Ronaldo in Ancelotti čez noč po meri kritikov

Nemčija vse bolj priljubljena destinacija Reala, klubi iz bundeslige pa lahek plen. Porto melje v drugih polčasih.

Objavljeno
20. februar 2015 00.42
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Po prvem tednu izločilnih bojev lige prvakov se zdi, da je najbolj filigransko načrtoval formo svoje ekipe Realov trener Carlo Ancelotti. To ne bi bilo čudno; »Carlleto« je morda trener tega stoletja, madridski klub pa bržčas največji. »Zmaga v Gelsenkirchnu je prišla v optimalnem delu sezone,« je potrdil tudi Ancelotti.

Real se je znašel pod kar močnim plazom kritik zavoljo rezultatske krize ob prehodu leta, ko je izgubil v Valencii, v pokalu ga je izločil Atletico, na začetku februarja pa mu je mestni tekmec zadal boleč udarec še v španskem prvenstvu, ko mu je nasul kar štiri gole. Za nameček so Cristiana Ronalda »prijetno zrihtanega« ujeli na fotografijah le nekaj ur po visokem porazu z Atleticom. CR7 je tako močno razvadil vse navijače, da so ga začeli pribijati na križ po le treh tekmah brez doseženega gola ...

V takšnem ozračju se je Real soočil s prvo oviro na poti do finala lige prvakov, zato je bila tekma v Gelsenkirchnu zanj še toliko bolj pomembna. Madridčani so hitro odgovorili kritikom, tako rekoč brez praske preživeli gostovanje v Nemčiji in podobno zanesljivo kot lani – proti istemu tekmecu – korakajo v četrtfinale lige prvakov. Za piko na i je bil pri obeh golih udeležen prav 30-letni Portugalec; Ronaldo je najprej zabil mojstrski gol z glavo, nato je asistiral še za mojstrovino Marcela. »Kar naenkrat« so evropski prvaki spet v normalnih vodah in veliko lažje dihajo. V španskem prvenstvu kljub »slabemu nizu« zasedajo vrh s točko prednosti pred Barcelono in sedmimi pred Atleticom, v ligi prvakov jim ne bi moglo kazati bolje. Pred njimi je dejansko pet navidez lažjih tekmecev – Elche in Bilbao v gosteh, Villarreal, Schalke in Levante v Madridu –, ki bodo pomenili pravšnje stopnjevanje za drugi španski clasico v tej sezoni, 22. marca v Barceloni.

»Včasih potrebuješ le eno tekmo s takšnim izidom in takšnim odnosom na igrišču. Znašli smo se v čudnem položaju, ko so nekateri začeli dvomiti o nas, zato je bilo na nek način težko igrati. O Ronaldu ne bi izgubljal besed. Vsi veste, da fant živi za gole in so ga neupravičeno začeli kritizirati po le treh tekmah brez gola. To je v nogometu običajno. Na koncu se je vse izšlo po načrtih, tudi Ronaldo zdaj lažje diha,« je priznal Realov trener Carlo Ancelotti. Ronaldo je prekinil 4 ure in 59 minut igre dolg strelski »post«, hkrati pa je ohranil sijajno statistiko: v 58. tekmi za Real v ligi prvakov je zabil svoj 58. gol.

Real nekoč ni blestel na nemških tleh, v zadnjih letih pa se je tudi to močno spremenilo. V Nemčiji je igral 28 tekem in zmagal le štirikrat, od tega kar trikrat v zadnjem letu dni. V minuli evropski sezoni je tako rekoč sam opravil z bundesligo, potem ko je na poti do finala po vrsti zmlel Schalke (9:2), Borussio Dortmund (3:2) in Bayern (5:0). Z zadnjo zmago v Gelsenkirchnu je podaljšal niz zaporednih zmag v ligi prvakov na 10 (razlika v golih 27:3!), s čimer je izenačil rekordni dosežek Bayerna iz leta 2013. Zanimivo, Real je začel ta niz prav v lanskem polfinalu z Bayernom ... In medtem ko sta si Bayernov rekord razdelila Jupp Heynckes in njegov naslednik Pep Guardiola, se je pod Realov dosežek podpisal le Ancelotti. Na povratni tekmi s Schalkejem bo imel torej možnost ujeti 11. zaporedno zmago v Evropi in v nogometno knjigo rekordov dodati še enega svojih številnih podvigov.

Ob Realu velja izpostaviti statistični dosežek Porta, ki pove veliko o portugalskem klubu. Ta je namreč tudi v Baslu izničil zaostanek enega gola: od 13 golov v tej evropski sezoni so jih Portugalci kar 12 zabili v drugih polčasih.