Rossi, Viñales, Pedrosa, morda še Lorenzo ...

Motociklizem: Trikratni prvak v razredu motogp Marc Marquez nestrpno čaka nedeljski štart v Katarju proti starim tekmecem.

Objavljeno
20. marec 2017 20.30
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pet mesecev je minilo, odkar si je Marc Marquez z zmago v Motegiju zagotovil tretji naslov svetovnega prvaka v razredu motogp že pred zadnjimi tremi dirkami v sezoni. Zdaj so pred njim najtežji dnevi v letu. Nedeljska dirka za VN Katarja bo namreč razkrila, kako uspešno je bilo Hondino moštvo v zimskih mesecih v primerjavi s konkurenti.

Valentino Rossi je še vedno najuspešnejši aktivni motorist, saj je sedemkratni šampion v kraljevskem razredu, pred tem pa je bil prvi tudi do 125 in 250 ccm. Toda zadnjič je bil prvak daljnega leta 2009. Kar šest od zadnjih sedmih sezon je minilo po španskih taktih po zaslugi Marqueza in Jorgeja Lorenza, med katera se je leta 2011 vrinil Casey Stoner. Velika tekmeca sta osvojila vsak po tri naslove, zdaj pa se zanju začenja novo obdobje. Lorenzo se je namreč iz Yamahinih vrst preselil k Ducatiju, zelo hitra neznanka pa je njun rojak Maverick Viñales, lani četrti v SP za Marquezom, Rossijem in Lorenzom, ki je iz Suzukijevega moštva prestopil k Yamahi. Zimska testiranja so ponudila raznolike odgovore, prave dirke pa imajo že od nekdaj svoja pravila.

»V sezono vstopamo v boljšem stanju kot lani, seveda pa ne vemo, če bodo zato rezultati boljši. Telesno sem povsem pripravljen in psihično zelo motiviran, saj želim tudi konec letošnjega prvenstva pričakati na prvem mestu. S tehničnega vidika si vedno želimo, da bi lahko postorili še več, saj motor nikoli ni popoln. Po vsem, kar smo izboljšali v minulih mesecih, sem prepričan, da se bom lahko že v uvodnih dirkah redno potegoval za skok na zmagovalni oder,« pravi Marquez, ki je pri pičlih 24 letih pravi rutiner. Leta 2010 je bil prvak v razredu do 125 ccm, dve leti pozneje še v moto2, leta 2013 je postal najmlajši šampion motogp ter šele četrti v zgodovini svetovnega prvenstva – po Miku Hailwoodu, Philu Readu in Rossiju –, ki se je povzel na prestol v treh različnih razredih. Kot pravi, pa ga pred slehernim štartom še vedno prevzame podoben nemir kot v najstniških letih.

»Na precej dejavnikov pač nimam vpliva med dirkanjem. Ne le na tekmece, ogromno je odvisno tudi od motorja. Letos smo namenili veliko pozornosti elektroniki, saj ima nova honda drugačno konfiguracijo kot lanska. Vložili smo veliko truda, da bi lahko dirkal na zadovoljivi ravni na vseh prizoriščih, saj imamo na posameznih postajah SP le malo časa za preizkušanje. Marsikaj bo jasno že v Katarju, saj tukajšnja proga že od nekdaj sodi med najbolj neugodne za naš motor,« pojasnjuje as iz Cervere v Kataloniji, ki je debitiral v svetovnem prvenstvu, ko je bil star 15 let in 56 dni. V razredu motogp ima za seboj štiri sezone, v katerih je osvojil tri šampionske lovorike in predlani tretje mesto, vendar sam sebe še zdaleč ne uvršča med izkušene mojstre.

»Nekateri od mojih tekmecev imajo za seboj dvakrat ali celo trikrat več dirk kot jaz, tako kot denimo Valentino. Toda menim, da se seznam favoritov ni bistveno spremenil. Rossi, Viñales, Pedrosa, ki je bil pred sezono zelo stanoviten ... Počakati moramo na Lorenza. Vemo, da bo zmogel nekaj vrhunskih dirk, videti pa moramo, če bo lahko konkurenčen vse do novembra. Sam bom dal vse od sebe. Lani sem dobro unovčil izkušnje iz leta 2015, toda pridejo tudi trenutki, ko preprosto ne gre brez tveganja,« meni Marquez, ki predlani šestkrat ni pripeljal do cilja. Lani mu je spodletelo le enkrat, medtem ko je Rossi, ki je za njim zaostal za 39 točk, odstopil štirikrat. Na koncu se je na seznam zmagovalcev vpisalo kar devet dirkačev, izstopali pa so Marquez s petimi zmagami, Lorenzo s štirimi ter Rossi in Cal Crutchlow z dvema.

»Letos bržkone ne bo toliko različnih zmagovalcev, kar ne pomeni, da ni veliko kandidatov z lepimi možnostmi za uspeh. Štirje ali pet je takšnih, ki lahko zmagajo na vsaki dirki. Na razplet pogosto vpliva tudi vreme in lani je imel kar nekajkrat prste vmes dež. V določenih okoliščinah se je za tveganje odločilo večje število dirkačev. Nova sezona bo bržkone manj stresna zaradi elektronike in gum ...« ocenjuje Marc Marquez.