Razjarjen bik tresel mreže kot za stavo

Soigralec Kevina Kampla pri Salzburgu Brazilec Alan vse bliže prestopu v avstrijsko reprezentanco.

Objavljeno
14. december 2014 00.43
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Polom v kvalifikacijah za ligo prvakov je avstrijski prvak Salzburg znova nadomestil v evropski ligi. Z bravuroznimi igrami in goli (v šestih tekmah je zbral le dva neodločena izida z razliko v golih 21:8) je kot za šalo opravil s Celticom, Dinamom in Astro. V moštvu »rdečih bikov« je izstopal napadalec Alan Carvalho.

Petindvajsetletni Brazilec je zadeval kot za stavo, krepko je zasenčil tudi soigralca Soriana, ki velja za stroj za gole, ali našega plejmejkerja Kevina Kampla, ki je v četrtek v zadnji tekmi skupine romunski Astri zabil dva gola. V skupinskem delu tekmovanja je Alan dosegel 8 golov, s čimer je najboljši strelec EL. Toda avstrijsko javnost najbolj vznemirja vprašanje o njegovem morebitnem prestopu v avstrijsko reprezentanco. Občasni reprezentant brazilske selekcije do 20 let je že izrazil željo, da bi igral za svojo novo deželo. »Želim igrati za Avstrijo in z Davidom Alabo, Markom Arnautovićem ...,« je bil jasen napadalec, ki je v Salzburg prišel leta 2010 in bo naslednjo leto izpolnil eno od zahtev za pridobitev državljanstva: da mora bivati v Avstriji vsaj 5 let. Ob tem bi moral sicer zadostiti še nizu drugih administrativnih kriterijev, a predstavniki avstrijske nogometne zveze so že opravili prve pogovore z ministri, selektorjem in igralcem, ustrezni avstrijski organi pa naj bi zdaj nekako uredili, da bo Alan zadovoljil tudi preostale zahteve. »Smo na dobri poti. Pogovorili smo se z vsemi in dobili jasna sporočila, da je želja vseh, da bi dobil zeleno luč za nastop za reprezentanco,« je dejal predsednik avstrijske zveze Leo Windtner (ÖFB). Prosilcu državljanstvo dodeli svet ministrov, če je to v interesu države.

Avstriji v kvalifikacijah za euro 2016 kaže zelo dobro in tudi dobršen del reprezentantov se zavzema, da bi Alan pridobil državljanstvo in postal močan reprezentančni adut. Selektor, Švicar Marcel Koller, pa opozarja, da je konec leta 2015, ko bo Alan formalno izpolnjeval zahteve za državljanski in reprezentančni prestop, še zelo oddaljen. »Če bo nadaljeval v takšnem slogu, bo odlično. Ampak ne smemo biti evforični. Če bo prej odšel iz Salzburga, ne bo več možnosti, da bi ga še lahko naturalizirali,« je dejal Koller.

V Braziliji je Alan nogometno odraščal tudi pri moštvu Londrina, pri katerem je nekoč izkušnje za evropsko zgodbo nabiral eden od najboljših napadalcev pri Bayernu Giovanne Elber. K Salzburgu je prestopil od slovitega Fluminenseja. V Mozartovem mestu je dobesedno izbruhnil. Pod taktirko nizozemsko-nemških strokovnjakov se je izbrusil v izjemnega strelca, čeprav ima za seboj neprijetno izkušnjo. Na ligaški tekmi proti Rapidu, 28. avgusta si je v 92. minuti strgal križno vez na desnem kolenu. Na igrišče se je vrnil šele čez 18 mesecev, in to v tekmi proti Rapidu – 24. februarja lani.

»Včasih zabijem res lepe gole, ampak najbolj uživam v tem, da dosežem pomembne gole,« je bil odkrit spretni strelec in dejal, da je predvsem v službi moštva. »Trener bo izbral, ali bom na igrišču zato, da bom dosegal gole, ali da bom pomagal ekipi,« je bil pomenljiv Brazilec, ki bi rad ohranil tudi brazilsko državljanstvo, zaradi česar se del njegovih privržencev boji, da bo nazadnje Avstrijo pustil na cedilu. Predsednik ÖFB Windtner je opozoril na to možnost, saj bi brazilski selektor Carlos Dunga Alanu lahko poslal vabilo, ker Brazilija ta trenutek nima napadalca najvišjega kakovostnega razreda.