Barcelona ob Messijevem jubileju presegla rekord Reala, madridska velikana vneto sledita

V 17. kolu španskega prvenstva je madridski Real s 3:1 premagal Sociedad, Atletico z 2:0 Rayo, Barcelona pa s 4:0 Betis.

Objavljeno
30. december 2015 14.34
Posodobljeno
30. december 2015 17.05
FBL-ESP-LIGA-REALMADRID-REALSOCIEDAD
G. L.
G. L.

Madrid - Uvodno dejanje 17. kola la lige med madridskim Realom in Realom iz Sociedada je pričakovano pripadel varovancem Rafaela Beniteza, ki so slavili s 3:1 in s tem za kratek čas prevzeli vodstvo v španskem prvenstvu. Že dobri dve uri kasneje je po gostujoči zmagi proti Rayu Vallecanu (2:0) vrh lestvice prevzel njihov mestni tekmec Atletico, zvečer pa se je izbrancem Diega Simeoneja na prvem mestu pridružila Barcelona, ki je s 4:0 premagala Real Betis.

Katalonci so goste iz Seville povsem nadigrali in poleg štirih zadetkov še kar petkrat zatresli okvir gola Antonia Adana, tako da bi lahko bila njihova zmaga še precej višja. Nogometaši Barcelone so kljub temu postali najučinkovitejša španska ekipa v enem koledarskem letu: s skupno 180 goli v vseh tekmovanjih so presegli rekord madridskega Reala (176) iz leta 2014.

Prvi zadetek so dosegli po sporno dosojeni enajstmetrovki nad Lionelom Messijem, ki je trčil z gostujočim vratarjem Adanom. Odgovornost je v 29. minuti prevzel Neymar, ki mu je ob izvajanju najstrožje kazni spodrsnilo, a se je žoga od prečke odbila v domačega branilca Westermanna in nato v gol. Prednost domačih je povišal Messi, ki je na svoji jubilejni 500. tekmi za Barcelono dosegel že svoj 424. zadetek.

V drugem polčasu je na sceno stopil še Luis Suarez in se z dvema zadetkoma izenačil z Messijem po številu golov v koledarskem letu 2015 (48). Posebej spektakularen je bil zadnji zadetek blaugrane, ko je Urugvajec izkoristil atraktivno podajo s peto Neymarja.

Madridski Real ohranja stik z najboljšima

V popoldanski tekmi je beli balet prevlado proti Baskom kronal v 42. minuti tekme, ko je Cristiano Ronaldo izkoristil svoj drugi današnji poizkus z najstrožje kazni. Prvega je v 24. minuti zapravil, potem ko je sodnik Jose Gonzalez stik Yurija Berchicheja s Karimom Benzemajem precej strogo označil kot prekršek. Žogo si je na belo točko kajpak namestil Ronaldo, a meril previsoko. Dobre četrt ure kasneje je dobil popravni izpit, potem ko je po nespretnem posredovanju z roko še drugo enajstmetrovko zagrešil Berchiche.

Gostje so v prvi polovici drugega polčasa zaigrali precej bolje in si priigrali nekaj lepih priložnosti za zadetek. Izenačili so že v 49. minuti tekme, ko je z natančno odmerjenim strelom v levi zgornji kot vratarja Keylorja Navasa zadel Bruma. Hitronogi Portugalec je imel le nekaj minut kasneje v protinapadu priložnost za popoln preobrat, vendar si je žogo potisnil preblizu Navasa, ki je tako uspel ukrotiti njegov poizkus.

Uspešnejši je bil na drugi strani Brumin slovitejši rojak Ronaldo, ki je v 67. minuti z lepim volejem dosegel svoj drugi gol na današnji tekmi in domače spet popeljal v vodstvo. Galaktiki so goste dokončno strli v 86. minuti, ko je lepo podajo Garetha Balea v zadetek pretvoril otrok Madrižanov Lucas Vasquez.

Atletico strl Rayo šele v zaključku

Jan Oblak v predmestju Madrida tokrat ni imel pretirano veliko dela, je pa svoje znova opravil korektno in zanesljivo. Kljub udobnemu končnemu izidu je bila zmaga gostov vse prej kot samoumevna, saj so atleti domačine strli šele v samem zaključku tekme, ko je po sijajni moštveni akciji njihovo mrežo v 88. minuti načel Angel Correa, francoski reprezentant Antoine Griezmann pa je dve minuti kasneje z mojstrskim lobom postavil končni izid tekme.

Atletico ima po novem 38 točk, ravno toliko kot Barcelona, ki je s tekmo manj v prednosti zaradi boljše razlike v golih. Z dvema točkama zaostanka sledi madridski Real.

Špansko prvenstvo, 17. kolo

REAL MADRID - REAL SOCIEDAD 3:1
Ronaldo 42., 67.; Bruma 49.

LEVANTE - MALAGA 0:1
Duda 78.

SEVILLA - ESPANYOL 2:0
Immobile 16., Banega 42.

RAYO VALLECANO - ATLETICO MADRID 0:2
Correa 88., Griezmann 90.

EIBAR - SPORTING GIJON 2:0
Keko 55., Baston 62.

GETAFE - DEPORTIVO LA CORUNA 0:0

BARCELONA - BETIS SEVILLA 4:0
Westermann 29. ag., Messi 33., Suarez 46., 83.

CELTA VIGO - ATHLETIC BILBAO 0:1
Garcia 71.

LAS PALMAS - GRANADA 4:1
Tanausu 32., Araujo 50., Viera 80., Lomban 92. ag.; Penaranda 56.

Četrtek

VILLARREAL - VALENCIA (ob 16.00)