S tremi preobrati dokazali svoj obstoj

Pokal konfederacij: Mehičani imajo novega strokovnjaka za mentalno pripravo.

Objavljeno
29. junij 2017 00.51
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Moskva – Na vseh treh dosedanjih tekmah pokala konfederacij je Mehika najprej zaostajala, nato pa prišla do remija proti Portugalski in zmag proti Novi Zelandiji in Rusiji. V mehiški reprezentanci so prepričani, da gre za zaslugo mentalnega trenerja Imanola Ibarronda.

Skoraj pred natanko letom dni je Mehika izgubila v četrtfinalu ameriškega pokala proti Čilu s kar 0:7. Selektor Juan Carlos Osorio je vedel, da slabše ne gre, a da je dvignil moralo lastne ekipe, je poiskal strokovno pomoč. K sodelovanju je povabil nekdanjega španskega nogometaša, zdaj pa 50-letnega mentalnega trenerja Imanola Ibarronda.

»Osorio je iskal pomoč. Precej koristnih informacij je našel v mojih knjigah, zato me je povabil k sodelovanju,« je razložil Ibarrondo. Njegov prvi uspeh je bil, da je mehiške nogometaše prepričal, da lahko po 40 letih spet slavijo v Združenih državah Amerike. To jim je uspelo lansko jesen v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. »Najpomembnejše je, da različni karakterji prebijejo svojo lupino in se povežejo med seboj. Pri 23 ljudeh v ekipi je to težko doseči, toda s spoštovanjem in zavzetostjo je možno vse. Igralci so me sprejeli medse, zato smo uspešni, čeprav je včasih v kritični situaciji težko vse spremeniti v zgolj petih minutah,« pravi mož iz ozadja mehiške reprezentance.

Mehika je prišla do zasuka na vseh treh dosedanjih tekmah pokala konfederacij. »Preobrati so povezani z lastno zavzetostjo, da se upreš težkemu položaju in dokažeš, da še vedno obstajaš. Na treh tekmah v Rusiji smo dokazali, da je duh mehiške reprezentance neuničljiv,« je dejal mentalni trener. »Pomembna malenkost je, da se po vsakem golu veselijo in objamejo tudi igralci in trenerji na klopi.«

Ibarrondo je v preteklosti sodeloval s številnimi športniki. Nazadnje lani na olimpijskih igrah s špansko reprezentanco, predvsem je skrbel za zlato plavalko Mireio Belmonte. »Na olimpijskih igrah sem imel drugačen pristop, saj ni bilo veliko časa. Ko delaš na dolgi rok, greš bolj v globino. Moje delo je povezano z mentalno pripravo, čustvi in odnosi. Vedno sem bil prepričan, da mora imeti vsako vrhunsko moštvo poleg nogometnega trenerja tudi strokovnjaka za psihično pripravljenost.«

Pred novim velikim izzivom bo Ibarrondo spet danes, da bo pripravil mehiške nogometaše za obračun z Nemčijo. »Veliko je naredil že selektor Osorio. Naša glavna beseda je povezanost. Skupaj se branimo, napadamo, se veselimo in trpimo. Igralci so odločeni, da dokažejo svojo vrednost pred celotnim svetom,« je pristavil Ibarrondo.

Nemške težave v obrambi

Nemški mladci so v skupinskem delu pustili dober vtis v napadu, vendar ima mlada, neizkušena in neuigrana zasedba težave v obrambi. Nemci so dva gola prejeli proti skromni Avstraliji in enega proti Kamerunu, čeprav so imeli igralca več. Nestabilna sta tudi oba vratarja Bernd Leno in Marc-Andre ter Stegen. Najboljše igra Julian Draxler, v napadu je selektor Joachim Löw pred dilemo, ali naj v prvo postavo uvrsti Larsa Stindla ali Tima Wernerja. Med vsemi reprezentancami na letošnjem pokalu konfederacij je Mehika edina država, ki je že osvojila to tekmovanje, uspelo ji je leta 1999 na domačih tleh.

Verjetni postavi – Nemčija (3-4-3): Ter Stegen; Süle, Mustafi, Ginter; Hector, Can, Rudy, Kimmich; Draxler, Stindl, Goretzka. Mehika (4-3-3): Ochoa; Reyes, Araujo, Moreno, Layun; J. dos Santos, Herrera, Fabian; Lozano, Hernandez, Vela. A. V.