Ronaldove podaje Realov problem

Na španski nogometni sceni brez premora in z veliko kreganja.

Objavljeno
01. marec 2017 00.06
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Barcelona – Dolgočasno špansko prvenstvo je postalo eno najzanimivejših v Evropi. Še več – dvoboj med Realom in Barcelono je zdaj troboj s Sevillo. Rivalstvo med klubi še dodatno mešajo napačne sodniške odločitve. Barça doma gosti Sporting (danes, 19.30), Real pričakuje Las Palmas (danes, 21.30), Sevilla pa Athletic (jutri, 21.30).

Barcelona je bila po blamaži proti PSG v ligi prvakov povsem na tleh, zato je z anemično igro visela celo proti skromnemu Leganesu. Rešila se je v izdihljajih tekme z enajstmetrovko, Barcelona pa je igrala tako slabo, da se Lionel Messi, Gerard Pique in Luis Enrique zmagovitega zadetka sploh niso veselili. Precej drugače je bilo že naslednjo nedeljo v Madridu. Barcelona je znova zmagala z 2:1, znova je odločil Messi, odločilen zadetek proti Atleticu pa so proslavljali vsi, ki imajo Barço v srcu.

Za veliko spremembo v katalonskem razpoloženju je zaslužen madridski Real z vmesnim porazom proti Valencii (1:2), saj je špansko prvenstvo čez noč postalo spet odprto. Real je visel tudi nekaj dni kasneje proti Villarrealu, toda s to razliko, da je zaostanek dveh golov spreobrnil v zmago. Kljub temu so jezni vsi – pri Realu zato, ker skoraj vsako tekmo najprej prejmejo gol ali dva, da se sploh zbudijo in potem jurišajo na zmago, drugje pa zato, ker so jezni na sodnike, češ da sodijo v Realovo korist. Resnica pa je tako kot vedno nekje vmes.

Realov trener Zinedine Zidane je večkrat priznal, da njegovo moštvo začenja s premalo osredotočenosti in energije, prikimavajo mu tudi igralci, a vedno znova se pojavi isti problem. Realova igra je postala počasnejša, povsem so se porazgubili bliskoviti protinapadi in streli iz razdalje. Med največjimi osmoljenci je Cristiano Ronaldo. Portugalski nogometaš se je prvič v karieri začel prilagajati ekipi in raje kot strelja išče prostega soigralca, toda prav zato kraljevski klub nima več konkretnosti, ampak vse več zapletanja in nenehnega iskanja zadnje podaje.

Vsa preostala Španija se je obregnila ob Realovo enajstmetrovko in jo označila kot novo darilo najvplivnejšemu klubu iz španske prestolnice, a obenem nihče noče videti, da sta bila zelo sporna tudi oba Villarrealova gola. Z vsem besom je na twitterju znova čivknil Barcelonin branilec Gerard Pique, toda tudi njegov spomin je kratek. Ta isti sodnik Jesus Gil Manzano je namreč pomagal Barceloni ob jesenskem gostovanju pri Real Sociedadu.

Dejstvo je predvsem naslednje – španski sodniki so slabši od najboljših konkurentov v Evropi. Vsi po vrsti delajo velike napake tudi na mednarodnih tekmah, nazadnje je »blestel« Mateu Lahoz med Manchester Cityjem in Monacom. Napak je doma dovolj, a v primerih Leganesa, Betisa ali Eibarja nihče ne išče zarot. Za vzor med igralci je Carles Puyol, nekdanji Barcelonin kapetan, ki ni nikoli udrihal čez sodnike, enako zdaj ravna Andres Iniesta, oba pa (tudi) zato sodita med največje gospode nogometne igre.