Ronaldo: Misija opravljena

Po sinočnji veliki zmagi Real Madrida v derbiju z Barcelono (2:1) je naslov v španskem prvenstvu že na dosegu roke.

Objavljeno
22. april 2012 11.38
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo sicer velja za enega največjih zvezdnikov na španskih nogometnih zelenicah, a ga je pogosto zasenčil njegov katalonski tekmec Lionel Messi. Toda sinoči je bil prvo ime odmevne zmage v velikem derbiju španskega prvenstva, ko je Realu priboril gol za zmago z 2:1 in utišal štadion Camp Nou.

»Misija opravljena,« je po zmagi na twitterju zapisal Ronaldo, ki je na tekmi dosegel svoj 54. gol v sezoni, v španskem prvenstvu pa 42. in tako Messija za gol prehitel tudi v medsebojnem strelskem dvoboju. »To je bil res pomemben gol, toda še pomembnejša je zmaga. Pred nami so še štiri tekme, s sedmimi točkami prednosti pred Barcelono pa smo v dobrem položaju,« je povedal Portugalec, ki je Real približal 32. naslovu v La Ligi.

Ne le z golom po podaji Mesuta Özila v 73. minuti, tudi sicer je bil Ronaldo sinoči na igrišču precej bolj učinkovit kot Messi. Zbral je namreč šest strelov proti golu, Messi pa le enega. »Res sem vesel. Na zadnjih treh temah na Camp Nouu sem zadel, toda še bolj pomemben je ekipni dosežek. Čestitam vsem mojim soigralcem,« je dejal Ronaldo, ki se je po številnih grenkih porazih na zelenici največjih tekmecev (clasiko pred letom dni se je končal s 5:1 za Barcelono) tokrat z moštvenimi kolegi veselil sladke zmage. Za trenerja Joseja Mourinha je bila to, odkar je prevzel kraljevi klub, po 11 poskusih šele druga zmaga nad Katalonci.

S 109 goli je Real podrl tudi rekord zbranih zadetkov v eni sezoni španskega prvenstva. Tudi prejšnji rekord (107) so držali Madričani, dosegli pa so ga v sezoni 1989/90.

Poraženec nima nikoli prav

Barcelona se bo tako morala po treh zaporednih sezonah najbrž posloviti od naslova. Mourinhov pomočnik sicer še ni dovolil proslavljanja, vendarle nogometaše čakajo še štiri preizkušnje. »Ta tekma ni bila odločilna. Še vedno nas čakajo tekme in točke, ki jih moramo osvojiti. Seveda smo zadovoljni, toda zdaj nas čaka še liga prvakov,« je povedal Aitor Karanka, ki v zadnjem času nadomešča Mourinha na novinarskih konferencah.

»Čestitam Realu za zmago, pa tudi za osvojeni naslov. Ne dvomim, da so si ga priborili prav z današnjo zmago, je po tekmi dejal trener Barcelone Pep Guardiola. »Odigrali smo dobro tekmo, toda očitno ne dovolj dobro. Igra ja bila takšna, kot smo jo potrebovali, toda nikakor nam ni uspelo,« je še povedal Guardiola, ki je sicer pred začetkom tekme presenetil s postavo, v kateri ni bilo Gerarda Piqueja, Cesca Fabregasa in Alexisa Sancheza. »Izbral sem ekipo, za katero sem menil, da bo najboljša za zmago nad Madridom. Toda kaj hočem, poraženec nima nikoli prav,« je bil razočaran Guardiola.