Rastoder Olimpijo prepustil Mandariću

S 15. junijem se bo uradno začela nova nogometna zgodba zeleno-belih.

Objavljeno
01. junij 2015 20.04
Izet Rastoder 6.6. 2013 Ljubljana Slovenija
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Izet Rastoder se je umaknil, prišel je Milan Mandarić. Po dogovoru uspešnih poslovnežev je ljubljanski mogotec včeraj odstopil s položaja predsednika NK Olimpija Ljubljana. Za odstop je (naj bi) prejel 4 milijone evrov, s čimer bosta ameriški poslovnež srbskega rodu in njegova vodstvena zasedba lahko začela svojo zgodbo.

Uradna primopredaja poslov bo čez 13 dni, 15. t. m., ko bo v hotelu Lev v Ljubljani občni zbor NK Olimpija Ljubljana. »Dotlej bom opravljal nujne tekoče posle,« je bil v sporočilu za javnost kratek Rastoder, ki je Olimpiji predsedoval pet let, v vodilnih klubskih strukturah pa je bil sedem let. Njegovo obdobje je minilo v ambicioznih načrtih in neizpolnjenih ciljih. Ob neposrečenem vodenju si je Rastoder nakopal največjega sovražnika v navijaški skupini Green Dragons. Ti so zaradi nestrinjanja z njegovo politiko bojkotirali domače tekme in vse sile usmerjali v njegovo rušenje.

Menjava na predsedniškem stolčku je imela tudi veliko botrov v ozadju, saj je bilo očitno, da Rastoder s svojim načinom vodenja ljubljansko nogometno barko ni usmerjal v pravo smer. Kljub utemeljenim kritikam pa je bil tako rekoč edini, ki je Olimpijo držal na površju. Če ne bi bilo Rastoderjevih finančnih vložkov, bi se Olimpija bržkone že soočila z bridkim koncem. Rastoderja, ki v slovenskem poslovnem miljeju velja za enega redkih poslovnežev z denarjem v žepu in ne le v računovodskih papirjih, se omenja tudi kot bodočega rešitelja košarkarskega kluba Union Olimpija. Preusmeritev enega od največjih evropskih trgovcev z bananami od nogometa h košarki je med drugim velika želja ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Podrobnosti predsedniške menjave, oblike organiziranja in kakšna sploh bo filozofija nove vodstvene garniture, še ni znano. Ob v hrvaški Liki rojenem 77-letnemu Mandariću, ki se je s »postavljanjem na noge« obubožanih nogometnih kolektivov specializiral v Belgiji (Standard, Charleroi), Franciji (Nice) in Angliji (Portsmouth, Leicester, Sheffield Wednesday), sodeloval pa je tudi pri reševanju slovenskega prvoligaša Luka Koper, je edini znani mož z imenom in priimkom ter funkcijo Ranko Stojić. Nekdanji vratar Partizana, Dinama in belgijskih klubov Anderlecht, Liege, Charleroi, Antwerp je bil sprva kandidat za vlogo športnega direktorja, zdaj pa je dobil še »višji čin« in bo do oblikovanja vodstvene strukture s športnim delom moštva na čelu s trenerjem opravljal vloge generalnega direktorja.

Ena od Stojićevih prvih potez je bilo srečanje z nekdanjim soigralcem pri Dinamu in slovenskim selektorjem Srečkom Katancem, pri katerem se je informiral o klubu, ligi, igralcih ... V Mandarićev krog partnerjev in svetovalcev sodi tudi nekdanji prvi mož DURS in Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, ki je bil odgovoren za pregled poslovne bilance NK Olimpija Ljubljana. Med njimi pa ni nekdanjih slovenskih reprezentantov Mladena Rudonje in Mirana Pavlina, ki naj bi pri Mandariću potegnila kratko zaradi starih grehov.

Kdo bo trener, je nemara največja in hkrati najbolj vznemirljiva uganka. Ker se bo sezona začela že čez poldrugi mesec (1. kolo bo 18. julija), priprave moštva pa še prej, 10. t. m., časa za izbiro ni veliko. Najresnejša kandidata naj bi bila nekdanji selektor Slovenije Slaviša Stojanović in bivši trener beograjskega Partizana Marko Nikolić.