Še mogočni Andi se bodo tresli

V finalu južnoameriškega prvenstva se bosta drevi pomerili reprezentanci Čila in Argentine.

Objavljeno
03. julij 2015 16.47
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Santiago – Bolj mikavnega finala južnoameriškega prvenstva, kot ga bo nocoj ob 22. uri po srednjeevropskem času gostil nacionalni štadion v Santiagu, si domači ljubitelji nogometa sploh ne bi mogli želeti. Dvoboj med Čilom in Argentino bo obenem zgodovinski – zmagovalcu bo končal dolgotrajno »sušo«, poražencu poglobil travme.

Državi bremeni dolga zgodovina ozemeljskih in diplomatskih sporov, zato je tudi športno rivalstvo izjemno in medtem ko se napetost v pričakovanju finala približuje vrelišču, je argentinski zvezdnik Javier Mascherano ubral spravljive tone: »Nogomet je vendar šport in ne vojna. Kar je bilo, je bilo. Športa in politike ne smemo mešati, Čile in Argentina sta bratski deželi.«

Čile še ni osvojil velikega turnirja, štirikrat je izgubil v finalu Cope America; na drugi strani Argentina na lovoriko čaka že 22 let in si nikakor ne želi, da bi se rod na čelu z Lionelom Messijem poslovil praznih rok. Messi je ob koncu naporne sezone, v kateri je tako kot Mascherano z Barcelono osvojil vse, še naprej v vrhunski formi. V finalu SP v Braziliji se mu lani ni izšlo, tokrat računa na drugačen razplet. »Zares si želimo osvojiti naslov,« je zatrdil Messi, ki mu je bilo šest let, ko je Argentina nazadnje slavila finalno zmago. Že dolgo je deležen kritik, da reprezentanci ne daje toliko kot klubu, a če bo »gavče« popeljal prek Andov na celinski vrh, mu bo v hipu vse odpuščeno.

Breme favorita nosijo Argentinci, ki bi se s 15. naslovom izenačili z Urugvajem kot najuspešnejša reprezentanca. V polfinalu so pokazali silno moč in Paragvaj razbili s 6:1. »To je ena najboljših reprezentanc, a ni nepremagljiva. Vloga favorita ne jamči ničesar. Igramo doma in v tem je naša prednost,« se na hrupno podporo s tribun zanaša domači branilec Jose Rojas.

Čile in Argentina sta dve od štirih ustanoviteljic tekmovanja, ki se je začelo leta 1916. Tedaj je Argentina razbila Čile s 6:1 in to je bil začetek čilskih stoletnih muk. Čile na Copa America v 24 poskusih sploh še ni ugnal Argentine, edina zmaga na tekmi, ki je imela rezultatski pomen, se je zgodila leta 2008 v kvalifikacijah za SP v Santiagu. Da bi se ponovila zgodba s finala lanskega SP, ko je edini zadetek padel po 113 minutah, je malo verjetno, to bo namreč dvoboj najbolj učinkovitih reprezentanc na turnirju.