Ronaldo nesrečen kot Messi, Neuer nov nemški junak

Nemčijo je po uvrstitvi Bayerna v finale lige prvakov zajela nogometna evforija, razočaranje španskih  klubov.

Objavljeno
26. april 2012 10.27
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - Vratar Manuel Neuer je v Nemčiji postal nov narodni junak, potem ko je sinoči v dramatičnem zaključku povratne polfinalne tekme lige prvakov na Santiago Bernabeuu ubranil dve 11-metrovki in Bayern popeljal v veliki finale. Prva tekma se je končala z 2:1 v prid Bavarcev.

Bayern bo v finalu 19. maja igral pred domačimi gledalci na štadionu Allianz Arena, njegov nasprotnik bo Chelsea.

Neuer je v ključnih trenutkih zaustavil strela Cristiana Ronalda in Kakaja in ko je nad gol poslal žogo še Sergio Ramos, na drugi strani pa je bil zanesljiv Bastian Schweinsteiger, se je veliko slavje lahko začelo.

»Bil sem odločen, da ubranim vse strele. Seveda pri tem sreča igra veliko vlogo,« je bil navdušen Neuer, ki v Bayernu igra svojo prvo sezono. Če so navijači 26-letniku pred prestopom iz Schalkeja namenjali žvižge, je danes njihov glavni junak. V tej sezoni je namreč na 44 tekmah mrežo nedotaknjeno ohranil kar 27-krat, mnogi pa ga zato že imajo za pravega naslednika Oliverja Kahna.

Finale pred domačimi gledalci - izpolnjene sanje

»Odigrali smo odlično tekmo proti izjemnemu nasprotniku, ki je povedel z 2:0. Toda nismo se predali, uspeli zadeti pomemben gol, veliko delo pa je opravil tudi naš vratar. Na koncu smo res imeli tudi kanček sreče,« se je veselil trener Bavarcev Jupp Heynckes. »V prvih 15 minutah si res nismo želeli prejeti zadetka, toda zgodilo se je prav to. Vendar smo nadaljevali bolje in mislim, da smo si po 120 minutah zmago tudi zaslužili.«

»Pred tekmo sem igralcem naročil, naj se pripravijo na 120 minut igre, vseeno pa nisem pričakoval streljanja 11-metrovk. Igralci so bili že utrujeni, napetost je bila velika, toda vseeno nam je uspel ta velik dosežek. Izpolnile so se nam sanje, v finalu bomo igrali na domačem štadionu,« je še dejal Heynckes, ki je sicer pred 14 leti ligo prvakov že osvojil z Realom.

»To je za nas čudovit večer. Bili smo odločeni, da pridemo v finale in mislim, da smo si to tudi zaslužili,« je povedal eden od bavarskih junakov Mario Gomez in zmago posvetil 2000 navijačem, ki jih je spremljalo v Madridu. »Bili so nam v izjemno pomoč. Niti za trenutek nas niso prenehali spodbujati. Mislim, da tega ne bi mogli doseči brez njih.«

Ronaldo kot dan prej Messi

Če so Bavarci prelivali solze sreče, je bil na drugi strani Santiago Bernabeu zavit v žalost. Razočaranja ni skrival niti trener Jose Mourinho. »Nogomet je pač tak, soočati se moraš tako z zmagami kot porazi. Naša ekipa je pred dnevi odigrala veliko tekmo v domačem prvenstvu proti Barceloni. Nismo imeli možnosti, da se igralci spočijejo, kot so jo imeli nasprotniki. Pri izidu 2:1 bi nas lahko že vsaka napaka stala zmage. Ponosen sem na svoje igralce, saj so prikazali dobro igro,« je dejal Mourinho, ki se bo verjetno lahko tolažil z naslovom v španski ligi.

Portugalski trener ob tem ni želel obsojati svojih igralcev zaradi zapravljenih 11-metrovk, temveč je z njimi sočustvoval. »Ronaldu se je zgodilo to, kar se je večer prej Messiju. Oba sta vrhunska igralca, toda to se v nogometu pač dogaja. Žal mi je za igralce, saj vem, da jim ni lahko,« je dejal Mourinho in tudi razkril, da želi tudi v naslednji sezoni ostati v Madridu. »Želim nadaljevati. Ta ekipa bo še naprej rasla in lahko doseže še veliko.«

Uspeh Neuerja, ne spodrsljaj Ronalda in Kakaja

»Čestitke Bayernu, ki je pokazal, da gre za zrelo in zelo močno moštvo. Težko je bilo načeti njihovo trdo obrambo. Škoda, da so bili naši igralci rahlo utrujeni,« je po tekmi povedal dirketor Reala in nekdanji zvezdnik Emilio Butragueno in še pripomnil, da sta bili zgrešeni 11-metrovki »prej uspeh Neuerja, kot neuspeh Ronalda in Kakaja«.

Bayernu je tako na Santiagu Bernabeu uspelo podobno kot prejšnji večer Chelseaju, nadoknadil je zaostanek z 2:0 in se uvrstil v finale. Ronaldo je Real popeljal v vodstvo že v 6. minuti z 11-metrovko, potem ko je David Alba igral z roko. V 15. minuti je zvezdnik Reala povišal na 2:0 po odlični podaji Mesuta Özila. A je še v prvem polčasu sodnik na belo točko pokazal tudi pred vrati Reala. Pepe je storil prekršek nad Mariom Gomezom, za 2:1 pa je najstrožjo kazen uspešno izvedel Arjen Robben, ki bi mu strel sicer Iker Casillas skoraj ubranil. Bayern je tako skupni izid izenačil na 3:3. V drugem polčasu se izid ni spremenil, prav tako ne v podaljških, o finalistu pa so tako odločili streli z 11 metrov.

Bayern bo v finalu lige prvakov igral četrtič. Ob zmagoslavju Bavarcev v Madridu, pa so se mnogi spomnili na leto 1999, ko jih je v finalu premagala Barcelona, nato pa so čez dve leti v Milanu prek Valencie prišli do četrtega naslova v ligi prvakov. Leta 2010 je Bayern nazadnje izgral v finalu in izgubil proti Interju, ki ga je tedaj vodil Mourinho. Je dve leti za tem spet pripravljen na zmagoslavje?

Bayern bo sicer prvo moštvo po letu 1984, ki bo v finalu lige prvakov igralo na domačih tleh. Pred 24 leti je to uspelo Romi, ki pa je doma izgubila proti Liverpoolu.