Rudarji upajo, da klub ne bo šel po poti nekdanje Olimpije

Klubi v prvi SNL: Rudar bo v drugem delu sezone bil bitki za obstanek in preživetje. Nujna pomoč lokalne skupnosti.

Objavljeno
09. februar 2016 00.17
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Velenje – Znoj, kri in potrpljenje. To je vodilo velenjskih »rudarjev« v spomladanskem delu sezone, ki bo za enega od najbolj nogometnih okolij v Sloveniji morda prelomen. Rudar je na robu preživetja, česar v klubu ne skrivajo, a hkrati zatrjujejo, da bodo storili vse, da bi se izognili najhujšemu možnemu scenariju.

»Tudi če bomo izpadli v drugo ligo in se s tem izognili ugasnitvi kluba, bomo svoj del naloge opravili. Ne želim biti predsednik, ki je klub zapeljal v smrt, kot se je nekoč primerilo Olimpiji,« je iskrivost predsednika NK Rudar, Mitje Kamenika, razkrila sila negotovo obdobje, v katerem se nahaja klub, ki bo prihodnje leto slavil 70 let obstoja.

Vodstvo je pred zahtevno nalogo. »Osnovni cilj je, da klub ohranimo pri življenju. Potem ko smo lansko poletje oblikovali novo vodstvo, smo se soočili z velikimi težavami. Največje je povzročil umik glavnega pokrovitelja in z njim še vrste manjših. Resda nam Premogovnik Velenje še pomaga, kolikor lahko, toda brez izdatnejše pomoči lokalne skupnosti in manjših sponzorjev se nam ne piše dobro. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo uspešno izvedli licenciranje, da bi se lahko poleti povsem osredotočili na novo poglavje, v katerem bo osnovno poslanstvo vzgoja in uveljavljanje mladih nogometašev iz našega okolja,« je povedal Kamenik in priznal, da je prišlo tudi do nesoglasij s športnim direktorjem Spasojem Bulajićem in z nemško agencijo, partnerjem kluba. »Na vsak način zaupamo nogometašem in verjamemo, da jih težave, s katerimi so seznanjeni, ne bodo ustavile pri uresničitvi tekmovalnih ciljev. Kot sem jih spoznal, so vsi močnega značaja,« je dodal Kamenik in »čez prst« ocenil, da bi bilo 550.000 do 600.000 evrov na sezono dovolj za preživetje članskega moštva.

Boljši kot jeseni

»Nesoglasja bomo reševali znotraj kluba. Niso nerešljiva,« nekdanji reprezentant, zdaj pa športni direktor Bulajić tudi ni pobegnil od težav, a je pogled kajpak raje preusmeril na svoje osnovno delovno področje. »Želim, da bi igralci prikazali čim boljše igre. Osnovni športni cilj je obstanek v prvi ligi, trenutno moštvo pa ima potencial,« je ocenil Bulajić, ki mu je pritrdil tudi trener Jernej Javornik.

»Fantje so trenirali trdo in zagnano. V drugem delu sezone pričakujem boljši in uspešnejši Rudar. Nismo veliko izgubili, tako rekoč smo ohranili jesensko moštvo, ki zmore biti boljše, kot je bilo jeseni. Želim si le več sreče z zdravjem, saj naš izbor igralcev ni velik. Sezona bo razburljiva, obstanek pa je naš glavni cilj. Vsaka tekma bo pomembna, od 6. do 10. mesta so le 4 točke razlike, do 5. mesta pa nas loči 8 točk,« je z optimizmom zaključil Javornik.