Robert Berić bi lahko unovčil razsipnost PSG

Po Rapidovem podvigu v Amsterdamu se slovenskemu nogometnemu napadalcu nasmiha prestop v Francijo.

Objavljeno
05. avgust 2015 16.40
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Avstrijsko prestolnico je zajela zeleno-bela nogometna evforija. Rapid s slovenskim junakom Robertom Berićem v ospredju, ki je na sloviti Amsterdam Areni prekrižal načrte Ajaxu v kvalifikacijah za ligo prvakov, je na dunajskem letališču Schwechat ponoči okoli druge ure pričakalo na stotine navijačev. In morda tudi zadnjič 24-letnega »bombarderja« iz Krškega.

Sanjska Berićeva avstrijska zgodba, ki se je začela pred dvema letoma s prestopom k Sturmu, se je nadaljevala tudi na Nizozemskem. S prvim golom na tekmi, drugim proti Ajaxu, je odprl pot do velike zmage (3:2, skupno s 5:4) in do morebitnih novih snubcev iz uglednejših nogometnih lig in klubov, ki v Rapidovi devetici vidijo izvrstnega strelca.

»Je tip igralca, ki potrebuje le malo prostora, da zabije gol,« je v podrobni analizi tekmecev Berića ocenil Ajaxov trener Frank de Boer, ki je potrdil, da je bil tudi naš reprezentant na seznamu Ajaxovih skavtov za prestop. Nekoč odlični štoper, ki je od leta 2010 nanizal državne naslove, se ni zmotil, a pomagalo mu ni nič.

Berić je včeraj podoživljal trenutke, ko je leta 2011 z Mariborom zmagoslavno dopotoval iz Glasgowa po neodločenem izidu z Rangers (1:1) in ob prvi mariborski uvrstitvi v evropsko ligo.

»Nekoč vijolično, zdaj zeleno-belo slavje. Vse mi je že bilo znano, navijači so bili res enkratni. Okoli četrte ure zjutraj sem prišel domov,« je povedal eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fantov na Dunaju, ki ta trenutek živi in diha za najslavnejši in najuspešnejši avstrijski klub. Vse zeleno-bele oči so že uprte v jutrišnji žreb zadnjega kvalifikacijskega kola za ligo prvakov. V avstrijskem taboru in javnosti, ki podvig proti Ajaxu uvršča med največje v zadnjih 20 letih (na Nizozemskem govorijo o blamaži), sta tekmeca po željah Manchester United in Lazio.

»Vseeno nam je, igramo odličen nogomet, letos smo bliskovito napredovali. Trener Zoran Barišić je sestavil odličen strokovni štab. On je veliki šef, njegovi pomočniki so specialisti za taktiko, telesno pripravljenost, za razvoj posameznikov ... Carsten Jancker je odgovoren zame. Odlično se razumeva in veliko trenirava, kar se odraža tudi na igrišču,« je Berić pohvalil celotni Rapidov športni ustroj, v katerem ima posebno poglavje robustni Nemec in nekdanji član Bayerna ter Rapida Jancker – kot trener, ki skrbi za Berićev razvoj. Minulo sezono, v kateri je zabil 27 ligaških golov, je v letošnjih štirih tekmah, po dveh v prvenstvu in kvalifikacijah, dopolnil še s tremi goli.

Odšteva dneve na Dunaju

Z vsakim Berićevim golom se povečujejo možnosti za njegov prestop v eno od najmočnejših lig. Rapid se zaveda, da bo težko odbil napade bogatejših klubov, a se z zadovoljstvom muza, saj bi zanj lahko iztržil rekordno odškodnino.

»Na Dunaju mi je lepo, toda športni izzivi me vlečejo v močnejšo ligo. Povsem nekaj drugega je vsak teden igrati v najmočnejših ligah proti odličnim klubom kot pa v Avstriji. Res je, da je tudi liga prvakov izziv, ampak vseeno je za vsakega igralca pomembnejše igranje v najboljših ligah,« je Berić že začrtal prihodnost, ki je v veliki meri odvisna od prodajalca in kupca. Rapidovo stališče je bilo pred Ajaxom znano: naprodaj je za 5,4 milijona evrov. Po skalpu štirikratnega evropskega prvaka bi cena lahko še poskočila.

Ni skrivnost, da je Berić na poti v Francijo, ki po več sto milijonov evrov vrednih naložbah katarskih šejkov v Paris St. Germain pridobiva na ugledu in moči, posledično imajo večjo kupno moč tudi drugi francoski ligaši.


»O klubu raje ne bi govoril, ker sem član Rapida. Priznam, da bi se rad preizkusil v močnejši ligi, toda o prestopu ne odločam jaz,« je Krčan potrdil, da ima nov klub. Neuradno se je dogovoril o vseh podrobnostih prestopa (štiri leta), zdaj se pogajata kluba. (Rekordna) cena, ki jo je postavil Rapid, je sprejemljiva za francoskega kupca (menda gre za edini zeleno-beli klub v ligue 1, St. Etienne), a uradna ponudba na Dunaj še ni prišla.