Šesterici globe zaradi palestinskih zastavic

Vsak od šestih navijačev, ki so v dvoboju Maribora in Maccabija mahali s palestinskimi zastavami, mora plačati 250 €.

Objavljeno
31. julij 2014 18.48
nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Sinočnji prvi dvoboj tretjega kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov v Ljudskem vrtu med Mariborom in Maccabijem Tel Avivom je dobil tudi manj prijeten podaljšek. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, so možje postave šestim gledalcem, ki so na štadionu mahali s palestinskimi zastavicami, zaradi kršitve predpisanega reda na prireditvi izdali plačilne naloge v višini po 250 evrov.

Mariborski klub je za dvoboj, ki je bil zavoljo političnih razmer v Izraelu še posebej občutljiv, prepovedal vnos kakršnih koli zastav ali transparentov na vzhodno ali zahodno tribuno Ljudskega vrta. Šesterica na »zahodu« se je požvižgala na pravila in za nekaj minut pred obrazi mahala z manjšimi papirnatimi palestinskimi zastavami. Organizator je ocenil, da je s tem kršila red in motila prireditev, zato so ji varnostniki zasegli zastave in poklicali policijo, ki je po zakonu o javnih zbiranjih izrekla globe.

»Zavoljo potencialne nevarnosti, da bi skupine ljudi nogometni dvoboj izkoristile za druge namene, ki nimajo nobene zveze s športom, smo transparente in zastave omejili na obe navijaški tribuni - južno in severno,« je pojasnil klubski predstavnik za stike z javnostmi Željko Latin. Zaradi takšne ureditve so lahko izraelski navijači na severni tribuni plapolali s svojimi zastavami.

»Nogomet je šport, ki ga igrajo po vseh celinah, in prav je, da se ga ne izkorišča za izražanje političnih prepričanj. Če teh prepovedi na svetovni ravni ne bi bilo, bi v svetu nogometa zavladal kaos,« je še pristavil Latin. Drugih incidentov v sinočnjem obračunu ni bilo.