Prvi mož Barcelone grozi s sodiščem

Josep Maria Bartomeu je zaradi 40 tisočakov kazni zagrozil, da bo UEFA prijavil evropskemu sodišču za človekove pravice.

Objavljeno
26. oktober 2015 08.46
reu SOCCER-SPAIN-BARCELONA-APPEAL
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Predsednik nogometnega velikana Barcelone Josep Maria Bartomeu je zagrozil, da bo Evropsko nogometno zvezo (UEFA) prijavil evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi prejete denarne kazni 40.000 evrov, ker so navijači španskega šampiona v dvoboju lige prvakov z Bayerjem razvili zastave v podporo katalonski neodvisnosti. To je bila že druga kazen UEFA v zadnjih mesecih, ki je iz istega razloga doletela Barcelono. Prvič je plačala 30 tisočakov po finalu lige prvakov minule sezone z Juventusom (1:0).

Kot je Bartomeu poudaril na letni skupščini kluba, gre v tem primeru za kršenje pravic pristašev kluba do svobode govora. »Na kazen upravnega odboa UEFA se bomo pritožili, če ne bomo uspešni, bomo šli naprej na mednarodno arbitražno sodišče za šport, na koncu pa, če bo treba, še na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu,« je poudaril Barcelonin prvi mož.

UEFA po drugi stani zatrjuje, da je kazen skladna z disciplinskimi predpisi, ki prepovedujejo sporočila politične, ideološke, verske, žaljive in provokativne narave na nogometnih štadionih. Vendar pa odgovor Bartomeuja ni prepričal, saj je na ta način, kot pravi, ogrožena ena temeljnih pravic demokracije - svoboda izražanja. Dodal je še, da Barcelonini pristaši svoje prepričanje glede katalonske odcepitve od Španije izražajo na miren način, s katalonsko zastavo za neodvisnost, pri tem pa nikogar ne spodbujajo k nasilju.