Reprezentančni krst v Kopru bi bil sanjski

Aljaž Struna in Enej Jelenič sta osvežila Katančevo četo.

Objavljeno
22. marec 2016 23.15
Trening nogometne reprezentance na stadionu Bonifica. Nogometaš Enej Jelenić med vajo.V Kopru 22.3.2016[ Nogometaš Enej Jelenić.reprezentanca.nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Portorož – Danes bo poseben dan za trojico reprezentantov z Obale, ki so nekoč opozorili nase prav na koprski Bonifiki. Brata Andraž in Aljaž Struna iz Pirana in Enej Jelenič iz Dekanov bodo drevi posebej motivirani, morda bo Srečko Katanec prav njih poslal v boj z Makedonijo.

Četudi Primorci ne sodijo med najmlajše nogometaše, imajo v članski reprezentanci le malo tekem, dejansko je doslej dobil priložnost le najstarejši med njimi, Andraž Struna (26), ki je v času selektorja Katanca nanizal 23 tekem. Prvi letošnji reprezentančni zbor je »zgodovinski« za njegovega mlajšega brata Aljaža (25) in Eneja Jeleniča (23), ki upata na uveljavitev v članski reprezentanci.

»Koper bi bil najboljši možni kraj za moj reprezentančni krst, toda o tem odloča selektor. Drži le, da sem tu začel pot poklicnega nogometaša in bom na treningih naredil vse za to, da bi opozoril nase selektorja,« je zatrdil »Kiki«, kot kličejo Aljaža Struno. Navdušen je bil nad Katančevim pozivom, potihem ga je pričakoval že prej, še bolj navdušena pa je njegova mati: »Izpolnile so se ji sanje, saj sva z Andražem skupaj v slovenski reprezentanci!« Aljaž in Andraž bosta, logično, stanovala v isti hotelski sobi.

Struna mlajši deluje dobro pripravljen, v tej sezoni je odigral 20 prvenstvenih tekem v majici Palerma v serie A. »Povečini sem igral kot desni štoper ali na desnem boku. V času, ko je Palermo igral s tremi branilci, sem bil prav tako med štoperji,« je še odgovoril na naše vprašanje, kateri igralni položaj mu najbolj leži. Katanec bi ga lahko torej preizkusil na položaju, na katerem je v zadnjem obdobju igral Branko Ilić, če le ne bo spremenil igralnega sistema.

Enej Jelenič velja za neutrudnega na desni bočno-krilni strani igrišča, v majici Livorna pa je v tej sezoni serie B nanizal še šest tekem več. V 26 kolih je zbral dva gola in štiri asistence, po prihodu na zbor v Portorož pa je opazno žarel od sreče. »Kaj pričakujem? Prav nič. Že to, da sem del reprezentance, je korak naprej v moji karieri. Seveda pa se ne želim ustaviti: naredil bom vse, kar je v moji moči, da bi dobil priložnost za igro. Morebiten krst v Kopru bi bil zame sanjski, ampak podobno razmišljata tudi 'Kiki' in 'Struki',« je prepričan Jelenič.

Četudi ni verjetno, bi se lahko zgodilo, da bi bila obrambna vrsta reprezentance sestavljena iz treh nekdanjih igralcev Kopra – Struna st. (levo) in Jelenič (desno) bi igrala na bokih, Struna ml. pa kot desni štoper. »Zanimivo, a o tem ne razmišljam. V klubu sem resda igral na vseh mogočih položajih, selektor pa bo najbolje vedel, kako bo postavil igro reprezentance,« je še dodal 23-letnik iz Dekanov.

Kavčič vodil 18 od 23 Katančevih

Potem ko je Katanec pomladil reprezentanco, se je znašlo v njej kar 18 fantov (izjeme so Cesar, Jokić, Birsa, Kirm, Novaković), ki jih je v različnih obdobjih reprezentance U-21 vodil selektor Tomaž Kavčič, zdaj trener na Kitajskem.

S Kavčičem smo govorili o novincih Aljažu Struni in Eneju Jeleniču: »Gre za značajsko dobra fanta, ki ju krasi zmagovalna miselnost. Za oba sem vesel, da sta zraven,« je priznal Kavčič. »Aljaž je raznovrsten igralec, nogometno zelo 'potenten', zdrži tudi najvišji ritem igre. Lahko igra kot štoper ali desni bočni branilec, uporaben pa je tudi kot zadnji zvezni igralec,« je strnil oceno Kavčič in se dotaknil še Jeleniča: »Na desni strani lahko igra na boku ali krilu, sposoben je ponavljanja šprintov v obeh smereh. Danes iščejo prav takšne igralce.«