Ronaldo: nekoč sramežljivi fantič, danes arogantni vodja

Porrugalski nogometaš Cristiano Ronaldo bo nocoj proti Severni Irski vpisal svoj 100. reprezentančni nastop.

Objavljeno
16. oktober 2012 10.33
Posodobljeno
16. oktober 2012 11.42
FBL-WC2014-RUS-POR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lizbona - Portugalska nogometna reprezentanca bo nocoj v kvalifikacijah za SP 2014 v skupini F gostila Severno Irsko. Tekma bo poseben mejnik za kapetana in glavnega zvezdnika Criostiana Ronalda, ki bo že 100-tič oblekel reprezntančni dres.

Nogometaš Real Madrida je v tem času iz sramežljivega fanta iz ozadja odrastel v enega najbolj popularnih in tudi najboljših nogometašev na svetu. Na svojem facebook profilu, kjer ima kot prvi športnik na svetu več kot 50 milijonov oboževalcev, je ob tem obudil spomine na svoje začetke v reprezentanci. »Bil je 20. avgust leta 2003. Igrali smo proti Kazahstanu. Tedaj sem prvič oblekel dres nacionalnega moštva. To je bil eden najpomembnejših trenutkov v mojem življenju in začetek poti, na katero sem lahko ponosen,« je zapisal Ronaldo.

Figo mu je predal žezlo

Ob svojem prvem nastopu na zelenici zamenjal Luisa Figa. V menjavi je bilo očitno tudi veliko simbolike: enega portugalskega junaka je zamenjal novi. Tedaj še neznani nogometaš je sprejel žezlo najboljšega igralca leta 2001, s katerim je Portugalska dosegla celo tretje mesto na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Ronaldo je nekaj let pozneje (2008) tudi sam postal nogometaš leta, vendarle pa mnogi menijo, da v reprezentanci še ni popolnoma upravičil naziva Figovega naslednika.

Vseeno bo nogometaš z Madeire pri 27 letih postal eden najmlajših reprezentantov v Evropi, ki so že zbrali 100 nastopov v nacionalnem moštvu. To je pred njim že uspelo Nemcu Lukasu Podolskemu in Estoncu Kristenu Viikmaeju. Ronaldo je po številu nastopov visoko tudi na portugalski lestvici: zaostaja le za Figom, ki je zbral 127 nastopov ter Fernandom Coutom s 110 nastopi.

Na Portugalskem kajpak slavijo svojega prvega zvezdnika tudi zaradi dosežkov v Manchester Unitedu in Real Madridu. Tako je s Španci že postal prvak in pokalni zmagovalec, z Angleži pa ob zmagah v premier ligi in pokalu FA osvojil tudi ligo prvakov.

Iz obrambe v napad

»V torek bom vpisal že 100. nastop za reprezentanco. Pred domačimi gledalci bom v mojih mislih le zmaga. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, ki ste mi omogočili ta dosežek,« je še zaoisal Ronald in ob tem posebno zahvalo namenil svojemu osnovnošolskemu učitelju na Madeiri, Franciscu Afonsu.

»Rad je tvegal, v njem je vedno tlela želja, da napreduje in naredi korak dlje,« je o svojem učenku povedal Afonso. »Igrati je začel kot centralni branilec. A ker je vedno želel igro organizirati po svoje, se je preselil naprej in naposled postal napadalec,« je o spominih na Ronalda še povedal za enega od portugalskih dnevnikov.

Njegovih začetkov se je ob tem spominjal tudi nekdanji trener Laszlo Boloni, ki mu je še kot najstniku dal priložnost pri Sportingu v Lizboni. »Potem ko je odigral šele pet tekem, sem trdil, da bo nekoč bolj slaven kot Eusebio. Mnogi so se čudili mojim izjavam, toda dejal sem, da je poseben,« je dejal nekdanji trener Sportinga.

Danes aroganten, nekdaj sramežljiv

Danes znanega po visoki samozavesti, tudi aroganci, pa se ga nekdanji trenerji spominjajo kot sramežljivega in plašnega nogometaša, ki mu nikoli ni manjkalo discipline in zagnanosti za trdo delo. »Spominjam se, kako plašen je bil, ko se je pridružil portugalski reprezentanci. Bil je zelo mlad, imel je šele 18 let, a se je vseeno dobro razumel s starejšimi fanti. Želel je pokazati vse, kar je tedaj znal, ni odnehal. Tako zelo se je trudil, da so mu drugi reprezentanti dejali, naj se ustavi in malo zadiha. Da lahko zaradi premalo izkušenj hitro postane utrujen,« pa je dejal direktor portugalske reprezentance Carlos Godinho.

»100 nastopov je velika številka. za njo se skriva veliko žrtvovanja, veliko veselja, solz in neprestane želje po tem, da postaneš še boljši,« mu je ob jubileju čestital tudi Figo, ki se je ob tem spomnil na grenak poraz Portugalske v finalu eura 2004, ko je naslov osvojila Grčija. Mladi Ronaldo je tedaj neutoložaljivo jokal, a Figo je menil, da je bila to zanj pomembna izkušnja, po kateri se je lahko dvignil še višje.