Robben uresničil sanje o evropskem naslovu

Nizozemec Arjen Robben je odločil zmagovalca finala lige prvakov in prvič v karieri dvignil prestižno lovoriko.

Objavljeno
26. maj 2013 02.41
FBL-EUR-C1-DORTMUND-BAYERN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Nogometaši Bayerna so v sobotnem finalu lige prvakov z 2:1 porazili Borussio in si petič v zgodovini priigrali naslov evropskih prvakov.

Velike zasluge za uspeh pred 86,298 gledalci londonskega Wembleyja je imel Nizozemec Arjen Robben, ki je z golom v 89. minuti dvoboja odločil zmagovalca.

Nizozemski reprezentant se je z bavarskim velikanom v zadnjih štirih sezonah kar trikrat uvrstil v finale lige prvakov, a je v sezoni 2009/10 moral priznati premoč Interju, v pretekli sezoni pa Chelseaju. Prav tekma proti londonskemu klubu Robbnu ni ostala v lepem spominu, saj je pred domačimi gledalci v podaljšku zapravil enajstmetrovko in postal tragični junak finala.

Kot je po včerajšnji zmagi povedal Arjen Robben, je pred osvojitvijo želenega naslova moral preboriti kar nekaj razočaranj: »V zadnjih štirih sezonah smo kar trikrat igrali v finalu in po lanskem razočaranju smo vedeli, kaj moramo narediti, da izboljšamo svojo igro. Štirje nogometaši, ki smo igrali bližje golu Borussie, smo se vračali na obrambno polovico in olajšali delo našim branilcem,« je dejal Nizozemec, ki si zdaj lahko oddahne.

»Ničkolikokrat sem sanjal o osvojiti naslova, zdaj pa mi je to končno uspelo in ne morem opisati vseh občutkov, sploh zato, ker vem, kako je izgubiti v finalu. Uspela nam je sanjska sezona, ki jo lahko zaokrožimo naslednji teden. Z zmago v nemškem pokalu bi osvojili kar tri lovorike in s tem izpolnili naš cilj, pri čemer je najpomembnejša lovorika pa je ta iz lige prvakov. Zelo sem ponosen, da sem del tega moštva. V tej sezoni smo prikazali odlično igro v obrambi in v finale smo se uvrstili, ker smo se borili drug za drugega. Nocoj sem jaz dosegel gol, vendar je lovorika rezultat dela celotnega moštva,« je bil presrečen Robben.

Heynckes: Začenja se nova Bayernova era

Glavni trener Bayerna Jupp Heynckes je bil po tekmi pol hvale na račun svojih varovancev, ki so bili uspešni tako v domačem prvenstvu kot v ligi prvakov.

»Sezone za nas še ni konec, saj nas čaka še tekma nemškega finala, vendar jo lahko označim za izjemno. Nobena ekipa še ni bila tako prepričljiva v domačem prvenstvu, kjer smo zmagali s 25 točkami razlike in podrli skoraj vse rekorde. Od samega začetka sezone smo se izboljševali in imamo ekipni duh, kakršnega še nisem videl. Imamo 22 oziroma 23 igralcev, ki so sposobni igrati v prvi ekipi in prav neverjetno je, da današnji uspeh predstavlja vrhunec njihovih karier,« je uvodoma dejal Heynckes, ki je nato priznal, da začetek finala ni bil najboljši.

»Na začetku nismo našli pravega ritma, za kar je treba pohvaliti nasprotnike, saj so igrali zelo napadalno. Šele v drugem polčasu smo prevzeli nadzor nad igro in si pripravili več priložnosti, zmago smo si zaslužili prav zaradi predstave v drugih 45 minutah. Razumem razočaranje Borussie zaradi poraza v finalu, vendar so v športu prisotni tako vzponi kot padci. Mi smo lani izgubili v finalu, vendar se nismo vdali v usodo, temveč smo še bolj zavzeto trenirali. Prav mogoče je, da se je s tem začela nova Bayernova era v Evropi,« je po tekmi razmišljal Heynckes.

68-letni Nemec si je tako še drugič v svoji karieri podredil Evropo, potem ko mu je to uspelo že v sezoni 1997/98 z Realom. Heynckes je s tem postal šele četrti trener v zgodovini lige prvakov, ki si je naslov priboril z dvema različnima kluboma, potem ko je to pred njim uspelo Ernstu Happelu (Feyenoord in Hamburg), Ottmarju Hitzfeldu (Borussia in Bayern) ter Joseju Mourinhu (Porto in Inter).

Klopp: Ponosen sem na igralce, a ne morem skriti razočaranja

Če je v moštvu Bayerna po tekmi vladalo nepopisno veselje, pa je bilo pri Borussii razumljivo povsem drugače. Glavni trener Jürgen Klopp je izrazil svoje razočaranje, a obenem poudaril, da je ponosen na svoje igralce.

»Najprej bi rad čestital Bayernu in Juppu Heynckesu, mislim, da si zares zasluži to lovoriko. Tekma je bila zelo izenačena in imeli smo možnosti za zmago. V obrambi smo igrali zelo dobro in to nas je držalo v igri za naslov, vendar smo na koncu dosegli golj manj od Bayerna. Sem zelo ponosen na svoje varovance, toda zaenkrat v meni še prevladuje razočaranje, kar je normalno. Igralci so se potrudili po najboljših močeh in so si zaslužili izenačujoči gol. Prav tako so pokazali, da so bili zasluženo v finalu lige prvakov, kar ni nepomembno dejstvo. Imeli smo uspešno sezono, zdaj pa bomo morali začeti znova. Čez dve leti bo finale v Berlinu in bilo bi lepo, če bi se nam tja uspelo uvrstiti. Upam, da bo naše moštvo v prihodnji sezoni še bolj kakovostno in bomo lahko svojo igro dvignili na drugo raven,« je optimistično zaključil Klopp.

Hummels: Zmaga Bayerna ni nezaslužena

Podobno razočaran je bil tudi njegov varovanec Mats Hummels: »Zelo smo žalostni, saj smo bili dobro pripravljeni na tekmo in tudi v odličnem položaju za zmago. Pri rezultatu 1:1 smo začeli razmišljati o podaljšku in še sam ne vem, kako smo Bayernu pustili tolikšno število dolgih podaj, iz ene izmed njih pa so dosegli drugi gol. Ko dve ekipi igrata na istem nivoju, o zmagovalcu odločajo malenkosti. Tako je bilo tudi tokrat, saj ni izgledalo, da lahko Ribery in Robben svojo akcijo zaključita z golom, vendar sta jo. Imeli so nekaj sreče, vendar njihova zmaga ni nezaslužena. Čeprav smo izgubili v finalu, pa lahko sezono lige prvakov ocenimo kot uspešno, saj smo pokazali, kako dobro lahko igramo, upam, da bomo kmalu spet igrali v finalu,« je sklenil branilec Borussie Hummels.