Real naprej, simpatije Schalkeju

Drama v Madridu: branilec naslova v nogometni ligi prvakov Real trepetal do zadnjih sekund.

Objavljeno
11. marec 2015 01.38
P. Z., šport
P. Z., šport
Madrid – Real Madrid in Porto sta pričakovana prva četrtfinalista lige prvakov, a branilci lovorike iz Madrida so bili na hudi preizkušnji proti junaškemu Schalkeju, ki je kljub domačemu porazu z 0:2 do zadnjih sekund ogrožal njihovo napredovanje. Kdo ve, kako bi se razpletlo, če ne bi bilo Cristiana Ronalda, ki je v prvem polčasu dvakrat zadel z glavo.

Real Madrid se očitno ni izvlekel iz krize, zaradi katere je konec tedna po porazu v Bilbauu sestopil z vrha španske lestvice. Proti oslabljenemu Schalkeju si je želel graditi samozavest, ki jo bo še kako potreboval 22. t. m., ko bo na vrsti morda že ključni clasico v Barceloni. Načrt se mu ni v celoti posrečil, četudi je uresničil osnovni cilj in se je po poškodbi vrnil pogrešani Luka Modrić.

Nemci, tekmeci Maribora v skupinskem delu tekmovanja, so se favorita lotili odločno in ga v prvem polčasu nadigrali. Ekipa trenerja Roberta Di Mattea, ki je pred tremi leti Chelseaju prinesel naslov, je vodila z 1:0 in 2:1 ter imela kup obetavnih priložnosti – izjemno razpoloženi Klaas-Jan Huntelaar je zadel okvir vrat –, obakrat pa ji je veselje pokvaril kdo drug kot Ronaldo. Ko je najboljši nogometaš v letu 2014 v izdihljajih prvega dela zabil 78. gol v evropskih tekmovanjih, s čimer je na večni lestvici presegel Raula, nekdanjega golgeterja Reala in pozneje tudi Schalkeja, in je Karim Benzema poskrbel za domače vodstvo, se je zdelo, da je odpor Nemcev zlomljen.

Še zdaleč ni bilo tako. Le nekaj minut pozneje je Leroy Sane z evrogolom spet odprl tekmo, na kateri je pravico delil slovenski sodnik Damir Skomina. Za pravo dramo pa je z drugim golom poskrbel Nizozemec Huntelaar. Moštvo iz Gelsenkirchna je bilo samo še zadetek oddaljeno od napredovanja in je stavilo vse v napad, vendar mu je za podvig zmanjkalo nekaj športne sreče; pogosto kritizirani veteran Ikar Casillas je ubranil strel gostujočega kapetana Bennija Höwedesa in to je pokopalo nemške upe. Koncert žvižgov na štadionu Santiago Bernabeu pa je povedal vse o predstavi desetkratnega evropskega šampiona …

Liga prvakov, sinočnja izida

Real Madrid : Schalke 3:4 (2:2; Ronaldo 25., 45., Benzema 53.; Fuchs 20., Huntelaar 40., 84., Sane 57.) – naprej Real Madrid s 5:4; Porto : Basel 4:0 (1:0; Brahimi 14., Herrera 47, Casemiro 56., Aboubakar 76.) – naprej Porto s 5:1.