Prvo ime prestopnega roka bo Josip Iličić

Večina slovenskih nogometnih reprezentantov tudi v novi sezoni z istimi delodajalci. Velik interes klubov za Nejca Skubica.

Objavljeno
19. junij 2017 03.21
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Prihajajoče poletje ne bo »poseglo« v slovensko reprezentanco tako močno kot v nekaterih prejšnjih letih. Večina fantov, s katerimi računa selektor Srečko Katanec, se bo vrnila s poletnih počitnic v znano delovno okolje, le nekateri nosilci igre naj bi v prestopnem roku zamenjali klube.

Med glavnimi zvezdniki poletnega prestopnega roka naj bi bil Josip Iličić, ta čas daleč najučinkovitejši slovenski reprezentant. »Jojo« je v prvih šestih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji prispeval gol in štiri podaje, torej je zrežiral pet od šestih slovenskih golov.

Italijanski mediji vztrajno ponavljajo, da naj bi Iličić zapustil Fiorentino še pred koncem junija. To ne bi bilo presenetljivo. V prestolnici Toskane nanj ne računajo več, novi trener Stefano Pioli gradi moštvo za sezono 2017/18 okrog drugih nogometašev. Vijoličasti naj bi iztržili za Iličića med 7 in 8 milijoni evrov odškodnine, če bi Kranjčan ostal na italijanskem »škornju«, oziroma okrog 10 milijonov evrov, če bi ga zvabili v Anglijo. Zanj so se namreč ogreli najmanj trije člani serie A, in sicer Atalanta, Sampdoria in Bologna, ter tradicionalni angleški ligaš Everton, ki ima na voljo daleč največji proračun med omenjenimi klubi.

»Jojo« naj bi vendarle ostal na Apeninskem polotoku, ustrezajo mu italijanski slog življenja, jezik in bližina Slovenije. Atalanta je po zgodovinsko uspešni sezoni pridobila več denarnih sredstev kot običajno, ne nazadnje si je zagotovila nastop v evropski ligi, v primeru prodaje vsaj enega od svojih ključnih adutov (Gomez, Conti, ...) bi iztržila najmanj 20 milijonov evrov. Iličić bi se v Bergamu vnovič srečal z najboljšim prijateljem Jasminom Kurtićem. Slednji pogosto igra na »desetki«, po morebitnem prihodu Iličića bi se preselil na desno stran zvezne vrste, kjer se je tudi dobro znašel v minuli sezoni. Četudi je 29-letni Kranjčan lani zavrnil prestop v Bologno, slednja ni obupala. Njen investitor Giuseppe »Joey« Saputo, italijanski zdomec iz Kanade, želi klub vrniti pod italijanski vrh, kjer je nekoč že kotiral, za to pa je pripravljen odšteti več denarja kot prej ...

Ta čas najbolj realna možnost – po mnenju italijanskih kolegov – je selitev Iličića v Genovo. Športni direktor Sampdorie Daniele Pradè ga odlično pozna, ne nazadnje je prej zasedal enak položaj pri Fiorentini, pripeljal naj bi ga tudi v klub, pri katerem je nekoč pisal zgodovino Srečko Katanec. Pradè in Iličićev zastopnik Amir Ružnić naj bi se uradno sešla še ta teden. »Samp« naj bi dobila finančno injekcijo tudi s prodajo slovaškega branilca Milana Škriniarja; slednji ustreza novemu trenerju Interja Lucianu Spallettiju, ki je zanj pripravljen odšteti do 25 milijonov evrov.

Iličić in Fiorentina imata sklenjeno pogodbo do konca junija 2018. To v nogometnem jeziku običajno namiguje na dva scenarija – bodisi podaljšanje pogodbe bodisi prodajo nogometaša. Zgodilo naj bi se torej slednje. Na prodajo igralcev ob dolžini veljavnosti pogodbe resda vplivajo tudi drugi dejavniki. Nekateri manjši klubi pogosto čakajo na razplet kvalifikacij za ligo prvakov ali evropsko ligo, tovrstna logika zato botruje večjemu prometu na tržnici proti koncu avgusta. Drugi dejavniki so terminska dolžina prestopnega roka – v nekaterih državah veljajo druga obdobja – in pričakovanja družine, morebitno rojstvo otroka.

V seštevku naj bi zamenjali delodajalce še nekateri. Luka Krajnc, denimo, je resda član Cagliarija, konec meseca pa se mu bo iztekla posoja v Frosinoneju, zato bi lahko (začasno) prestopil drugam. Podobno velja za Rajka Rotmana (Istanbul), ki je v drugem delu sezone blestel v majici Kayserispora. Da želi prestopiti v drug turški klub, nam je potrdil tudi Rotman sam. Visoko na turškem nebu žari zvezda Nejca Skubica, člana idealne enajsterice »süperlig« v minuli sezoni. Skubic je resda podaljšal pogodbo s Konyasporom – s slednjim simpatizira tudi vrh turške politike – do leta 2019 (plus ena), toda zanj so se ogreli nekateri še močnejši klubi. V sloviti Fenerbahče ga želi pripeljati trener Aykut Kocaman, ki se je pred dnevi preselil na evropsko stran Istanbula prav iz – Konyasporja, kamor je lani pripeljal Skubica ... Pred selitvijo naj bi bil tudi vratar Vid Belec, zanj se zanimata novi član serie A Benevento in Sampdoria.

Drugi reprezentanti? Boštjan Cesar in Valter Birsa sta vezana na Chievo do poletja 2018, vodstvo kluba pa naj bi že pripravilo novo pogodbo za Birso do leta 2020. Do leta 2019 imajo sklenjene pogodbe Miha Mevlja, Bojan Jokić, Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Robert Berić, Roman Bezjak in Benjamin Verbič, četudi slednjega vleče iz Københavna. Dolgoročni pogodbi držita v rokah Miha Zajc (Empoli, 2021) in Jan Oblak (Atletico, 2021), ki želi počakati v Madridu najmanj eno sezono in občutiti mikavnost Atleticovega štadiona Wanda Metropolitano. Oblak (65 mio € po oceni Cies) je slovenski nogometaš z daleč največjo tržno vrednostjo.