Recept za zmago Oblakovih: pašta, puding in spanec

Liga prvakov: drevi bo odmeval derbi med Atleticom in Bayernom. Nemška obramba pod budnim očesom Skomine.

Objavljeno
28. september 2016 01.49
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Če je včerajšnji večer razdelil veliko množico navijačev in kritikov Cristiana Ronalda, najboljšega nogometaša v Evropi, bodo drevi prišli na svoj račun privrženci najbolj raznolikih slogov nogometne igre. Pod drobnogledom večine tudi v Sloveniji bo vendarle derbi večera med Atleticom in Bayernom.

Drevi se bodo predstavili navijačem PSG, Barcelona, Arsenal, Manchester City in Bayern, torej klubi, ki med vsemi v Evropi vztrajno gradijo igro hitrih kratkih podaj, igro, ki temelji na večji posesti žoge, uspavanju tekmecev in natančnih zadnjih podajah pred tekmečeva vrata. Hkrati bodo poskušali opozoriti nase nekateri najuspešnejši predstavniki »spodnjega« doma, kot je Basel, ali nekoč klasični klubi, ki vse težje bijejo enakovredno bitko v globaliziranih razmerah sodobnega nogometa (PSV, Dinamo Kijev, Benfica, ...).

Na očeh največjega števila navijačev bosta tekmi, v katerih bosta v ospredju slovenska predstavnika, četudi naj ne bi zabila gola. Sodnik Damir Skomina bo pozoren na poskuse gostiteljev v Mönchengladbachu, ki bodo poskušali ustaviti trizobi Barcelonin napad Neymar-Suarez-Arda. Naposled naj bi dočakal bolj zahteven večer tudi Atleticov vratar Jan Oblak, ki ima v tej sezoni bore malo dela med vratnicama rdeče-belih, v dosedanjih sedmih tekmah je prejel pičla dva gola (0,29 na tekmo), četudi je igral tudi ligaški derbi z Barcelono. Več kot gol je prejel le na gostovanju Slovenije v Litvi ...

Nocoj bo bržkone moral posredovati večkrat kot v dosedanjih izzivih na španskih tleh. Le v derbiju z Barcelono je nanizal 6 obramb, na drugih tekmah je šlo za eno posredovanje Škofjeločana (Deportivo, Sporting, Celta, Leganes), v premieri z Alavesom Oblak celo ni ubranil niti strela! To zgovorno priča o trdnosti Atleticove obrambe, ki jo je v zadnjih letih zgradil trener Diego Simeone s pomočjo odličnih zveznih igralcev in poveljnika obrambe Diega Godina. Tudi v snidenju z Bayernom bi lahko razplet tekme odločila bitka na sredini igrišča, na kateri premore vrhunsko kakovost tudi bavarski gigant.

 

Foto: Delova infografika

Bavarci poznajo načelo, ki vlada za slehernega gosta ob prihodu na Atleticov štadion Vicente Calderon: kdor se na igrišču ni pripravljen stepsti za vsak meter prostora, bo izgubil občutek za igro. »Pripravljeni smo na boj, toda odločilno bo vendarle znanje,« je zatrdil Bayernov kapetan Philippe Lahm. Slednji se boleče spominja zadnjega snidenja s Simeonejevimi borci. V letošnjem polfinalu lige prvakov je končal sanje Bayerna prav Atletico – v Madridu je bilo 1:0, v Münchnu 2:1, zaradi gola v gosteh so v finalu igrali Španci. Zanimivo, edino prejšnje snidenje Atletica in Bayerna je bilo še bolj odmevno, na nek način celo epsko. Tekmeca sta se leta 1974 pomerila v finalu pokala državnih prvakov – gre za tekmovanje, ki ga je leta 1993 nasledila liga prvakov – in igrala kar dvakrat. Bavarce je v prvi tekmi šele z golom v 120. minuti rešil legendarni štoper Hans-Georg Schwarzenbeck, ki je izenačil na 1:1. V ponovljeni tekmi je bil Bayern v Bruslju prepričljivo boljši s 4:0, prav tedaj pa je začel svoj pohod na nogometni Mont Blanc. Evropo je namreč pokoril tudi v letih 1975 in 1976.

Drevi vendarle ne bo nihče obujal spominov. Tokrat ne bo šlo za izločilni dvoboj, v skupinskem delu tekmovanja so možni popravni izpiti. »Ah, kakšno maščevanje, gre za novo tekmo, ki ne bi mogla biti bolj zahtevna,« je potrdil Thomas Müller. Kako previdni so Nemci pred začetkom tekme, potrjujejo besede predsednika Karla-Heinza Rummeniggeja, leta 1976 tudi člana šampionskega rodu Bayerna: »Glede na dejstvo, da nas čaka najtežja od šestih tekem v skupini, in podatek, da imamo s Španci tradicionalno težave (bilanca 5-2-10, op. p.), bi bil zadovoljen s točko.« Carlo Ancelotti, eden najboljših nogometnih trenerjev doslej, bo gotovo meril na vse tri.

Brez bele zastave bodo pritekli na igrišče tudi izbranci Diega Simeoneja, ki ne tarna zaradi poškodovanih nogometašev; Thiagu in Cerciju sta se namreč pridružila Fernandez in Gimenez, večina njunih soigralcev pa je utrujenih.

»Pred tekmo smo si privoščili velik krožnik pašte in puding, nato pa dober spanec in lahkoten trening. Vse za to, da bomo lahko igrali dobro in brez iskanja alibijev,« je zatrdil Simeone.