebe še kakšen odstotek več ...

Pričakujete oster dvoboj?

Morda se bomo morali tudi »stepsti« na igrišču, če lahko karikiram, česar smo tako ali tako že vajeni. Skupaj z navijači, ki bodo z nami tudi v Lvovu, moramo iztisniti iz sebe vse, kar lahko, da bi se le prebili na tako želeno evropsko prvenstvo!

Kako se spominjate zgodovinske uvrstitve na euro 2000?

Zelo dobro. Tedaj sem bil v Zagrebu član Dinama. Močno sem navijal za Slovenijo, uspeh je dvignil na noge celo državo. To so lepi spomini. Nekaj želim izpostaviti: tedaj je za uspeh reprezentance živela vsa Slovenija. Četudi je lažje graditi pozitivno vzdušje z odličnimi rezultati, si želim, da bi bilo že pred prvo tekmo v Ukrajini možno čutiti nestrpno pričakovanje vseh skupaj, da se tekma začne. Če bomo dihali kot eno, imamo možnosti za preboj v Francijo.

Na mizi bo ogromno, pričakujete zato živčno tekmo, začinjeno s provokacijami?

Strinjam se, da bi se lahko vse skupaj razvilo tudi v takšen dvoboj. Naslednjih 180 minut igre, če ne še več, bo določilo potnika v Francijo 2016, tega se moramo najmočneje zavedati. Gotovo bodo Ukrajinci igrali pod pritiskom, a tudi mi imamo obveznosti do svojega grba. Ves narod bo z nami, zato upam, da bomo ustvarili pozitiven rezultat.

Nesrečni Robert Berić vam pri tem ne bo mogel pomagati.

Drži, vsak nogometaš je najsrečnejši, kadar je zdrav in ni poškodovan. »Bera« je poleti opravil velik posel, naredil je velik prestop, zato se je trudil za nove soigralce – ko igralec redno nastopa in pomaga moštvu na tak način kot on, pogosto pridejo tudi poškodbe. To sem občutil tudi sam, ko sem zaradi poškodbe glave izpustil pet mesecev igranja. Vem, da bo Berić v soboto in torek naš največji navijač, mi pa bomo igrali tudi zanj. Verjamem, da se bo naslednje leto vrnil v nogomet še močnejši.

Menite, da bi bil že remi v Lvovu dober rezultat?

Uf, to me vprašajte po tekmi v Mariboru, ko bomo potegnili črto pod obe tekmi ... Če bi v Lvovu zabili gol, bi bilo zelo dobro.