Robben še naprej strašilo za Dortmund

Nogomet na tujem: Bayern pod vodstvom Heynckesa utišal Porurje, Conte premagal Mourinha.

Objavljeno
05. november 2017 23.47
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Dortmund – Nogometna Nemčija je dočakala svoj spektakel jeseni, v katerem pa je po Heynckesovi vrnitvi prebujeni Bayern spet pokazal svojo moč. V veliki predstavi je sredi Dortmunda ob najbolj glasnem nogometnem občinstvu v državi slavil zmago s 3:1.

Dvoboj dveh največjih nemških klubov zadnjega desetletja vnovič ni razočaral. Ponudil je veliko dinamike, mojstrskih vložkov posameznikov, adrenalina na zdavnaj razprodanih tribunah med 81.000 gledalci. Večina navzočih je ob novem spodrsljaju rumeno-črnih razočarano odhajala s štadiona, v slabo tolažbo je bilo množici domačih privržencev spoznanje o zmagi bolj kakovostnega moštva, pri katerem so zlasti vodilni aduti – v obrambni vrsti David Alaba in nekdanji Dortmundčan Mats Hummels, na tekmečevi polovici pa Robert Lewandowski in Arjen Robben – brezhibno opravljali svoje naloge. Slednji pa je spet potrdil enega svojih vzdevkov (»strašilo za Dortmund«), saj vselej prav proti temu moštvu igra na najvišji ravni. Nepozaben ostaja njegov gol odločitve v londonskem finalu lige prvakov dveh nemških moštev leta 2013, tokrat je mojstrsko zadel za Bayernovo vodstvo z 1:0. »Je zares sijajen nogometaš, predvsem pa me navdušuje njegov profesionalen pristop. Naslednikom je lahko imeniten vzornik,« ni skrival navdušenja povratnik na münchensko klop Jupp Heynckes, pod čigar vodstvom nemški prvaki še niso izgubili tekme. In tudi v tej dortmundski predstavi je bilo veliko simbolike: ta trener je namreč pred to tekmo nazadnje vodil Bayern proti Borussii prav v omenjenem londonskem finalu.

Ob izjemni podpori s tribun so gostitelji resda hrabro napadali, si priigrali nekaj čudovitih akcij, toda tokrat je tudi Bayernov vratar Sven Ulreich deloval podobno zanesljivo kot njegov precej bolj sloviti stanovski kolega Manuel Neuer, ki pa ga do konca leta še ne bo v vratih.

Otoški derbi Chelseaja in Manchester Uniteda (1:0) ni ponudil tako široke palete mojstrskih potez in golov kot omenjena osrednja nemška predstava, tudi na tribunah je zdaj drugače kot v preteklosti. Če so pred leti nogometni privrženci v Nemčiji sanjali o spektaklih pred glasnimi angleškimi navijači, je zdaj obratno: v največji srednjeevropski državi je na štadionih več pristnega ozračja, zlasti delavsko Porurje ponuja precej bolj vzneseno nogometno pripadnost, kot jo je občutiti v angleških arenah med številnimi poslovneži in bogatimi turisti iz tujine.

A kakorkoli – tudi včerajšnja predstava na Stamford Bridgu je bila posebna. Ne nazadnje je na klopi rdečih vragov sedel Jose Mourinho, ki je svojo veliko zgodbo na Otoku pred leti pisal prav pri Chelseaju. In včeraj mu je prav pri svojem nekdanjem klubu spodletelo: tekmo je odločil z imenitnim skokom in nato z golom z glavo Španec Alvaro Morata, letošnja okrepitev Londončanov iz vrst evropskih prvakov iz Madrida.