Rusi odločno nad Mariborčane

Spartak: v spominu Marcos Tavares. »Ključna dejanja, ne besede.«

Objavljeno
21. november 2017 01.42
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Moskva – Ruski prvak počasi, toda zanesljivo prihaja k sebi po skromnem začetku sezone, Spartakov trener Massimo Carrera pa je priznal, da je pričakoval podoben padec. »Spet igramo dobro, Maribor predstavlja za nas velik izziv, tri točke so seveda nujne,« je zatrdil Italijan, ki se v bitki s Slovenci ne zmeni za izrečene besede: »Zanimajo me le dejanja.«

Operativno vodstvo Spartaka je vse podredilo načrtovani zmagi z Mariborčani, s katero bi si Rusi zagotovili novo leto v Evropi. Do srede ne bodo možni niti ogledi novega štadiona, ki bo gostil tudi pet tekem svetovnega prvenstva 2018, in klubskega muzeja. Nogometaši so opravili generalko za dvoboj z Mariborom v vadbenem središču v moskovskem predelu Tarasovka, tudi novinarsko konferenco Rusov so organizirali tako, da bi čim manj zmotili ritem priprav moštva Massima Carrere.

Mariborčani se bodo soočili s slovitim in uglednim tekmecem, ki je v svojem domicilu drugačno moštvo kot na gostovanjih, tudi denimo v Mariboru. Gre za najtrofejnejši ruski klub – v vitrini ima 12 sovjetskih in 10 ruskih naslovov prvaka –, ki je denimo igral tudi v polfinalih vseh treh evropskih tekmovanj. Tudi dandanes kotira v najvišji kasti ruskega miljeja. Njegov predsednik Leonid Fedun je eden največjih delničarjev Lukoila in tesen prijatelj še vplivnejšega milijarderja Vagita Alekperova. Slednja sta pridobila večino znanja v sovjetski vojski, ni torej čudno, da krasi vojaška disciplina tudi nogometaše Spartaka.

»Na prvi tekmi v Mariboru smo se prepričali, da v ligi prvakov ni slabih tekmecev. Do uspeha lahko prideš le s kombinacijo odlik, kot so popolna zbranost, pošten odnos do dela in nesebičnost. Ne zanima me, ali igramo proti Liverpoolu ali Mariboru, zahtevam vrhunski motiv fantov in železno disciplino na igrišču,« je napovedal težke čase za slovenskega prvaka Carrera. Spartak naj bi imel bučno podporo na štadionu s 45.360 sedeži, ki je dobil ime po eni največjih ruskih zasebnih bank Otkritije, v času mundiala se bo imenoval štadion Spartaka.

Čeprav je Spartak nazadnje visoko premagal Krasnodar (slednji premore četrto najbogatejšo ekipo po Zenitu, Spartaku in CSKA), v ponedeljek pa ga čaka še derbi z Miho Mevljo v majici Zenita, italijanski trener ne razmišlja o ruskem šampionatu. »Našo agendo predstavlja Maribor, ki nam je dobro grenil življenje na prvi tekmi. Z gostovanja v Ljudskem vrtu sem si najmočneje zapomnil Marcosa Tavaresa,« je dodal 53-letni proizvod trenerske šole Juventusa.

Navijači rdeče-belih so prepričani o zmagi Spartaka, četudi ohranjajo previdnost. V anketi največjega športnega dnevnika Sport Express (N = 8000) jih je le 35 odstotkov zatrdilo, da bo njihov klub zmagal z razliko, večjo od enega gola. Največ, 47 %, jih meni, da bo prišel Spartak do zmage na »spartanski« način in z velikimi težavami, po 9 % pa jih je izbralo možnosti »remi« in »zmaga Maribora«.

Nad Mariborčane bo krenila večina ruskih adutov, ki so v državnem prvenstvu nanizali več kot 1000 minut igre (Kombarov, Fernando, Promes, Adriano, Glušakov in Ješčenko), zaradi kazni bo manjkal le Georgij Džikija. Klub, ki bo leta 2022 dopolnil okroglih 100 let delovanja, želi biti tedaj (spet) med najboljšimi v Evropi. Ena od stopnic na tej nepredvidljivi poti je tudi Maribor, ki ga »mora« Spartak danes preskočiti za vsako ceno.

J. S.