Senzacija ni mogoča, Maribor ni Salzburg

 Danes bo ob 17. uri povratna tekma 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov, Dudelange bo gostil Maribor (1:4).

Objavljeno
08. avgust 2012 12.32
G. N., šport
G. N., šport
Luxembourg – Samo v znanstveni fantastiki bi lahko Maribor v današnji povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov zapravil prednost treh golov. Dudelange, izzivalec vijoličnih, bi potreboval čudež v obliki zmage s 3:0 ali še višje – s 5:1, 6:2 ...

Morda bi luksemburškemu prvaku zadostoval tudi mariborski izid 4:1 in končni razplet z loterijskim dobitkom pri streljanju enajstmetrovk. Toda to so računice, ki vendarle sodijo v svet sanj. Realnost je precej drugačna: Maribor ima v tekmah s klubom Dudelange debelo prednost, tri zmage z razliko v golih 9:2 in se že lahko ozira proti morebitni zadnji oviri na poti v ligo prvakov – Anderlechtu, Dinamu ... Mariborska zmaga je prepričljivo razkrila, da je slovenski prvak močnejši kot lansko leto v tem obdobju, ko je na začetku kvalifikacij za LP z 2:0 v Ljudskem vrtu in s 3:1 v gosteh opravil s tekmecem. Sicer senzacionalnim zmagovalcem nad avstrijskim Salzburgom, ki ga z več deset milijonov evrov »napaja« milijarder hrvaškega rodu Dietrich Mateschitz. Podvig luksemburških »amaterjev«, ki se z naglico bližajo kategoriji evroligašev tretjega kakovostnega razreda, je prišel kot naročen za mariborski strokovni štab. Z njim je lahko spet obudil tekmovalno lakoto ambicioznega vijoličnega orkestra in opozoril igralce.

Mariborski niz prepričljivih uspehov, tri zmage z razliko v golih 10:3, niso mačji kašelj in so vijoličnim vlile močno dozo samozavesti.

»Vemo, zakaj smo tukaj. Pričakujem podobno tekmo kot proti Željezničarju. Res ne bo takšnega pritiska, a moramo biti potrpežljivi. Naš namen je čim prej zabiti gol, da pripeljemo dvoboj v mirne vode. Gostitelji bodo posegali po dolgih podajah, na majhnem igrišču prej pridejo do druge žoge, poznajo teren in to spoznanje bodo skušali izkoristiti. Je pa lahko takšno igrišče tudi naše orožje, da prej pridemo na njihovo polovico igrišča. Pripravljeni smo na tekmeca, na vse, kar nas čaka. Verjamem v srečen razplet,« je dejal vratar Jasmin Handanović, eden od dvaindvajsetih igralcev, ki so včeraj nekaj minut pred opoldnevom pripotovali v Luksemburg. Mariborčani so se nastanili v Luxembourgu, od koder so se popoldne odpravili na trening v 20 kilometrov oddaljeni Dudelange. Tekma bo danes ob 17. uri, glavni sodnik pa bo Portugalec Duarte Gomes.

Mariborčane tekmeci tako rekoč ne morejo presenetiti. Dobro so se seznanili tudi s pastmi manjšega igrišča in nevarnostmi, ki jih ponuja. Natanko dobro vedo tudi, od kod in od koga preži največ nevarnosti. Hitri in spretni Thierry Steinmetz z izkušnjami iz najmočnejše francoske lige je motor ekipe, Aurélien Joachim pa prvovrstni eksekutor. Prav njegov gol v Ljudskem vrtu, sicer že sedmi v teh kvalifikacijah, je v tabor Dudelangea še vlil nekaj upanja. Trener Didier Philippe je sicer napol že čestital Milaniču za napredovanje in dejal, da upa, da se bodo od Evrope doma poslovili vsaj z zmago, če že ne kaj drugega. Toda močnejši bodo za pomembnega aduta, strelca treh golov in nepredvidljivega driblerja Sofiana Benzouiena, ki je mariborsko tekmo izpustil zaradi kazni.

»Pričakujem, da nas čaka vsaj na začetku tekme velik pritisk tekmecev, vendar imamo kakovost, znanje in vemo, kako odgovoriti na vse njihove izzive. Želimo igrati dober in atraktiven nogomet ter zmagati tudi na povratni tekmi,« je odločen Milanič, ki je proti Triglavu že 200. vodil Maribor.

Širok igralski kader in ligaške tekme v glavni vlogi z rezervisti Milaniču omogočajo, da v Evropi, ko gre zares, lahko uporabi najboljše može z rahlo korekcijo v prvi enajsterici, ker igra Maribor v gosteh. Zato bi bila lahko začetna enajsterica enaka sarajevski. V njej so bili: Handanović, Potokar, Rajčević, Arghus, Mejač, Mertelj, Filipović, Cvijanović, Ibraimi, Tavares in Berić. In še, Marcos Tavares je v vseh treh letošnjih nastopih zabil gol in je z mlajšim kolegom v konici napada Robertom Berićem najboljši strelec. Dosegla sta po tri gole.