Prvi slovensko-otoški večer za posladek

Drevi ob 20.45 prvi tekmi Maribora v Aberdeenu in Domžal v Stožicah v 3. kolu kvalifikacij za nogometno evropsko ligo.

Objavljeno
28. julij 2016 00.32
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Štadiona Pittodrie in Stožice bosta drevi ob 20.45 nogometni prizorišči, na katerih se bo pisala zgodovina. Maribor bo gostoval na Škotskem pri Aberdeenu, v slovenskem glavnem mestu pa bodo Domžale v 3. kolu kvalifikacij za evropsko ligo gostile sloviti angleški klub West Ham.

Na dvorišču, kjer se je nekoč trenerskih veščin naučil sloviti Alex Ferguson, vijolične čaka boj »na nož«, trenerja Darka Milaniča pa še ena preizkušnja poletja. Prvo z Levskim je izpeljal v slogu lisjaka z bogatimi izkušnjami, ki ga je nagradila še sreča.

Škotski podprvak Aberdeen je v vsem povsem drugačen tekmec, kot je bil bolgarski podprvak. Ima sloves tipično otoškega moštva iz prejšnjega stoletja, sestavljenega iz postavnih igralcev, ob katerih naj bi se vijolični zdeli kot peresnokategorniki. Toda rutina in evropska kilometrina Mariborčanov v takšnih dvobojih šteje dvojno. Trojno pa za Škote zares zastrašujoča črna statistika bitk z Mariborom v tem desetletju. Za Hibernian (3:2, 3:0) in za največja Rangers (2:1, 1:1) ter Celtic (1:1, 1:0) so bili vijolični previsoka ovira. Ni naključje, da gostovanje slovenskih rekorderjev pošteno vznemirja privržence »rdečih«, ki naj bi do vrha napolnili Pittodrie.

Mariborčane je pohvalil tudi trener Derek McInnes, ki je izpostavil njihovo psihično moč. »V Sofiji so tudi ob zaostanku igrali umirjeno, zavedajoč se, da jim zadostuje le gol za napredovanje.«

Milanič in njegovi pomočniki so se do zadnje podrobnosti seznanili s tekmeci. »Morda bi lahko rekli, da tehnično niso dovršeni, so pa izrazito usmerjeni v en sam cilj – v zmago. V dvoboje gredo trdo, naša dnevna forma bo morala biti vrhunska,« je nekaj malega razkril Milanič, ki ima ob solidni moštveni formi zahtevne, toda sladke skrbi.

»Kolobarjenje« z zasedbo je načrtno, v SNL eno moštvo, v Evropi drugo, v SNL en način igre, v Evropi drug. Kar pomeni, da bo sestavil mešanico izkušenj, moči in mladosti. V vsem je imel doslej srečno roko, kar je opazil tudi McInnes. »Čeprav so izgubili nekaj igralcev, si lahko privoščijo, da v domačem prvenstvu igrajo z eno enajsterico, v Evropi z drugo,« je povedal trener Aberdeena.

Eden ali dva igralna položaja sta pod vprašajem, a postavitev in izbiro igralcev bo narekovala sposobnost merjenja moči v dvobojih in skrivanja žoge pred neumornimi tekmeci.

Verjetni začetni enajsterici. Foto: Delova infografika

V ospredju je izključno en cilj – ne izgubiti. Drugi, gol v gosteh, bi že na stežaj odprl vrata napredovanja.

Brez strahu in samozavestno

Za ljubljanske nogometne privržence je gostovanje londonskega kluba West Ham v Stožicah z napako. Olimpija ne bo igrala, pač pa Domžale. A spektakel, začinjen z veliko tekmovalnosti, je privlačno vabilo za nogometne navdušence in ne le za domžalske.

Domžale so bile nagrajene za preboj v 3. kolo, potem ko so premagale tekmece po meri iz Andore in Belorusije. West Ham je za dva, tri razrede močnejši, a ta trenutek še vedno za enega manj, kot bo čez mesec dni, ko bo v optimalni formi in z vsemi zvezdniki.

Da so Londončani še v obdobju brušenja forme, je priložnost za Domžalčane, ki upajo, da bi se lahko ponovila minula evropska kvalifikacijska sezona, ki jo je West Ham končal v 3. kolu kvalifikacij po porazu z romunsko Astro.

»Ne bomo se skrivali in čakali, kaj se bo zgodilo. V tekmi z več napakami, bodo Angleži hitreje kaznovali naše. Zato se moramo od prve minut postaviti samozavestno,« je bil kot vselej natančen trener Domžal Luka Elsner. Tudi zanj je tekma edinstvena priložnost in izkušnja. Razpet je med evropskim izzivom in ligaškim, v katerem so Domžale po dveh tekmah že v zaostanku.

Domžalčani se lahko sproščeno postavijo po robu pisani londonski enajsterici, v kateri bo vsega po malem – od zvezdnikov do neznanih upov. Elsner ne bo potrebval motivacijskih prijemov, veliko več pa taktičnih, če želi presenetiti slovitejšega kolega na londonski klopi Slavena Bilića.

»Odločale bodo malenkosti,« je prepričan 33-letni Elsner, ki bo na povratni tekmi čez teden dni »eno leto« starejši. Da bi Domžalčani na slavnostnem in zgodovinskem dogodku, ko bodo kot prvi tekmeci gostje West Hama na olimpijskem štadionu, bili še spoštovanja vreden nasprotnik, pa je računica enostavna: zmaga ali pa vsaj neodločen izid brez prejetega gola. Sliši se lepo, izvedljivo pa je. Če bodo taktično brezhibni, tekli kot naviti, razpoloženi kot še nikoli doslej, natančni kot najboljši na svetu, srečnejši ...