Še zdaleč ni muha enodnevnica

Tottenhamov 19-letni nogometni up Dele Alli je največje odkritje sezone v Angliji.

Objavljeno
31. januar 2016 00.22
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Pri Tottenhamu se vodilnim možem razteza nasmešek na obrazu: 19-letni Dele Alli je senzacionalno odkritje sezone in nogometaš, v katerem v Angliji vidijo enega od največjih upov. Igralca sedanjosti, aduta za letošnje EP, in ne le za prihodnost.

Zvezni igralec s strelskimi odlikami že ima status najdragocenejšega bisera. Ne zgolj klubskega, temveč angleškega, ki ga bo moral selektor Roy Hodgson še posebno pripraviti. Na položaju napadalnega zveznega igralca v Angliji ni boljšega, kot je Alli, je mnenje številnih komentatorjev mlajšega in starejšega rodu.

Najpomembnejši človek v Allijevem bliskovitem razvoju je Argentinec. Trener Tottenhama Mauricio Pochettino s prefinjenim občutkom vzgaja najbolj nadarjeni angleški dvojec. V minuli sezoni je izstrelil zdaj najboljšega strelca Harryja Kana, v tej se je napadalcu pridružil Alli. To je dvojec, ki bi lahko prekosil doslej najdonosnejšega Tottenhamovega – Gareth Bale, Luka Modrić. Za oba je Real Madrid londonskemu klubu plačal približno 145 milijonov evrov. Če se bo kariera mladeničev še naprej razvijala tako bliskovito, bosta zagotovo »premagala« Valižana in Hrvata. Če ne drugega, zaradi narodnosti. Sta Angleža, zaradi česar sta takoj vrednejša za najmanj tretjino realne tržne vrednosti.

Allijev zmagoviti polvolej na ligaški tekmi pri Crystal Palace minuli konec tedna je navdušil vse po vrsti. Ugledni komentator BBC Jamie Redknapp je njegov gol že razglasil za gol sezone. Pochettino je dodal še profesorsko misel.

»Igralcem poskušam dopovedati, da naj poskušajo streljati. Da naj naredijo to, kar želijo. Ne moreš igralcem z naravno sposobnostjo za igranje nogometa preprečiti kakovosti, ki jo premorejo. Kar jim moraš vcepiti, je profesionalnost, ne smeš pa jim ustaviti naravnega talenta, ker so zelo ustvarjalni,« je eden od najprodornejših in najbolj inovativnih strokovnjakov v angleškem nogometu pojasnil, kako je treba negovati najbolj nadarjene igralce. Allija je primerjal s francoskim vzhajajočim zvezdnikom Paulom Pogbajem.

Alli je eden od tistih, ki ni mogel skriti izjemnega talenta. Eden od najbolj cenjenih kolumnistov trenerjev Martin Allen (njegov vzdevek je Stekli pes) je razkril anekdoto, ko je pred leti gledal eno od tekem moštva Milton Keynes Dons. Zanj je igral tudi nekdanji zvezdnik Leedsa in Manchester Uniteda Alan Smith. »Ogreval se je za vstop v igro, ob njem je bil tudi suhljati fantič. Trener ga je poklical k sebi. Smith je v smehu zabrusil: 'Kaj bo zdaj ta 15-letnik vstopil namesto mene?' Presenetil me je in vprašal sem ga, kdo je ta fant. Odvrnil mi je odločno in iskrivo. 'To je Dele Alli, fantastičen nogometaš, samo počakaj in videl boš.'«

Allen je izpostavil Allija kot talenta, kakršnih je še mnogo v nižjih ligah, a jih najboljši klubi kljub skavtskim moštvom preprosto prezrejo, ne opazijo. Allija Tottenhamovi lovci na talente in Pochettino k sreči niso. Lani pozimi so ga zakupili, plačali sedem milijonov evrov in ga še za pol leta pustili pri Milton Keynesu, da bi poleti postal član prvega moštva Tottenhama. Da bi utegnil biti več kot le muha enodnevnica, je Dele Alli potrdil s svojim razmišljanjem. »V letu dni se je vse zelo hitro zavrtelo. Ko sem zabil prvi gol za Anglijo proti Franciji, je bilo lahko poleteti, toda ob sebi sem imel soigralce, ki so mi pomagali ohraniti glavo trezno,« je dejal novopečeni zvezdnik.