Real Madrid srečnejši le zaradi ene vratnice

Jan Oblak je bil brez moči pri enajstmetrovkah. Kraljevski klub enajstič na vrhu Evrope.

Objavljeno
30. maj 2016 02.50
Aljaž Vrabec, poročevalec
Aljaž Vrabec, poročevalec
Milano – Jan Oblak bi bil lahko heroj, zdaj je le nov poraženec. Realovi nogometaši so vseh pet enajstmetrovk sprožili ob njegovi levi vratnici, toda slovenski vratar pri Atleticu njihove namere ni prebral. Kljub temu je bil pri 23 letih osrednja osebnost finalista lige prvakov.

Pri prvih štirih enajstmetrovkah je bil daleč od uspeha, toda Jan Oblak je imel še eno priložnost. Nasproti mu je prišel Cristiano Ronaldo. To je bil najbolj pričakovan strel večera. Ronaldo je leta 2008 enajstmetrovko v finalu že zapravil, tokrat mu je delo olajšal Juanfran. Atleticov branilec je žogo poslal v vratnico, zato je bil Portugalec v zadnji seriji pod manjšim pritiskom. Vedel je, da Real ne bo pokopan, četudi zgreši. A hkrati je tudi vedel, da bo Real z njegovim golom evropski prvak. Oblak je skočil v napačno smer, Ronaldo pa je zmagoslavno slekel dres.

Kljub temu Atletico brez Oblaka ne bi niti prišel do enajstmetrovk. Slovenski vratar je v prvih trenutkih finala z refleksnim posredovanjem preprečil gol Casemira. Kasneje je polovil tudi vse strele Ronalda, Garetha Bala in Karima Benzemaja. Pikolovci opozarjajo, da je medlo posredoval pri golu Sergia Ramosa, toda let žoge je najprej spremenil Bale, Ramos pa je zadel iz nedosojenega ofsajda. Oblaka pritisk nikakor ni zlomil! Pri 23 letih je bil med najboljšimi v finalu lige prvakov. Na tekmi, ki jo je najprej dvakrat izgubil tudi Zinedine Zidane.

Na koncu je ves nogometni svet dobil novo potrditev – enajstmetrovke so loterija. Zakonitosti ni. Oblak in Keylor Navas nista ubranila niti enega strela, pa naj bi bila mojstra branjena enajstmetrovk. Real je bil srečnejši le zaradi ene vratnice. Oblak je bil denimo z ubranjeno enajstmetrovko Atleticov junak v polfinalu, a tokrat je bil vedno na napačni nogi. Marsikaj lahko na temo enajstmetrovk povesta tudi Ramos in Ronaldo. Real je pri strelih z bele točke nazadnje trepetal v polfinalu leta 2012 proti Bayernu in oba sta bila neuspešna. V Milanu pa je Ramos zadel četrti Realov strel in postal igralec tekme, Ronaldo pa petega in pobral največjo slavo. Enkrat dobiš, drugič izgubiš.

A ne vedno. Atletico je izgubil že tretjič, čeprav bi lahko imel tri evropske naslove. Leta 1974 je izenačujoči gol prejel v 120. minuti podaljška, predlani v 93. minuti, zdaj v Milanu je izgubil še po enajstmetrovkah. Zaradi neuspehov je Atletico dolga desetletja zasmehovan v Španiji, zdaj nočne more doživlja v Evropi. Noben klub namreč ni izgubil v prvih treh finalih lige prvakov. Trener Diego Simeone ni iskal izgovorov in je zatrdil, da je drugi finalni poraz v treh letih velik neuspeh. Nato je celo prvič pod dvom postavil svojo usodo pri Atleticu.

Real je odrešitev ponovno našel v ligi prvakov. Kraljevski klub je v zadnjih osmih letih osvojil dva evropska in samo en španski naslov. Zgovoren je tudi podatek, da je Real zadnjih osem lovorik stare celine osvojil v sezonah, ko ni bil državni prvak. Real je zadnji dvojček državnega in evropskega naslova vzel davnega leta 1958, a ima kljub temu največ državnih (32) in evropskih zvezdic (11). Madridska kluba si resnično ne bi mogla biti bolj različna.