Rudarji upajo, da se Maribor še ogreva

Nogomet: na hitro okrepljena Olimpija v Stožicah začenja pot okrevanja.

Objavljeno
18. julij 2014 12.33
Posodobljeno
19. julij 2014 12.00
Tavares ( NK Maribor), NK Rudar Velenje, 23.4.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana - S sinočnjo zmago Zavrča v Celju se je začela ligaška bitka 24. nogometnega prvenstva v samostojni Sloveniji. Najbolj vznemirljiva tekma bo danes v Ljudskem vrtu, kjer bo gostoval tretji iz minule sezone Rudar. Danes bodo oživele tudi Stožice, jutri pa bosta še tekmi v Domžalah (gostitelj je Kalcer Radomlje) in Novi Gorici.

Celje: Celje - Zavrč: Po dobre pol ure bi morali imeti Celjani vsaj štiri gole prednosti. Izid 5:1 bi bil realen odraz razmerja sil, potem ko je pred vrati Marka Ranilovića »pokalo» z vseh strani. Kar ni ubranil novinec in nekdanji vratarski up Maribora, je odlično opravil završki okvir vrat, saj so Celjani v vsej tekmi štirikrat zadeli vratnico ali prečko. Domači trener Simon Rožman je med premorom zamenjal oba napadalca, ker sta bila silno neučinkovita. Račun se mu ni izšel. Rezervista nista bila nič boljša. Ko so izkušeni gostje umirili razigrane gostitelje, ki so vnovič igrali preveč neodgovorno, so tudi začeli ogrožati domača vrata. Po dobri uri je že dišalo po žogi v domači mreži. Gostje so svoj trenutek sreče dočakali v 75. minuti, ko je Nikola Šafarić zabil gol s prostega strela po tleh. Gostitelje je v zadnjih sekundah z enajstmetrovko obdaril sodnik Matija Žganec, toda tudi to ni zadostovalo. Ranilović je Benjaminu Verbiču strel z enajstih metrov ubranil in si prislužil naziv igralca tekme.

Ljubljana: Olimpija - Krka (sobota, Davor Drečnik, 17): Olimpija je spet zelo ambiciozna in urejena. A le navzven. Kdo je avtor kadrovske politike in glavni operativec kluba, ni znano. Darko Karapetrović je trener brez pridevnika začasni, ker selektorja do 21 let Tomaža Kavčiča ni bilo mogoče ujeti ... Olimpija je uganka in še vedno sprta s pametjo. Ali pa tudi ne, če bi sodili po molku v zvezi s prestopom Jana Oblaka. Pripada ji solidarnostna odškodnina kot nadomestilo za vzgojo igralca. Po ceniku za vsako leto do prestopa (od 12. leta starosti) pripadata Olimpiji dva odstotka od odškodninskega zneska. Oblak je odšel k Benfici star 17 let, pri čemer se od 16. leta naprej odstotki povečajo z 0,25 % na 0,50 %. Računica od Oblakovega 12. leta je naslednja: štirikrat po 0,25 % in dvakrat po 0,5 %, kar znese dva odstotka ali 320.000 €. Zdaj pa še k milijonom? Praviloma klubi Olimpijine ravni ob prodaji igralcev sklepajo pogodbe, po katerih si zagotovijo še nekaj dodatnih odstotkov od prodaje igralca. Sukajo se med 5 % in 10 %. Ali obstaja tudi ta dodatek k pogodbi, vedo le tisti, ki so jo leta 2010 sklepali. Tedaj je Olimpiji (ali predsedniku Izetu Rastoderju) pripadlo 1,8 milijona €. Plačilo odškodnine naj bi bilo razdeljeno na tri letne obroke. Pa še o tekmi: Ljubljančani so zdravi, vse niti igre in razpleta so v nogah Andraža Šporarja, Aleksandra Rodića, Mirana Burgiča, Filipa Valenčiča, Nika Omladiča, Josipa Golubarja ... Saj se vijoličastim že tresejo noge.

Maribor: Maribor - Rudar (Matej Jug, 20.05): Po evropski žaloigri brez golov v Mostarju so vijoličasti že tekmovalno napeti. A v »tekmi za trening« za usodnejšo tekmo z Zrinjskim morajo navijačem ponuditi tudi kaj več od zmage. Trener Ante Šimundža ima tako širok izbor igralcev, da bi brez težav sestavil dve moštvi, ki bi se potegovali za naslov prvaka. Ni kaj, z Mariborom in Zlatkom Zahovićem v ozadju je lahko biti prvak, težje je ugajati, pravilno selekcionirati in vzgajati. Rudar je že prebolel izgubo 130.000 € zaradi evropskega neuspeha in bo vsaj sproščen.

Domžale: Kalcer Radomlje - Luka Koper (nedelja, Slavko Vinčič, 18): So Radomlje lahko novi Zavrč? Ne, tako ambiciozni vendarle niso glavni možje kluba, ki ima najbolj urejen vadbeni center v 1. SNL, tekme pa bo igral v Domžalah. Doma, bi lahko rekli. Velik del igralcev namreč izhaja iz NK Domžale. Koper že žanje sadove dela v klubski organizaciji. Da bi lahko resno izzval Maribor, pa bi moral zmagovati od jutri naprej.

Nova Gorica: Gorica - Domžale (Damir Skomina, 20): Obetavna goriška zgodba iz minule sezone je že preteklost. Če bi Italijane zanimalo kaj več, bi na Norveškem igrala zasedba za evropsko ligo, tudi s tremi, štirimi Slovenci. Še nekaj spodrsljajev v SNL in s tribun bo mogoče slišali samo še »vaffancu.., mer.., vattene«.