Razmišljujoči dirigent zatresel Arsenalove temelje

Portugalski nogometaš Joao Moutinho pri Monacu drži vajeti igre v svojih nogah.

Objavljeno
01. marec 2015 00.02
G. N., šport
G. N., šport
Joao Moutinho je Monacovemu orkestru v Londonu dirigiral kot najboljši »maestro«. Monaco je v prvi tekmi osmine finala nogometne lige prvakov uprizoril prvovrstno senzacijo in zmagal s 3:1. Prav izkušeni Portugalec je bil tisti, ki je imel v rokah škarje in platno v igri francoskega podprvaka, in je na najboljši možni način razkril šibkost v zasedbi topničarjev: da nima plejmejkerja in vodje hkrati.

Tudi svetovni prvak, Nemec Mesut Özil, ni razrešil Arsenalove slabosti v zvezni vrsti, v kateri je veliko odličnih igralcev, a nobenega vodje. Statistika je povsem razgalila nemoč v Arsenalovi zvezni vrsti in je v vlogo ključnega režiserja – po strokovnih ocenah – (iz)postavila 28-letnega zveznega igralca iz mesta Portimão z juga Portugalske.

Moutinho je v paketu s Jamesom Rodriguezom iz Porta odšel v kneževino Monako. Ruski mogotec na čelu Monaca Dmitrij Ribolovljev je za najbolj vznemirljivi dvojec Porta plačal reci in piši 70 milijonov evrov. Za Moutinha 25 milijonov evrov. Sodeč po učinku zelo malo. Kar še posebej boli Angleže, ki so se znova soočili z mankom selektivnega občutka. Z izjemo Chelseaja tako rekoč vsi najboljši ne premorejo igralca iz najbolj vrhunske kategorije plejmejkerjev ali jih ne znajo izkoristiti. Ni naključje, da so se po tekmi številni komentatorji čudili in v svojih analizah ugotavljali, da igralca kova Moutinho v Angliji skoraj ni. Pa bi ga zelo radi imeli.

Kakšen zvezni igralec je Moutinho? »Je eden od precenjenih zveznih igralcev z iberskimi geni, ki odlično obvladuje žogo, imenitno podaja, se vrača v obrambo, nadzira tekmo, se potihem prikrade iz ozadja med napadalce. Ne zabija veliko golov, ampak ...« so v nekako šaljivem slogu opisali nogometne veščine komaj 170 visokega nogometaša.

Pa vendar: Anglija je sojena Moutinhu. David Moyes, odstavljeni naslednik Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu, je mladega Moutinha, ko je bil še član selekcije Portugalske do 21 let, želel pripeljati v Everton. Tudi 15 milijonov evrov tedaj ni zadostovalo. Pri Sportingu, ki je tedaj vzgajal imenitne nogometaše (Ronaldo, Nani), so zavrnili ponudbo. Namesto Moutinha je na Goodison Park nato iz Belgije prišel Marouane Fellaini. Res pa je, da so Moutinha z menedžerskimi ukanami in prek tretjega lastnika »ugrabili« pri Portu.

Andre Villas-Boas je bil za Moyesom naslednji vztrajnež, ki je hotel na Otok zvabiti Moutinha. Pri Portu sta bila zmagovalni dvojec in nizala zmage v državnem prvenstvu ter se zavihtela tudi na vrh evropske lige. Toda tudi »mali« Mourinho, kot pravijo Villas-Boasu, ni prepričal prvega moža Tottenhamu Daniela Levyja. Tik pred zdajci je Levy ustavil prestop in dogovor, po katerem naj bi Tottenham plačal Portu 30 milijonov evrov odškodnine. To je bilo poletje pred prodajo Monacu.

»No8« (št. 8) je tudi za Monacovega trenerja, taktično izvrstnega stratega Leonarda Jardima, tip odličnega igralca in povezovalca igre. O tem, kako naj bi plejmejker vodil igro, ima tudi Moutinho zanimivo mnenje. »V nogometu ni ključen samo trenutek, ko imaš žogo v svoji posesti, marveč tedaj, ko je nimaš. Nadziranje tekmeca in obdobje igre z žogo ter brez nje je ključno. Ostati moraš zbran in se prilagajati razmeram. Zelo pomembno je, da si sposoben analizirati igro. Še preden dobim žogo, imam pred seboj rešitve. Da bi bil boljši, je treba razmišljati hitreje kot drugi,« je dejal Moutinho, ki se od svojih najbolj znanih nogometnih rojakov razlikuje tudi po tem, da ni pod okriljem najslovitejšega agenta Jorgeja Mendesa. Njegov zastopnik je drugi na lestvici največjih in najpomembnejših, Izraelec Pini Zahavi.