Prvi strelec prvenstva Poplatnik

Nogomet: Slab učinek slovenskih napadalcev v SNL in tujini.

Objavljeno
27. oktober 2017 00.28
Matej Poplatnik se veseli drugega zadetka za domače. Nogometna tekma 1.SNL med NK Triglav in NK Maribor. Kranj, Slovenija 22.julija 2017. [nogomet,Poplatnik Matej,NK Triglav,NK Maribor,Kranj,Slovenija]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – V prvi enajsterici najboljših strelcev 1. SNL sta samo dva slovenska nogometaša. Na 3. mestu je napadalec Triglava Matej Poplatnik s sedmimi goli, na 11. drugi strelec Rudarja Milan Tucić s štirimi goli. Prvi je kar pet golov dosegel iz enajstmetrovk, drugi je še v minuli sezoni igral v tretji ligi.

Naslednja napadalca in strelca po poklicu med triindvajseterico najboljših sta Marko Nunić (Aluminij) ter Lovro Bizjak (Domžale) s po 3 goli. Luka Zahović, ki je v minuli sezoni dolgo bil boj za naslov najboljšega strelca, ima v tej obilo smole s poškodbami.

Med vsemi je standardni član najboljše klubske enajsterice samo Poplatnik, ki je v 26. letu starosti že veteran, vendar s sila skromnimi izkušnjami v prvi ligi (62 tekem). V minuli sezoni je bil sicer prvi strelec 2. SNL s 27 goli. Najmlajši med njimi, 21-letni član mlade reprezentance Tucić, je preskočil drugo ligo in v prvo skočil kot najboljši strelec. V Velenje je prišel iz Brava z izkupičkom 32 golov v 3. SNL-center.

S takšno podobo stanja kakovosti med slovenskimi napadalci v najmočnejšem klubskem tekmovanju v državi se bo ob prevzemu selektorske službe soočil naslednik Srečka Katanca. Ne bo mu lahko, tako kot ni bilo Katancu, ki je za ključni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji povrhu ostal brez najbolj izkušenega napadalca Milivoja Novakovića. Za Zlatkom Zahovićem drugi najboljši reprezentančni strelec bi nemara svojo upokojitev celo preložil za nekaj mesecev, če bi vedel, v kakšni strelski formi bodo njegovi nasledniki v septembru ali oktobru in da v SNL čez poletje ne bo vzniknil ostrostrelec njegovega kova.

Je v krizi slovenska liga ali v mlajših kategorijah ni mogoče vzgojiti ali odkriti nadarjenega strelca?

»Fantov starih 19 let v prvi ligi praktično ni. Če govorimo o napadalcih, jih je še manj. Druga težava je, da je slovenskih igralcev vse manj. Nič boljše ni v nižjih kategorijah. Zadnji, ki je izjemno odstopal med napadalci, o katerih govorimo in jih pogrešamo, Andraž Šporar, se nikakor ne more prebiti naprej v evropskem drugem kakovostnem razredu,« je nakazal, kje so težave, nekdanji selektor Bojan Prašnikar in dodal, da če se je že kdo izpostavil, je hitro odšel v tujino. »Tam je pogorel. Ker je bila konkurenca strahovita, ker je šel med 'leve' z letnim primanjkljajem sto treningov in ker je bil za tuj klub samo eden od mnogih, ki gredo vsako leto čez neizprosen selekcijski proces.«

Ermin Šiljak, Milan Osterc, Ivica Vulić, Sebastjan Cimerotič, Damir Pekić, Ermin Raković, Miran Burgić, Robert Berić. To je le nekaj nekdaj izvrstnih napadalcev vzgojenih v SNL, ki jim goli še niso zagotavljali vidnejšega prestopa v tujino. Kaj šele vpoklica v člansko reprezentanco. Igrali so v ostrejši domači konkurenci in se ustrezno brusili.

»To sicer ni bilo zagotovilo, da bodo uspešni, so pa zaradi svoje nadarjenosti dobivali priložnosti in igrali. Kar zdaj ni mogoče reči. Mislim, da klubi prehitro pustijo igralce v tujino in za premalo denarja. Zato pa si tujci lahko privoščijo, da samo malo pomahajo z evri in odpeljejo vsakogar, ki je le malo boljši. Če v letu ali dveh igralec ni naredil razvoja, se mu odrečejo. Kaj ima Slovenija od tega, kaj igralec?« se je spraševal Prašnikar.

Ironija je, da je Poplatnik trenutno celo najučinkovitejši strelec med slovenskimi nogometaši, vključno z legionarji. Tim Matavž je dosegel gol manj – 6:7.