Rostovu pomagali vsi trije Slovenci

Tuja nogometna prvenstva: spektakularni začetek nove sezone v angleški premier league.

Objavljeno
14. avgust 2017 02.06
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Privrženci angleškega nogometa bi si težko želeli lepši uvod v sezono 2017/18. Potem ko sta že v petek streljala z vsemi topovi Arsenal in Leicester in ponudila navijačem sedem golov, je bilo podobno v naslednjih dneh. Tudi ob senzacionalnem porazu Chelseaja s Huddersfieldom (2:3).

Prav londonska tekma je omogočila dve zanimivi zgodovinski primerjavi. Chelsea je namreč že ob polčasu tekme s povratnikom v ligo zaostajal z 0:3, kar se je zgodilo sploh prvič v 25-letni zgodovini premier league. Za nameček je moštvo Antonia Conteja prvič po marcu 2014 končalo tekmo brez dveh nogometašev. Na drugi strani je vladalo sproščeno vzdušje. Huddersfield, čigar član je tudi mladi slovenski reprezentant Jon Gorenc Stanković – ta čas se nahaja na rehabilitaciji poškodovanih kolenskih vezi –, je namreč pisal zgodovino. Prvič po 18. avgust 1970 je prenočil na vrhu angleške prve lige, tedaj imenovane »First Division«. Chelseaju ni mogel pomagati niti španski adut Alvaro Morata, rezervist za 80 milijonov evrov, ki je vstopil v igro v drugem polčasu in hitro zabil gol z glavo. To je bil njegov 7. gol, dosežen z glavo, od lanskega avgusta. Le italijanski dragulj Andrea Belotti jih je v najboljših petih državnih prvenstvih odtlej zabil več (10).

»V svoj koncept bom moral dodati tudi del o taktiki in modelu igre z desetimi igralci, saj se nam pogosto dogaja, da končamo tekmo z enim igralcem manj. V prvem polčasu nas je namreč presekal prav prejeti rdeči karton in nato trije goli, ki so bili posledica napačnega odziva moštva na igro z igralcem manj,« je po tekmi ocenil Conte in dodal: »Nisem zaskrbljen, saj verjamem v uspešnost naših metod in naše filozofije. Pogrešali smo tri igralce, kot so Pedro, Hazard in Bakayoko, en je bil tudi kaznovan, naslednjo tekmo bosta izpustila Cahill in Fabregas … Na to se moramo navaditi. Pohvalil bi Alvara Morato, ki je za nas okrepitev v pravem pomenu besede.«

Bolje je začel sezono Manchester City, ob mestnem rivalu Unitedu in Arsenalu eden od stavniških favoritov za končno zmago. ManCity je zmagal na gostovanju pri donedavnem drugoligašu Brightonu, pri čemer je bil spet učinkovit Sergio Agüero. »Kun« je zabil gol že 30. klubu v Angliji, kar je zanimiv podatek ob dejstvu, da se je doslej srečal z 31 klubi …

»Ah, tudi lani smo bili v tem času med favoriti. Še danes se spomnim, kako ste mi po tekmi s Sunderlandom laskali in mi govorili, da igramo najlepši nogomet, da nas nihče ne more ustaviti in podobno. In kaj se je zgodilo? Chelsea nas je do konca sezone dobesedno pojedel!« je trener Pep Guardiola hitro ustavil evforijo med navijači ManCityja in tamkajšnjimi novinarji. Kakorkoli, Španec je vnovič dobil svojo prvo tekmo v sezoni, nazadnje je namreč izgubil v premieri daljnega leta 2008!

Mevlja, Boben in Majer

Pozornost svetovne nogometne javnosti je bila nemara usmerjena na Otok, kjer so odprli najbogatejši nogometni ples na svetu in to dejstvo ustrezno »podkrepili« s številnimi goli. Člani slovenske nogometne družine vendarle pogledujejo širše, izbranci članskega selektorja Srečka Katanca pač igrajo v klubih od Združenih držav Amerike do Urala v Rusiji.

Prav blizu meje med Evropo in Azijo leži Ufa, mesto, v katerem si služi kruh Bojan Jokić. Tam je gostoval Rostov in zmagal z visokih 4:1, pri čemer so prispevali levji delež k uspehu gostov tudi slovenski legionarji. »Staroselec« Miha Mevlja sodi med vodilne nogometaše kluba, tudi tokrat se je vpisal med strelce, četudi igra na položaju štoperja v modelu igre 3-6-1 oziroma 5-4-1. Tudi okrepitev kluba iz Nove Gorice je opazna – še en štoper Matija Boben se je namreč prebil v začetno enajsterico kluba kot tudi nekdanji Domžalčan Žan Majer, ki igra na desni strani zvezne vrste.

Evforija pri Rotmanovih

Novo sezono so začeli uspešno tudi v Izmirju, kamor se je poleti preselil Rajko Rotman. Povratnik v ligo Öztepe je namreč na svojem štadionu remiziral z močnim Fenerbahčejem, kar je povzročilo vsesplošno proslavo po mestnih ulicah, trobljenje z avtomobili in vihranje zastav. Rotman sodi med nosilce igre rumeno-rdečih.