Robert Berić z vsakim golom bliže rekordnemu prestopu

Krčanov iztržek proti slovitemu Ajaxu je bil podaja in gol. Rad zabija velikim, Tottenhamu, Panathinaikosu.

Objavljeno
31. julij 2015 01.50
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Panathinaikos, Tottenham, Ajax! Kdo bo naslednji in kdo se ne bi branil, da bi zabil gol tako slovitim klubom? Veliki junak Rapida na prvi tekmi 3. kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov Robert Berić je na svoj seznam »žrtev« v sredo vpisal še najslavnejši nizozemski klub. Za dunajske zeleno-bele je podal in zabil za 2:2.

Kulisa na največjem avstrijskem štadionu, poimenovanem po legendarnem trenerju Ernstu Happlu, je bila veličastna. »Ausverkauft!« (razprodano). 43.200 navijačev najslavnejšega avstrijskega kluba je bilo po prvih 45 minutah na robu obupa: uglajeni nogometni valček po dunajskih taktih je bil povsem v senci impresivnega razkazovanje talenta mladeničev iz slovite Ajaxove nogometne šole. Berić in drugi zeleno-beli so se lahko zahvalili le sreči, da niso zaostajali s tremi, štirimi goli razlike.

»Nismo igrali proti kateremukoli tekmecu, Ajax je močno moštvo,« je trener Rapida Zoran Barišić po tekmi opozoril na razmerja moči med tradicionalnima tekmecema iz nekdanjega evropskega nogometnega reda. »Pokazali smo visoko moralo,« je še dodal srečnež, saj je imel v Beriću ključnega moža popolne preobrazbe. Iz v usodo vdanih poražencev v neustrašne bojevnike v drugem polčasu jih je popeljal prav naš reprezentant. V 48. minuti je Krčan z desne strani podal za znižanje izida na 1:2, Rapidov zasuk, izenačenje in upanje, da bo v torkovi povratni tekmi v Amsterdamu še vroče in negotovo, pa končal z golom v 76. minuti. Zabil ga je v svojem klasičnem slogu: lepe podaje resda ni sprejel v maniri prefinjenih južnoameriških mojstrov, a je imel vendarle dovolj časa, da je bil na koncu hitrejši od nizozemskega reprezentančnega vratarja Jasperja Cillessena in branilca Jaïra Riedewalda. S konico čevlja je z 12 m poslal žogo pod vratarjevim telesom.

Berićev gol je bil vreden zlata. Duinajčani so že od 56. minute igrali z desetimi možmi po brutalnem štartu Stefana Schwaba, ki pa je vendarle razkril glavni razlog za Rapidovo vstajenje. Gostitelji so z dodano agresivnostjo razorožili najmočnejšo orožje tekmecev, kombinatoriko, in celo prevesili jeziček na tehtnici na svojo stran.

Toda navkljub velikemu navdušenju Rapidovih navijačev ob vsakem Berićevem golu – na začetku sezone je bil strelec v prvi prvenstveni in prvi evropski tekmi – je med njimi čutiti tudi strah, da bi ostali brez svojega velikega ljubljenca že naslednji mesec. Berićev niz golov, začinjenih s prepričljivimi igrami, že lep čas na Dunaj privablja menedžerje številnih klubov. Še pred začetkom sezone je bil Berić s pol noge že v drugem klubu, a angleškega drugoligaša Readinga je ustavila visoka odškodnina 5,4 milijona evrov. Zanimanje za devetico, ki je v minuli sezoni v avstrijski ligi zabila 27 golov, je znova obudil Werder iz Bremna. Toda športni direktor Andreas Müller ne skriva, da se za po izboru navijačev najboljšega igralca Rapida v minuli sezoni zanimajo tudi klubi iz Italije in Francije. Med zbiratelji ponudb je tudi igralčev zastopnik Amir Ružnić.

»Težko ga bodo izpustili iz rok. Če ga bodo, bodo prejeli rekordno odškodnino,« je o možnosti Berićevega odhoda že pred časom dejal Izolan.