Realu ustreza razvoj dogodkov

Davčna afera: Jose Mourinho noče Cristiana Ronalda, a tudi sam se je znašel v preiskavi.

Objavljeno
20. junij 2017 22.30
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Madrid – Realov predsednik Florentino Perez je zatrdil, da bodo v Madridu storili vse, da Cristiano Ronaldo ostane član evropskih prvakov. Kljub temu je odziv navijačev in drugih okrog kluba medel. Kot da si nihče ne žene preveč k srcu, če bo Portugalec zapustil Španijo.

»Odhajam!« naj bi Cristiano Ronaldo v telefonskem pogovoru zatrdil tudi Realovemu kapetanu Sergiu Ramosu. Portugalski nogometaš naj bi bil še vedno nezadovoljen s premajhno klubsko podporo v svojem boju proti španskim davčnim preiskovalcem, potem ko so ga ti obtožili, da je utajil za 14,7 milijona evrov davkov.

Oglasil je Realov predsednik Florentino Perez. To je moral storiti predvsem po dolžnosti, saj je dobil nov predsedniški mandat. Potrdil je, da z Ronaldom še ni govoril, saj je že tri dni po finalu lige prvakov v Cardiffu 3. junija stekel nov postopek izbire predsednika, zato pogovori z igralci v vmesnem času niti niso v njegovi pristojnosti.

»Vse sem prvič prebral v portugalskem časopisu A Bola,« je zatrdil Perez. »Težko rečem kaj več. Cristiano ima pogodbo z Realom, zato je naš nogometaš. Vse je zelo čudno, toda nam ni rekel prav nič. Zagotovo se bomo v miru pogovorili, ko bo konec pokala konfederacij.« Ronaldo bo sicer prav danes s Portugalsko zaigral v drugem kolu skupinskega dela proti Rusiji ob 17. uri.

Perez je zagotovil, da Real ne bo plačal morebitne davčne kazni za Ronalda, saj kaj takšnega ni določeno v razmerju klub-igralec. Je pa zato odločno ponudil pomoč pri dokazovanju Portugalčeve nedolžnosti. »Branil ga bom tudi osebno, če bo potrebno. Nedvomno se strinjam, da mora vsak plačati svoje davčne obveznosti, toda obenem sem prepričan, da ni Ronaldo storil nič narobe. V Španiji plačuje davke na enak način kot v Angliji, tam pa ni imel nobenih težav,« je rekel Perez. Prav tako se ne strinja, da klub ni ustrezno podprl svojega največjega zvezdnika: »Takoj smo podali izjavo za javnost in mu dali podporo. Ronaldo ni nikoli rekel, da je s tem kaj narobe.«

Precej nenavadna je mirnost okoli madridskega kluba. Ne javnost, ne navijači, ne vodilni možje ne dvigujejo preveč prahu ob grožnji, da bi najboljši klubski strelec resnično zapustil špansko prestolnico. Tudi Perez v svojem govoru ni uporabljal nobenih velikih besed, da hoče Ronalda zadržati za vsako ceno. Zlobni jeziki so celo prepričani, da Realu takšen razvoj dogodkov celo koristi. Za portugalskega nogometaša bi še vedno prejeli astronomsko odškodnino, hkrati Ronaldo ni več zmožen odigrati vseh tekem v sezoni, že zdaj pa je v klubu več kot dovolj izjemnih igralcev. Kvečjemu je Perez javno razkril, da mu je zelo všeč francoski najstnik Kylian Mbappe.

Vse bolj se oži krog Ronaldovih snubcev. Jose Mourinho, trener Manchester Uniteda, naj bi vodstvu kluba že sporočil, da pri rdečih vragih noče zvezdniškega rojaka. Nobena skrivnost ni, da se Ronaldo in Mourinho pri Realu nista poslovila v dobrem odnosu. Ima pa Mourinho zelo podobne težave kot Ronaldo. Tudi sam se bo moral braniti pred španskimi dacarji, ker naj bil med letoma 2010 in 2013 utajil za 3,3 milijona evrov davkov.