Ritem igre bodo narekovale le Domžale

Domžale začenjajo evropske nastope s kvalifikacijskimi srečanji prot Flori, s katero ne bi smeli imeti težav. 

Objavljeno
29. junij 2017 00.25
Nogomet Maribor - Domžale - Simon Rožman 01.oktobra 2016 (šport,Maribor,Domžale,nogomet,Simon Rožman]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Na papirju je Flora tekmica po meri, ravno dovolj zahtevna, da ne dopušča lahkomiselnosti, a premagljiva. So Domžale ohranile lakoto po zmagovanju?

Motivi so jasni, vodi nas želja po čim večjih uspehih in napredovanju. V Evropi je raven kakovosti najvišja in ne dopušča učenja. Na tej ravni se tekmuje in igra za zmage, učili smo se v ligi, v kateri smo pol leta selekcionirali moštvo. Rezultatsko se morda sezona ni izšla najbolje, če izvzamem pokalni naslov, ampak igralci so bili v procesu treninga odlični. O Flori pa vemo vse, kar je treba vedeti. Resda je v izjemnem nizu v skromnejši ligi, kot je naša, ampak tudi na nižji ravni ni lahko nanizati 15 tekem brez poraza.

Po čem je na igrišču prepoznavna Flora?

Takoj se je prepoznalo, da ima nizozemskega trenerja. Ko napadajo, igrajo v širino, toda največja težava je, ker ne vemo, kako delujejo, ko se branijo. V domači ligi so premočni, ne vemo pa, kako se odzovejo, ko so napadeni in v podrejenem položaju. Res je, da so nevarni v nasprotnih napadih, da sta stebra čvrsta in postavna štoperja, da je ustvarjalec Gruzijec Zakaria Beglarišvili in da je v konici napada neugodni Rauno Sappinen. Ampak vse bo odvisno od nas, mi smo tisti, ki bomo narekovali ritem in vlogo na igrišču, oni pa se bodo morali prilagajati. Bo pa tekma zelo izenačena, odločale bodo podrobnosti.

Imate že izbrano enajsterico za prvo bitko?

Ni velikih skrivnosti, sezono bomo začeli z moštvom, ki je tudi končalo minulo. Žan Majer nas je zapustil, ampak na to smo bili pripravljeni, napadalec Petar Franjić pa je še poškodovan. Vsi drugi, ki so izbojevali Evropo, so v formi.

Pred dnevi ste moštvo dopolnili z bošnjaškim mojstrom Senijadom Ibričićem, kar pomeni, da se bodo Domžale spet potegovale za vrh v 1. SNL.

Klubski cilji so podobnim lanskim, boj za lovoriki, uvrstitev v evropsko tekmovanje, predvsem pa vzgojiti in uveljaviti igralce za prodajo, da si klub lahko zagotovi proračun. Ibričić je pomemben člen in storili bomo vse, da ga pripravimo na najvišjo možno raven. Vidim ga na položaju napadalnega zveznega igralca, pri čemer se zavedam, da ima tudi omejitve. Moja naloga je, da njegove pomanjkljivosti čim bolj skrijem in omogočim, da bodo prišle do veljave njegove sposobnosti. Tokrat še ne bo v moštvu, morda bo naslednji teden. Pazljivi moramo biti pri narekovanju njegove pripravljenosti, saj si ne smemo privoščiti, da bi se poškodoval.

Bodo Domžale kos Mariboru, Olimpiji in Gorici v prvenstvu?

Konkurenčni zagotovo bomo, a v veliki meri je odvisno od tega, s kom se bomo podali v ligaški boj. Avgusta dveh, treh, morda štirih igralcev ne bo več. Ampak na to sem pripravljen, ker sledim klubskim ciljem in se zavedam, da je treba tudi ustvarjati igralce in jih ustrezno usposobiti za prodajo. Toliko izkušenj že imam, da vem, da nisem v ospredju zgodbe, ampak se prilagajam zmožnostim in politiki kluba.