Pušnik še ni pozabil Zahovićeve košarice

Derbi 3. kola SNL drevi v Mariboru, Aluminij dobrodošel v Ljubljani.

Objavljeno
28. julij 2017 22.29
med nogometno tekmo 11. kroga Prve lige Telekom Slovenije Rudar Velenje - Maribor, v Velenju, 25. septembra 2016. [nogomet,Rudar Velenje,Maribor,Velenje,šport,nogometaši,stadion]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Sinoči so odprli tretje kolo 1. SNL v Krškem, danes in jutri bosta začasno opustila sanje o preboju v družbo madridskega Reala, Manchester Uniteda, Milana in Arsenala tudi Domžale in Maribor. Slednji bo v edini sobotni tekmi igral derbi kola z Rudarjem, jutri bodo še nogometni dvoboji v Dravogradu, Celju in nazadnje v Ljubljani, kjer bo Olimpija gostila Aluminij.

Ljudski vrt: Maribor – Rudar (sobota, 20.20; sodnik Rade Obrenović): Zadnja julijska sobota bo prinesla le eno tekmo, toda prav derbi 3. kola. Tako Maribor kot Rudar sta brezhibno opravila z dosedanjim delom sezone, drevi bo enemu gotovo spodrsnilo. V štajerski metropoli odštevajo dneve do tekme v Reyjkaviku, v kateri lahko vnovič opozorijo nase najboljše evropske klube, navijače in – menedžerje. Nastopanje v evropski ligi podvoji tržno vrednost posameznikov, morebiten preboj v ligo prvakov pa njihovo ceno izstreli v nebo. Najlepša popotnica za Štajerce pred poletom na Islandijo bi bila drevišnja zmaga z »rezervno« enajsterico, zato trener Darko Milanič vendarle razmišlja le o tem, kako bi – po Aluminiju in Triglavu – strl še Rudar. Toda, pozor: slednji bo nebeško motiviran. Trener Marijan Pušnik bi se odpovedal mesečni plači za morebitno presenečenje pod Kalvarijo, saj globoko v sebi ni pozabil, da mu je pokazal vrata Ljudskega vrta prav športni direktor Zlatko Zahović. Zanimivo: Rudar je v 26-letni zgodovini 1. SNL le petkrat zmagal v Mariboru, toda kar štirikrat po prihodu Zahovića v vijoličasto pisarno poleti 2007. Bomo videli, komu bo namenil počitek Milanič, gotovo si je zaslužil oddih Marcos Tavares. Do konca sezone bo imel dovolj priložnosti za lov na kralja strelcev 1. SNL Štefana Škaperja, ki vodi v dvoboju z Brazilcem s 130:124.

Dravograd: Ankaran – Domžale (nedelja, 18; Matej Jug): Je možna ponovitev rezultata z doslej edine medsebojne tekme Ankarana in Domžal iz leta 2010, ko so na Obali slavili zmago gostje s 6:1? Najbrž ne. Ankaran je odtlej napredoval za nekaj razredov, slovenski pokalni prvaki pa bodo vendarle poskušali privarčevati čim več moči za zgodovinsko priložnost v četrtkovi povratni tekmi s Freiburgom. Na žalost »Korošcev« je Ankaran od leta 2010 napredoval iz 1. v 5. razred in še ni pridobil obvezne stopnje izobrazbe, ki je predpisana v Sloveniji. Dvoboj klubov, ki ne bi mogla imeti na voljo bolj različnih infrastrukturnih pogojev za svoje delovanje, bi lahko zaznamovala tudi trenerja Vlado Badžim in Simon Rožman, ki ju krasita različni nogometni filozofiji. Bomo videli, kaj bo na koncu pretehtalo. Bo Ankaran ujel prvo zmago sredi evropskega ritma Domžalčanov, ali pa bodo slednji vendarle upravičili status absolutnega favorita dvoboja?

Celje: Celje – Gorica (nedelja, 20; Mitja Žganec): Kako je možno, da sta zašla v rezultatsko krizo kluba, ki sta najmočneje navduševala še v drugem delu minule sezone? »Naj kar govorijo, da smo zašli v krizo,« odgovarja gostujoči trener Miran Srebrnič. Tudi njegov celjski kolega Tomaž Petrović je ohranil samozavest kljub visokem porazu z 0:4 z Domžalčani: »V prve pol ure smo bili bistveno boljši od Domžal.« Zanimivo bo opazovati razplet dvoboja zadnjeuvrščenih klubov na lestvici 1. SNL, klubov, ki edina v ligi še nimata točke na svojem računu. Srebrničeva ekipa deluje na igrišču bolje organizirana od Celjanov, morebitna zmaga v Celju pa bi bila skoraj »nujna« za sproščeno nadaljevanje Goričanov. Polpretekla zgodovina resda govori v prid gostiteljev: ti so jo v zadnjih sedmih tekmah z »vrtnicami« odnesli brez praske (3-4-0). Celjsko barko bosta mirila izkušena Luka Žinko in Dejan Kelhar.

Stožice: Olimpija – Aluminij (nedelja, 16.50; Roberto Ponis): Ljubitelji športnih stav naj bi imeli najmanj pomislekov z »enko« prav z zadnjo tekmo 3. kola. Olimpija je ujela ritem zmag, v svoj tabor povrnila nujen mir za uspešne nadaljnje korake, ob tem pa pripeljala v klub še obetavno okrepitev Andresa Vombergarja, ki je opozoril nase z goli v Argentini. Ob tem je prav Aluminij najboljša stranka v Stožicah – v dosedanjih štirih tekmah je vselej odšel domov na ščitu, ob tem pa ni zabili niti enega gola! Morebitna tretja zaporedna zmaga bi pospremila Ljubljančane v najlepši poletni mesec na evforičen način, v zeleno-belem taboru pa bi že začeli sanjati o scenariju, po katerem bi končali avgust z zmago tudi v večnem derbiju. Maribor bo namreč obiskal Ljubljano tik pred ključno akcijo slovenske nogometne reprezentance v Bratislavi, in, kar Olimpijo posebej veseli: le tri dni po ključni tekmi letošnjih evropskih kvalifikacij. Seveda, če bo naslednji teden preskočil oviro na Islandiji. Olimpijin trener Igor Bišćan ima na voljo večino rekonvalescentov (Klinar, Boateng, Zarifović, Jurčević, Avramovski, Benko), ne pa Nemanjo Mitrovića, ki končuje kazen prepovedi igranja na treh tekmah. Kdo ve, morda slednji sploh ne bo več igral v zeleno-beli majici, če bi se Olimpija in varšavska Legia uskladili o višini odškodnine za občasnega slovenskega reprezentanta.