Ronalda v Rimu ne bodo zaprli v kletko

Liga prvakov: nazadnje so bili v dvoboju Rome in Real Madrida boljši Italijani.

Objavljeno
16. februar 2016 20.23
J. S.
J. S.

Ljubljana – Derbi današnjega večera bodo vzeli za svojega številni slovenski ljubitelji nogometa. Tako Roma kot Real imata pri nas uradni navijaški skupini, Rimljani in Madridčani ob tem preživljajo vsebinsko podobno sezono 2015/16. Nocoj v Rimu in na dan žena v Madridu seveda ne bo šlo za izmenjavo simpatij, pač pa za privlačen dvoboj, ki ima znanega favorita – Real Madrid.

»Realu ne priznavam vloge favorita, oboji imamo po 50 odstotkov možnosti za napredovanje,« Romin trener Luciano Spalletti pričakuje enega največjih športnih klubov na svetu brez spuščenih hlač. Res se ne bi zgodilo prvič, da bi Roma izločila Real iz lige prvakov. Leta 2007 se je zgodilo prav to, a odtlej sta doživela temeljiti preobrazbi oba kluba. V Madrid se je vrnil predsednik Florentino Perez in spet začel graditi »vesoljsko zasedbo«, Rimljani so ubrali drugo pot z italijansko-ameriškimi podjetniki, ki želijo obuditi zlate čase predsednika Franca Sensija.

V tej sezoni kluba vendarle druži podobna zgodba. Pot proti vrhu sta začela trenerja Rafael Benitez in Rudi Garcia, januarja je prišlo do sprememb. Real je prevzel legendarni Zinedine Zidane, na klop Rome se je teden dni pozneje vrnil Spalletti, oba sta v zadnjih tekmah nizala le zmage.

Spalletti je bil v prvem mandatu na Romini klopi (2005–09) eden od pionirjev uvajanja sistema 4-2-3-1, ki je nasledil klasična italijanska sistema 4-4-2 in 3-5-2. Koncept njegove igre je temeljil na tesnem pokrivanju tekmecev, številnih tekaško sposobnih igralcih, ki so garali tudi za enega do dva ustvarjalna igralca. Tako je bilo tudi pred osmimi leti, ko je Spalletti taktično pojedel Realovega trenerja Bernda Schusterja. Po zmagi v Rimu z 2:1 je začel povratno tekmo v Madridu brez klasičnega napadalca (za Francescom Tottijem je igral tekaški trojček Aquilani-Taddei-Mancini) in še enkrat zmagal z 2:1.

Tedanji dvoboj Reala in Rome so zaznamovali le Totti, Daniele de Rossi (vseh 180 minut), Sergio Ramos (prva tekma) in Pepe (druga tekma), Marcelo je sedel na klopi. Drevi bo drugače, med vsemi naj bi začel tekmo le Realov štoper Ramos. Izziv snovalcev Romine taktike je znan, tak, s kakršnim se v zadnjem času ukvarjajo vsi Realovi tekmeci: kako ustaviti Karima Benzemaja in Cristiana Ronalda v Zidanovem modelu igre 4-3-3.

»Gotovo ne bom določil treh igralcev, da pazijo na Ronalda in okrog njega postavijo kletko. Naj jim rečem, da so vredni le tretjino Ronalda? Vsak, ki bo dobil Cristiana v 'svoje' območje, bo imel možnost za vrhunski dvoboj. Če bo že kdo pazil na Portugalca, bo to Alessandro Florenzi, ki premore ustrezno hitrost in znanje,« je Spalletti konkretno odgovoril na številna podobna vprašanja italijanskih in španskih novinarjev.

Eden obetavnejših branilcev v Evropi, Grk Kostas Manolas, je razkril drevišnjo željo Rimljanov: »Ne smemo prejeti gola.« To se ne zdi posebej realno: v tej španski sezoni Real povprečno zabije 2,92 gola na tekmo, toda pozor, vsako tekmo enega (0,96) tudi prejme.

Liga prvakov, sredina para osmine finala

AS Roma - Real Madrid (20.45)

Gent - Wolfsburg (20.45)