Real in Juve pod nadzorom Daneta Jošta

Sodniki: bogati Šved Eriksson ne more brez nogometa. Njegova piščalka bo imela zadnjo besedo na derbiju v Madridu.

Objavljeno
11. maj 2015 22.56
Slovenija, Ljubljana, 22.September2005, Dane Jošt na tiskovni konferenci NZS. Foto: Igor Zaplatil
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Bolj kot se bliža vrhunec sezone v ligi prvakov, bolj so pod drobnogledom akterji spektakla na igrišču in ob njem. Ne gre le za Lionela Messija in Cristiana Ronalda, pogosto krojijo razplet tekem tudi sodniki ali celo kdo za zeleno mizo.

UEFA je zaupala povratni tekmi nogometne ige prvakov Angležu Marku Clattenburgu, ki bo delil pravico nocoj v Münchnu, in Švedu Jonasu Erikssonu, čigar piščalka bo imela zadnjo besedo na jutrišnjem derbiju v Madridu. Slednji je posebej zanimiv sodnik, ki je doslej sodil na 103 mednarodnih tekmah, njegovo povprečje na tekmo pa je 0,17 enajstmetrovke (dvakrat več jih je dosodil gostiteljem), 0,17 rdečega kartona in 3,56 rumenega kartona.

Eriksson je v nogometnem miljeju znan kot najbogatejši sodnik, posledično naj bi bilo nanj še težje vplivati. Poklicni sodnik je postal leta 1994, pri komaj 20 letih, evrski multimilijonar pa je postal pred osmimi leti, ko je prodal lastniški delež v švedskem medijskem podjetju IEC. Denar ga po njegovih besedah ni spremenil, še vedno uživa na nogometnem igrišču s piščalko v roki in med zvezdniki najvišjega formata. Doslej je večkrat sodil zelo dobro, v spominu slovenskih navijačev pa je ostal tudi po napaki, ki se mu je pripetila ob zgodovinskem gostovanju Slovenije na Wembleyju leta 2009: tedaj je namesto prekrška Wayna Rooneyja nad Boštjanom Cesarjem dosodil najstrožjo kazen za Angleže.

V Madridu pa ne bo zanimivo le na igrišču. Tekma Real – Juventus bo imela namreč tudi slovenski pridih, saj je UEFA zaupala vlogo delegata bivšemu generalnemu sekretarju NZS Danetu Joštu. To je gotovo pohvala za slovenski nogomet in Jošta, ki bo letošnjega junija praznoval jubilejnih 20 let od svoje prve delegatske tekme. Joštov karierni vrhunec je bil finale lige prvakov leta 2010 (Inter : Bayern 2:0), nadziral je tudi polfinalno tekmo sezone 2011/12 med Realom in Bayernom ter lanski polfinale evropske lige Benfica – Juventus.