S španskim DNK v smeri proti Realu

Švicar Ricardo Rodriguez sodi med najboljše igralce na svetu na svojem položaju.

Objavljeno
10. april 2016 02.04
SOCCER-CHAMPIONS-WOL-MAD/
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Z njim nisem imel stikov,« se je še januarja otepal govoric o prestopu k Real Madridu Ricardo Rodriguez. Po veličastni zmagi Wolfsburga (2:0) nad španskim velikanom v prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov je švicarski reprezentant pri nemškem klubu stopil še bolj v ospredje. Z bele točke je zabil prvi gol.

Stari znanec slovensko-švicarskih dvobojev je že lep čas tarča največjih klubov. Wolfsburg po lovorikah ne sodi mednje, po moči in vonju denarja pa je vsaj v zlati sredini najbogatejših. Zato se tovarniški klub avtomobilskega velikana Volkswagen ne trese pretirano zaradi tega, ker je 23-letni krilni branilec zelo iskan nogometaš. Še posebno ker je njegova »opravilna« kirurško natančna leva noga. Če kaj lahko obžalujejo vodilni pri Wolfsburgu, je dodatek k pogodbi, po kateri Rodriguez lahko zapusti »volčje krdelo« ob plačilu 30 milijonov evrov odškodnine. Še zdaleč ni nizka, toda Švicar španskega očeta in čilske matere je na svojem igralnem položaju eden najvznemirljivejših nogometašev na svetu. Pa še mlad je.

Lani je bil povprečen. Slišal je marsikatero kritiko, toda imel je tehten razlog, da je v razvoju rahlo zastal. »Mama je dolgo trpela zaradi bolezni in proti temu nisem bil imun,« je po smrti matere Marcele lanskega novembra razkril igralec. Z njo je bil zelo povezan, bila je njegov vzor. Kljub vsemu je preteklo leto ocenil pozitivno. »Lahko bi bilo boljše, ampak ni bilo slabo. Zmorem več in bolje,« je bil iskren in ni se zmotil. Letos že igra v odlični formi.

Ricardo je srednji od treh na nogomet norih bratov. Starejši Roberto je član švicarskega prvoligaša St. Gallen, mlajši Francisco, tudi reprezentant Švice do 19 let, je pri njem pri Wolfsburgu. Sloviti trener Felix Magath je opazil, da pri Zürichu igra nadobudni Ricardo Rodriguez. Ali še bolje, bil je med najvidnejšimi igralci v zlatem rodu švicarskega nogometa, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka do 17 let. Pozimi 2012 ga je Magath tudi pripeljal v Wolfsburg, ki je za tedaj komaj 19-letnega fanta plačal kar devet milijonov evrov odškodnine. Dokler je imel Magath vajeti moštva v svojih rokah, se je Ricardova kariera vrtela z naglico. Takoj je dobil priložnost v začetni enajsterici, a se je hitro tudi srečal s konkurenco v članski karieri. Magath je spomladi moral oditi, on pa se je pod taktirko novega trenerja Lorenz-Güntherja Köstnerja preselil na rezervno klop. Ne za dolgo, oktobra 2012 je moštvo prevzel zdajšnji trener Dieter Hecking in Rodriguez je odtlej tako rekoč nedotakljiv.

Ricardo je tip igralca, ki ga trenerji preprosto obožujejo. Njegove sposobnosti so raznovrstne, visok je 180 centimetrov, imeniten je v obrambni in napadalni vlogi, velja za odličnega podajalca in nemalokrat tudi strelca. V najboljši sezoni 2013/14 je po hokejsko zbral 14 točk, pet golov, devet podaj. Veliko za po izobrazbi branilca in ni naključje, da je glavni izvajalec strelov z bele točke pa tudi prostih strelov, čeprav ima ob sebi v moštvu še bolj zvezdniške napadalce, kot sta Julian Draxler ali Andre Schürrle.