Roma z dvema izključitvama ni bila kos Portu

Nogometaši Porta so na povratni tekmi zadnjega kola kvalifikacij lige prvakov premagali Romo s 3:0 in napredovali.

Objavljeno
23. avgust 2016 17.16
Posodobljeno
23. avgust 2016 20.40
Italy Soccer Champions League
M. Ž.
M. Ž.

Rim - Nogometaši Porta so bili na povratni tekmi zadnjega kola kvalifikacij lige prvakov v Rimu s 3:0 boljši od Rome in si zagotovili nastop v skupinskem delu tekmovanja.

Rimljani so povratno tekmo začeli z manjšo prednostjo, saj so si na gostovanju zagotovili neodločen izid 1:1. A njihova barka se je hitro začela potapljati, saj je že v osmi minuti zadel Felipe.

Roma je nato med 39. in 50. minuto izgubila kar dva igralca, saj sta bila zaradi zelo grobih prekrškov izključena Daniele De Rossi in Emerson Palmieri, kar je bil za domače prevelik zalogaj. Za Porto je kot drugi zadel Layun v 73. minuti, končni izid pa je v 75. minuti postavil Jesus Corona.

Poleg Porta so napredovali še Monaco, Ludogorec, Legia Varšava in Celtic. Monaco je s skupnim izidom 3:1 izločil Villarreal, pri katerem Bojana Jokića ni bilo v kadru, Ludogorec je s 4:2 izločil Viktorio Plzen, Legia s 3:1 Dundalk in Celtic s tesnim izidom 5:4 Hapoel Beršebo.

POTEK TEKME ROMA : PORTO

Prvi polčas

Domači nogometaši so že od samega začetka zaigrali zelo napadalno in prvič zapretili že v drugi minuti. Vezist Radja Nainggolan je z razdalje močno sprožil v levi kot, vratar Iker Casillas pa je žogo odbil v kot.

Porto si je prvo priložnost pripravil v peti minuti, ko je Andre Andre poskusil z roba kazenskega rpsotora, vendar pa je bil njegov strel prešibak in posledično lahek zalogaj za Wojciecha Szczesnyja.

V osmi minuti pa šok za domače. Portugalci so imeli na voljo prosti strel z leve strani, izvedel ga je Otavio in podal na oddaljeno vratnico, tam pa je neovirano skočil Felipe in zadel z glavo.

Roma je po prejetem golu nizala polpriložnosti, ki pa niso bile uspešne. V petnajsti minuti je z glavo zgrešil Nainggolan, minuto kasneje Mohamed Salah, v dvajseti pa je znova poskusil Nainggolan, a je obramba Porta blokirala njegov poskus.

Ofenziva domačih se je nadaljevala v 30. minuti z neuspešnim poskusom Edina Džeka, sedem minut kasneje pa je še lepšo priložnost zapravil Salah, bolje rečeno, ob njegovem strelu je z nogo dobro posredoval Casillas.

Rimljani so v 39. minuti ostali le z deseterico mož na zelenici. Daniele De Rossi je z grdim štartom s podplatom zadel Maxija Pereiro in si prislužil rdeči karton.

Gostje do konca polčasa niso izkoristili številčne prednosti in ob odmoru vodili z 1:0.

Drugi polčas

Domače nogometaše je v drugem polčasu čakala izjemno težka naloga, ki je po le petih minutah postala pravcata misija nemogoče. Rezervist Emerson Palmieri je namreč za štart s podplatom moral z igrišča in Romi je ostalo le še devet nogometašev.

Portugalski nogometaši so imeli v 55. minuti obetaven napad za povišanje vodstva, a je Otavio žogo poslal mimo desne vratnice.

Portu se je ta zamujena priložnost skoraj maščevala, saj je Roma po treh minutah nadaljevanja izpeljala napad po desni strani, sledila je podaja na drugo vratnico, kjer je stal Diego Perotti, a je v zadnjem trenutku posredoval Layun in žogo odbil v kot.

Gostujoče moštvo se je dolgo mučilo z devetčlansko domačo zasedbo, nato pa v 73. minuti le doseglo drugi gol. Porto je izvedel hiter protinapad, žogo je sprejel Layun in približno dvajset metrov od vrat zaobšel Szczesnyja, ki je stekel globoko iz kazenskega prostora, za konec pa zadel v prazno mrežo.

Le dve minuti kasneje je bilo že 3:0. Strelec je bil Jesus Corona, ki je po levi strani prodrl v kazenski prostor in s strelom v bližnji zgornji kot premagal domačega vratarja Szczesnyja.

Portugalci so tekmo dobili s 3:0 in se uvrstili v skupinski del lige prvakov.

Liga prvakov, zadnje kolo kvalifikacij (povratne tekme)

Roma - Porto 0:3 (0:1) /1:1/

Felipe 8., Layun 73., Corona 75.

Roma: Szczesny, Juan, De Rossi, Manolas, Peres, Perotti (86.Gerson), Paredes (21./Palmieri), Strootman, Salah, Nainggolan, Džeko (59./Iturbe).

Porto: Casillas, Pereira (45+2/Layun), Felipe, Marcano, Telles, Herrera, Danilo, Corona, Danilo, Corona, Otavio 57./Oliveira), Andre Andre, Andre Silva (66./Adrian).

--------------------------------------

Hapoel Beršeba - Celtic 2:0 (1:0) /2:5/

Sahar 21., Hoban 48.

Legia Varšava - Dundalk 1:1 (0:1) /2:0/

Kucharczyk 92.; Benson 19.

Monaco - Villarreal 1:0 (0:0) /2:1/

Fabinho 91./11-m

(Jokića ni bilo v kadru Villarreala)

Plzen - Ludogorec 2:2 (1:1) /0:2/

Duriš 7., Mateju 64.; Misidjan 17., Keseru 95.