Reforme odgovor na prvo izgubo po letu 2001

Kriza FIFA: na zahtevo Američanov aretirana še dva podpredsednika FIFA.

Objavljeno
03. december 2015 20.48
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Zürich – Svetovna nogometna zveza (FIFA) ta čas preživlja eksistenčno bitko, ki ji (še) ni videti konca. Včeraj dopoldne je dobila zgodba nadgradnjo ob Züriškem jezeru; kljub aretacijam dveh podpredsednikov in nekaterih uradnih oseb je izvršni odbor FIFA nekaj ur zatem predstavil reformni paket, s katerim naj bi prepričal pokrovitelje in navijače, da bo odslej drugače.

Dogodki zadnjih dni v največjem švicarskem mestu so še najbolj spominjali na kakšen holivudski film. Vodilni možje FIFA – približno 50 članov IO, njihove partnerice in prijatelji – so se v sredo zvečer odpravili na večerjo v luksuzno restavracijo Sonnenberg, od koder je možno uživati tudi v razgledu na Züriško jezero, nato prenočili v hotelu Baur au Lac, v katerem se cene ene nočitve gibljejo od 600 evrov navzgor, zjutraj pa je sledilo »presenečenje«. Švicarska policija je namreč ob 6. uri skozi stranska vrata zasedla hotel in aretirala – med drugimi – tudi dva najvišja funkcionarja krovne nogometne hiše. Policisti so na zahtevo generalne tožilke iz ZDA Lorette Lynch pridržali tudi Alfreda Hawita, predsednika nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov, in predsednika južnoameriške nogometne zveze Juana Angela Napouta. Na ta način so »obglavili« vrhova obeh ameriških nogometnih zvez.

Gre za nadaljevanje primera iz konca maja, ko so v istem hotelu že priprli njuna predhodnika Jeffreyja Webba in Eugenia Figuereda, vse pa bremenijo podobne obtožbe – jemanje podkupnin, izsiljevanje in pranje denarja v povezavi s prodajo televizijskih in marketinških pravic za večje nogometne turnirje v Latinski Ameriki in za tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Preiskavo domnevne korupcije znotraj FIFA vodijo organi v ZDA, saj naj bi omenjeni za finančne transakcije uporabljali predvsem ameriške banke.

Kljub jutranjemu šoku in dejstvu, da na seji izvršnega odbora ni bilo niti treh standardnih vodilnih mož, ki so začasno suspendirani zavoljo različnih vzrokov – to so prvi mož FIFA Sepp Blatter, generalni sekretar Jerome Valcke in prvi mož UEFA Michel Platini –, so člani izvršnega odbora FIFA včeraj dopoldne nadaljevali razpravo na zasedanju, ki je trajalo dva dni. Po koncu seje je prvi spregovoril začasni predsednik FIFA, Kamerunec Issa Hayatou. Napovedal je temeljite reforme krovne nogometne hiše, s katerimi bo FIFA poskušala povrniti zaupanje vseh članov svoje družine, predvsem navijačev in pokroviteljev.

Pokrovitelji so namreč v torek sporočili, da se FIFA brez iskrenih reform slabo piše. V pismu, ki ga je podpisalo pet sponzorjev in partnerjev FIFA (Adidas, McDonald's, Coca-Cola, Visa in Budweiser; Hyundai in Gazprom pa ne), so zahtevali neodvisno preiskavo domnevne korupcije pri izboru svetovnih prvenstev 2018 in 2022. Da zadeva še kako učinkuje na FIFA, potrjuje insajderska informacija iz izvršnega odbora: FIFA naj bi letošnje leto končala z izgubo prvič po letu 2001, ko je bankrotirala »njena« marketinška agencija ISL. Fifi še ni uspelo (povsem) nadomestiti odpovedi sodelovanja nekaterih sponzorjev – Emirates in Sony sta bila partnerja prve ravni, Castrol, Continental, Johnson & Johnson pa sponzorji druge ravni –, zato bo leto 2015 končala s poslovnim rezultatom minus 103 milijone švicarskih frankov (95 mio €). Zaradi tega resda ne bo konca FIFA (njene rezerve presegajo milijardo €), gotovo pa gre za močno sporočilo.

François Carrard, ki so ga avgusta ustoličili za predsednika Fifinega komiteja za reforme, je razkril podrobnosti reformnega paketa, po katerem naj bi FIFA zadihala s polnimi pljuči. »Reformni paket je izvršni odbor podprl soglasno, zato sem optimističen. Gre za trinivojske reforme – spremembe vodstva FIFA, upravljanja organizacije in sodelovanja vseh,« je napovedal Francoz. Konkretne rešitve, ki jih je podprl izvršni odbor, so novi 36-članski svet FIFA, v katerem bi bilo najmanj 6 žensk – ta organ bi nasledil izvršni odbor –, omejitev predsednikovanja na tri štiriletne mandate, ločitev politične in upravljalske funkcije, zmanjšanje števila odborov s 26 na 9, večja vloga komisije za preverjanje integritete funkcionarjev, ...

Člani IO so preložili le odločanje o predlagani širitvi svetovnega prvenstva s sedanjih 32 moštev na 40, začenši z mundialom 2026. S širitvijo – SP so nazadnje razširili leta 1998, s 24 na 32 ekip, leta 1982 pa so turnir s 16 povečali na 24 udeležencev – bi pridobile predvsem afriške in azijske reprezentance.