Šesterica trenerskih novincev

Konec počitnic v 1. SNL: V soboto in nedeljo že tekme 1. kola.

Objavljeno
10. julij 2017 10.26
Olimpija-VPS Evropa liga Ljubljana 6.7.2017 [nogomet,vps,evropa liga]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Niti dva meseca nista minila od zadnjega sodnikovega žvižga v 26. prvenstvu v samostojni Sloveniji, pa bodo prvoligaši konec tedna začeli novo sezono DP. Predigra z nogometom bogatega tedna bo v sredo in četrtek pripadla Mariboru, Gorici ter Domžalam.

Navkljub počitniškemu utripu je slovenski klubski nogomet na vrhuncu. Na razpotju po spodbudnem evropskem napredovanju Gorice in Domžal k sreči še ni, lahko še izboljša lanski izplen, ko so le Domžale preskočile prvo in drugo oviro ter padle na tretji. Za en gol (4:3) jih je izločil angleški West Ham.

Slovenski prvak Maribor bo v Mostarju proti prvaku BiH Zrinjskemu začel svoj evropski ples, Gorica v Atenah in Domžale v Reykjaviku ga bosta nadaljevala v prvih tekmah 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo v četrtek. Pred tremi leti je bil Mostar prva postojanka na poti do lige prvakov, toda pod taktirko Anteja Šimundže. Ta bo v novi sezoni sedel na klopi Mure, ki upa na vrnitev v najmočnejšo ligo, v kateri bo štart najbolj stresen za evropsko poraženko Olimpijo. In za šestega novega trenerja v 27. prvenstvu v samostojni Sloveniji Igorja Bišćana. Preostali novinci so resda stari znanci, a v minuli sezoni še niso bili v 1. SNL: nekdanji reprezentant Tonči Žlogar bo debitiral na klopi Triglava, Vlado Badžim bo po letu 2011 spet med najboljšimi z novim prvoligašem Ankaranom Hrvatini, Tomaž Petrović bo po Krškem vodil Celje, vijolična legenda iz Dalmacije Stipe Balajić se je vrnil v Slovenijo na trenerski položaj Krškega, medtem ko se bo na Rudarjevi klopi poskušal rehabilitirati Marijan Pušnik.

Maribor velja za prvega favorita, toda tudi v preostali trojici »velike četverice« bo imel najmanj enakovredne izzivalce. Kljub vsemu bodo oči nogometnih navdušencev v 1. kolu najbolj uprte v Olimpijo, ki si v nedeljskem štartu tako rekoč ne sme privoščiti že drugega spodrsljaja v komaj začeti sezoni. Za velikega avtsajderja velja le Ankaran, za katerega bi bil obstanek v 1. SNL enak prvovrstni senzaciji.