Rudar oslabljen, Koper okrepljen

V četrtek evropski štart v kvalifikacijah za evropsko ligo. Gorica v 2. kolu proti norveškemu Moldeju.

Objavljeno
29. junij 2014 16.45
Jernej Javornik, trener nogometašev Rudarja na tekmi 2. kola slovenske nogometne lige med Rudarjem in Mariborom v Velenju, 20. julija 2013.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Luko Koper in Rudar še štiri dni loči od tekmovalnega vstopa v nogometno sezono 2014/15. Slovenska prvoligaša, drugi in tretji iz minule sezone, jo bosta začela v četrtek v kvalifikacijah za evropsko ligo. Velenjčani bodo v prvi tekmi gostitelji albanskega moštva Laçi v Celju (20.00), Koprčani bodo najprej gostovali v Nikšiću pri Čeliku (17.30). Gorica bo kvalifikacije za EL začela v 2. kolu (16, 17. julija) proti norveškemu Moldeju.

Evropske preizkušnje so test za slovenski klubski nogomet. V zadnjih sezonah z izjemo Maribora, ki je poglavje zase, naši klubi praktično ne morejo pokazati vidnejšega uspeha. Začetno izhodišče vliva nekaj optimizma. Tekmeca iz Albanije in Črne gore sodita v najnižji razred klubskega nogometa, toda upoštevati kaže, da tudi slovenski klubi v Evropi nimajo kaj prida boljšega statusa.

Izhodišči Rudarja in Luke Kopra sta krepko različni. Velenjčani gredo v evropsko bitko oslabljeni. Odšli so Christian Bubalović, Rajko Rotman in Matej Podlogar. Dalibor Radujko bo zaradi rdečega kartona iz obdobja, ko je igral za Olimpijo, izpustil prvo tekmo.

»Zamenjav nismo našli. Ni denarja. Tanki smo na štoperskem položaju,« je razkril trener Jernej Javornik, ki vseeno upa, da albanski tekmec ni tako ambiciozen na igrišču, kot je pri novačenju tujcev. »S pomočjo nekdanjega rudarja Ilira Sile smo dobili osnovne informacije o klubu, pri katerem igra šest tujcev, trije z območja nekdanje Jugoslavije in trije Nigerijci. Tekmeca smo analizirali, kolikor so nam to omogočale razmere. Občutki so mešani,« ni bil pretirano navdušen Javornik, ki ga v dobro voljo spravlja le zadnja resna preizkušnja z rusko Volgo. Razpletla se je brez golov, toda z igro, po kateri je »pokalo na vse strani«.

Koprčani imajo bolj sladke skrbi. Moštvo iz minule sezone je še okrepljeno s povratnikom Danielom Bradascijem. Glavnino priprav so opravili na Pohorju, generalko z Rijeko so izgubili z 2:4 (Štromajer, Štulac), manjše skrbi so povezane z vratarjem. »Božidarja Radoševića smo izbrali, ker je imel ustrezna priporočila. Če nas ne bo prepričal, se bomo razšli. Zaradi ene slabe tekme še ni razlogov za pretirano zaskrbljenostjo. Blizu vrnitve je namreč Igor Nenezić,« je povedal športni direktor Andrej Poljšak.

Koprčani bodo v Nikšić odpotovali v sredo. Informacije o tekmecu so skope. Čelik je bolj znan po obtožbah, da je prirejal tekme in da ni v posebej dobrem organizacijskem stanju.

»To nas ne sme zavesti. Nas zanima izključno napredovanje in ne, v kakšnem stanju je nasprotnik,« je še dodal Poljšak.