Sanjska predstava Maribora za drugo ligo prvakov

Vijoličasti v tvegani igri ujeli vse, zmagali so z 1:0, se uvrstili v ligo prvakov in zaslužili najmanj 8,6 milijona evrov.

Objavljeno
27. avgust 2014 01.17
Britain Soccer Champions League
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec

Glasgow – Maribor se je po 15 letih še drugič v zgodovini uvrstil v ligo prvakov! V povratni tekmi na slovitem Celtic Parku je z odlično predstavo premagal Celtic z 1:0 in se s skupnim izidom 2:1 uvrstil med 32 najboljših klubov stare celine. Zmagoviti gol je v 75. minuti dosegel kapetan Marcos Tavares. Žreb skupin za ligo prvakov bo v četrtek.

Kot da bi se nekdo norčeval, je slabo uro pred tekmo razkrival pogled na uradno objavo začetne mariborske enajsterice. Strokovni štab z najodgovornejšim možem, trenerjem Antejem Šimundžo na čelu je na rezervno klop posadil najbolj razigranega vijoličastega igralca v zadnjem mesecu in najboljšega strelca Damjana Boharja. Aleš Mertelj in Jean-Philipp Mendy sta bila pričakovana novinca med enajst v primerjavi s prvo tekmo v Ljudskem vrtu.

Kaj bo (je) prinesla domala nezaslišana Šimundževa taktična drznost, da je najhitrejšega igralca zadržal na rezervni klopi, so razkrile že uvodne minute. Razen nevarnejše domače akcije, ko je v 5. minuti s posredovanjem zanesljiv gol preprečil Marko Šuler, je »tiki-taka« igrala le vijoličasta zasedba. Preudarno, takitčno vrhunsko in natančno so Mariborčani skrili žogo pred tekmeci, ki so vendarle presenetili: od pričakovanega juriša v prvih 15 ali 20 minutah ni bilo nič.

Strah v kosteh ali pa odlični Mariborčani? To je bila edina uganka ob razmerju sil na igrišču. Držalo je drugo! Agim Ibraimi je v 15. minuti prvi sprožil strel na tekmi, s 25 metrov je žoga po tleh zletela mimo leve vratnice Craiga Gordona. Rahlo šokirani prvirženci škotskega rekorderja se še niso prav soočili z realnostjo, ko je Maribor le minuto pozneje imel v nogah vodstvo. A Ibraimijeve podaje takrat Marcos Tavares ni znal spremeniti v vsaj nevaren strel. Bil je prepočasen, eden od Škotov je v zadnjem trenutku blokiral Brazilčev strel.

Vijoličasti so si samozavestno in v slogu največjih moštev podajali žogo, strpno pletli akcije in čakali na svoj trenutek sreče. Pred svojimi vrati so bili tako rekoč brez dela. Še preden bi bilo vroče, so Petar Stojanović, Aleksander Rajčević, Marko Šuler, Mitja Viler, še posebej pa imenitna Željko Filipović in Aleš Mertelj razrešili vse kočljive položaje.

Manjkal je le še odločnejši in drznejši napad. Po slabe pol ure so Mariborčani izpeljali še eno imenitno akcijo. Razigrani Ibraimi je na levi strani v »ogenj« poslal Vilerja. Primorec se je enega tekmeca ostresel in z desnico v vratarjev levi kot sprožil s 13 metrov. Celticova št. 1, Gordon, se je stegnil in odbil žogo. A še ni bilo konec nevarnosti. Žoga se je odbila do Tavaresa, Brazilec pa je bil blizu vrat povsem presenečen in žoga se je od njegove stegenske mišice odbila v gol-avt.

Razplet brez golov v prvih 45 minutah je pomenil kar malo razočaranje za Mariborčane glede na res odlično predstavo. Tako rekoč jo je bilo težko izboljšati v drugih 45 minutah dvoboja. Še posebej zato, ker so iz slačilnice na igrišče pritekli povsem drugačni, ambiciozni in nabrušeni gostitelji.

V trenutku so se vloge napadalcev in branilcev zamenjale. Mariborčani so se ob silovitem pritisku branili, Šuler in Rajčević sta na hitro prejela rumena kartona. Callum McGregor je zatresel prečko, Šimundžo so spremenjene razmere silile v ukrepanje. Tvegal je in čakal. Ni se zmotil, Mariborčani so vzpostavili ravnotežje in v 67. minuti prišli do sijajne priložnosti. Po podaji iz avta se je izza domače obrambe prikradel Vršić. Nenadoma so bili trije vijoličasti proti enemu zeleno-belemu. Vršić se je odločil, da bo sam zaključil akcijo s silovitimi strelom, a zmagovalec je bil domači vratar Gordon. Celtic je še enkrat ušel iz zanke, a vijoličastim je zamujena priložnost dala nov zagon. Še močnejši in vreden »Champions League«. Tik pred vrata paradiža jih je zapeljala 75. minuta. Vilerjev predložek se je iz neugodnega spremenil v sijajnega. V gneči se je sijajno znašel kapetan Tavares in z desno nogo s kančkom sreče tako zadel žogo, da je neubranljivo zletela prek Gordona in se znašla v mreži. Zadnje minute so bile srhljive, Mariborčani so zamudili priložnost, da bi povsem potokli Celtic, nato pa v zadnjih sekundah celo reševali kožo. Zadnji žvižg odličnega sodnika Viktorja Kassaia je napovedal vijoličasto slavje. V Glasgowu, Mariboru, Sloveniji ...

Mariboru najmanj 8,6 milijona evrov

Mariborski nogometaši so si z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov zagotovili najmanj 8,6 milijona evrov, kolikor jih Evropska nogometna zveza dodeli vsakemu udeležncu tekmovanja.

Mariborčani pa bodo imeli priložnost, da še dodatno napolnijo klubsko blagajno, saj bodo z vsako zmago zaslužili po milijon evrov, z neodločenim izidom pa pol milijona evrov.

Uvrstitev v osmino finala bo prinesla še 3,5 milijona evrov, v četrtfinale 3,9, v polfinale pa 4,9 milijona. Zmagovalec lige prvakov bo prejel 10,5, preostali finalist pa 6,5 milijona.