PSG in Chelsea brez ogrevanja in takoj na vso moč

Nogometna liga prvakov: drevi začetek izločilnih bojev v Lizboni in Parizu.

Objavljeno
15. februar 2016 19.19
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Četudi so postali nogometni navijači v zadnjih letih vse bolj izbirčni, bodo ob vrnitvi priljubljene lige prvakov takoj prišli na svoj račun tudi najzahtevnejši med njimi. Današnji večer prinaša prvi tekmi močno razvlečene osmine finala lige prvakov, pod drobnogledom pa bo derbi najvišje ravni med PSG in Chelseajem.

Če odmislimo zadnje snidenje med Parižani in Londončani na julijski revijalni tekmi v ameriški zvezni državi Severna Karolina, je njuna zadnja tekma v ligi prvakov najboljše priporočilo za ogled nocojšnjega spektakla v Parizu. Lanskega 11. marca se je dvoboj osmine finala lige prvakov končal na dramatičen način. Sporni izključitvi Zlatana Ibrahimovića že v prvem polčasu – tekmo je sodil slovenski znanec iz kvalifikacij za EP 2016 Björn Kuipers – je sledilo sedem rumenih kartonov, dva gola v rednem delu tekme in dva v podaljšku, katarsko-ruski derbi tajkunskih klubov pa je pripadel Parižanom.

Večina bi pomislila, da je izhodišče pred drevišnjim prvim polčasom dvoboja enako kot tedaj – da je torej PSG izraziti favorit. To bi bilo razumljivo, njegov trojček asov, ki ga sestavljajo Zlatan Ibrahimović, Edinson Cavani in Angel di Maria, je v tej sezoni zabil že 54 golov, le tri manj kot celotno moštvo Chelseaja. Parižani so nepremagani v zadnjih 44 tekmah na svojem štadionu Park princev, na prvenstveni lestvici uživajo prednost 24 (!) točk pred drugouvrščenim Monacom, torej so se lahko v zadnjih dveh mesecih stoodstotno osredotočili na pripravo za dvoboj z Londončani. Toda vse ni tako, kot bi si želel trener Laurent Blanc. Eden njegovih udarnih adutov, ta čas eden najboljših desnih »bekov« na svetu, Serge Aurier, je konec tedna pošteno razrval idilo v moštvu z objavljenim videosporočilom, v katerem je žalil trenerja in soigralce (Ibrahimović, Di Maria). Poznejše opravičilo je bilo zaman.

»Pred dvema letoma sem se močno potrudil, da smo fanta pripeljali v Pariz, potem pa ti jo zagode na tak način in v takšnem trenutku ...,« je potožil Blanc, ki se zaveda še ene »slabosti« svoje ekipe. Skromna raven francoskega prvenstva botruje tudi pomanjkanju zares močnih tekem za Parižane, kar gotovo ni dobrodošlo pred njihovim spopadom z robustno, agresivno in prebujeno zasedbo Londončanov.

Chelsea je 12 kol pred koncem premier league resda brez možnosti za uvrstitev v ligo prvakov 2016/17, toda po klavrnem štartu in odhodu trenerja Joseja Mourinha se zdi, da je moštvo spet našlo ravnovesje in motiv za igro. Guus Hiddink, ki se v vlogi »dežurnega gasilca« znajde kot riba v vodi, je predramil brezvoljne ase, Chelsea bo posledično gotovo nevarnejši, kot bi si želeli navijači Parižanov.

»Nisem se ukvarjal z obdobjem Mourinha. Fantom sem svetoval, naj sami pri sebi razčistijo, kaj je šlo narobe, in to poskušajo spremeniti. Povedal sem jim le, kaj pričakujem od njih, in očitno je delovalo,« je razkril Hiddink. Chelsea je namreč po njegovi vrnitvi na trenersko klop še neporažen, nanizal je šest zmag in šest remijev! Nizozemec je bil podobno uspešen že februarja 2009, ko ga je Roman Abramovič angažiral namesto odstavljenega Felipeja Scolarija.

A tudi v gostujočem taboru je odjeknila »bombica«, potem ko je časnik Parisien objavil intervju z Edenom Hazardom, v katerem je belgijski as zatrdil, da bi težko zavrnil morebitno ponudbo PSG: »Želim namreč osvojiti ligo prvakov in PSG sodi med klube, ki bodo vseskozi v boju za to lovoriko.«