Rusi so prišli po Ezekiela Hentyja

Moskovski Lokomotiv z milijoni prepričeval Milana Mandarića za prestop nigerijskega nogometaša.

Objavljeno
11. februar 2016 22.42
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Je Olimpija v boju za prvaka tik pred zdajci izgubila enega od najmočnejših adutov za naslov slovenskega prvaka, Ezekiela Hentyja? Ni nemogoče, sinoči je na ta možni scenarij namignil tudi športni direktor Olimpije Ranko Stojić. »Ne morem potrditi ničesar. Se pogovarjamo, o številkah ne govorim,« je Stojić odgovoril na vprašanje, ali bo 22-letni Nigerijec zapustil Olimpijo.

V igri so bili milijoni evrov. Veliko milijonov, pet ali šest, čemur se je bilo težko upreti. Kako se je (bo) odzval predsednik ljubljanskega kluba Milan Mandarić na rekordno ponudbo tujega kupca, ki naj bi ga upodabljal moskovski Lokomotiv, bo znano danes. Pomenljive so bile tudi Hentyjeve besede pred dvema dnevoma, da prihodnosti prav gotovo ne vidi v Olimpijinem dresu.

Skušnjava za uglednega ameriškega poslovneža, ki vse od junijskega prihoda v Olimpijo v zlato spreminja domala vse, kar se sveti, je velika. Ob svojem prihodu v klub, za kar je predhodniku Izetu Rastoderju plačal 4 milijone evrov, je napovedal, da bo storil vse, da bi z Olimpijo zmagoval in jo morda popeljal na slovenski vrh. Ko so se ključni nogometaši jeseni ogreli do takšne temperature, da so postali vroči in zanimivi tudi tujim klubom, je položaj postal nenadoma sila pomenljiv. A za Mandarića je položaj »win-win«. Če ni sprejel milijonov, bo pri navijačih še utrdil sloves rešitelja, če jih je, je v pičlega pol leta opravil enega od svojih najboljših poslov. Znesku 3,8 milijona € za najboljšega strelca Andraža Šporarja, kolikor bo na koncu iztržil za njegov prestop k Baslu, bo dodal še ruske milijone. Če jih bo vsaj delno povrnil v klub, bo pomiril tudi navijače.

Henty je k Olimpiji prestopil lanskega januarja iz Gorice, ko sta pri zeleno-belih vladala še Rastoder in športni direktor Milenko Ačimović, ki se lahko tolaži, da je oba igralca pripeljal prav on. Zanj je Olimpija plačal 150.000 € odškodnine. Najboljšo igro je robustni šprinter in odlični dribler uprizoril v avgustovskem derbiju v Ljudskem vrtu, ko je Mariboru zabil dva gola. Skupaj jih je jeseni dosegel osem, kolikor je zbral tudi podaj.